Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

Draga Katja, pozdravljena, nate sem se spomnila, ko sem urejala plesni arhiv in zagledala tvoj nastop na enem od mnogih državnih prvenstev. Veseli me, da si se odzvala mojemu povabilu, da boš gostja našega portala. Še vedno si namreč polno plesno aktivna, a v Ameriki. Napiši nam, kaj natančno počneš in kje?
Zaposlena sem v Dancesport VA, Virginia Beach, v zvezni državi Virginija kjer poučujem družabne plese in tudi športne tekmovalce. V večini so to odrasli, zdaj pa pripravljamo program, ki bo zajemal tudi otroke (od 6. leta naprej), ki pa so šolani doma.


				Ekipa ...			Ekipa ...

Predvidevam, da se je zgodila ljubezen, ki te je odpeljala v ZDA, kajne?
Ja, pred desetimi leti sem se preselila v Norfolk, Virginija, ker je bil moj takratni zaročenec, zdaj mož, v US Navy (Vojna mornarica Združenih držav Amerike, op. u.). Spoznala sva se sicer v Portorožu, ko sem bila v prvem letniku turistične fakultete. Ker se žal zaradi svojih službenih obveznosti ni mogel preseliti v Slovenijo, sem se odločila, da se jaz preselim v ZDA.


				... z možem in hčerko ...			... z možem in hčerko ...

Kako si se znašla tam, kaj je bilo najbolj naporno, nenavadno, zapleteno in kaj najlažje?
Takoj ko sem se  preselila, je bilo seveda vse novo ter zato razburljivo. Po preselitvi sem morala najprej čakati na dovoljenje za delo, zato sem bila omejena predvsem na najino stanovanje, saj nisem imela svojega avta. Domotožje je zato postalo kar veliko kljub skypu itd. Tako sem si nabavila psičko Emmo, ki mi je krajšala dneve. Emma nas še danes zabava, kljub temu da je stara že deset let. Najtežje je bilo seveda pustiti starše in prijatelje doma. Norfolk je precej prehodno mesto zaradi vojaških baz, tako da se ljudje pogosto selijo, kar pomeni, da je težko navezati dobre prijateljske odnose. Najlažje je bilo verjetno to, da sem dobro obvladala angleški jezik že pred selitvijo, tako da nisem imela težav s komunikacijo.


				...			...

Kdo pa sploh si, Katja Marc Harris, in kam si namenjena? Kako bi se opisala v nekaj stavkih kot oseba in kot plesalka?
Na prvem mestu sem mama mali Gaii Anabelle. Sem odprtega karakterja, rada se smejim ter družim z dobrimi prijatelji. V življenju so mi zelo pomembni medsebojni odnosi tako na osebnem področju kot tudi na poslovnem. Kot plesalka stremim k pridobivanju novega znanja ter podajanja tega novim plesalcem. Na tekmovalnem področju si želim, da bi se v prihodnosti udeležila še kakšnega Blackpool festivala, in sicer v Pro/Am kategoriji, s kakšnim od svojih amaterskih plesalcev.


				... Katja je našla arhivsko fotografijo iz intervuja za Parado plesa ...			... Katja je našla arhivsko fotografijo iz intervuja za Parado plesa ...

Kako se kot nekdanja aktivna tekmovalka latinskoameriških in standardnih plesov spominjaš svojih tekmovalnih časov? Zakaj si sploh začela plesati? Nova Gorica, od koder prihajaš, je bila precej močan plesni kraj.
Na tekmovalne čase imam lepe spomine. Plesati sem začela v Ajdovščini, ko je plesna šola Urška ponujala takratni plesni program. V tistem obdobju sem bila vpisana v nekaj krožkov, nato sta mi starša rekla, da se moram odločiti za enega, tako da sem se odločila za ples. Plesni tečaji so mi dajali občutek pripadnosti, ples je spodbujal mojo kreativnost ter socializacijo z drugimi otroki.


				...			...

Prepričana sem, pa me popravi, če se motim, da spremljaš dogajanje na športno tekmovalnem plesnem področju. Zanima me, kaj meniš, da se je spremnilo od časov, ko si tekmovala?
Najvidnejša sprememba je v številu športnih plesalcev. V mojem tekmovalnem času se nas je na parketu dobesedno trlo, zdaj so številke podmladka zaskrbljujoče. Glede samega plesa se vidi upad kakovosti tehnike pri najmlajših. Vem, da je televizijski šov Zvezde plešejo v večini namenjen zabavi, a po tihem upam, da bo mogoče prinesel ponovno zanimanje za športni ples pri otrocih.


				...			...

In v čem so recimo najbolj bistvene razlike in v čem podobnosti športnega oz. družabnega plesa med Slovenijo in ZDA?
V ZDA se večina družabnih plesalcev odloča za individualne ure poleg skupinskih plesnih tečajev. Možnost za vadbo naučenega klubi večinoma ponujajo v sklopu družabnega plesa konec tedna. V športnem plesu bistvenih razlik ni. Če želiš nekaj doseči, moraš seveda poiskati ure pri priznanih trenerjih, ki so večinoma oz. gostujejo v velikih mestih, npr. v New Yorku.


				...			...

Zdi se, da je vse bolj in bolj popularna zvrst Pro Am, torej ples tekmovalnega in amaterskega plesalca. Je tako tudi pri vas? Zakaj meniš, da je to tako zelo popularno? No, pri naš še ne.
Res je, Pro/Am zvrst je zelo popularna v Ameriki. Profesionalnim plesalcem omogoča dober zaslužek ter boljšo prepoznavnost, amaterskim pa možnost plesa z izkušenim plesalcem ter hitrejši napredek, saj se učitelj na individualnih urah posveča samo njim. Za zdaj je večina amaterskih plesalcev žensk, ki so ločene, samske ali celo vdove ter imajo čas in denar, da si Pro/Am tekmovanja lahko privoščijo. Ples jim ponuja sprostitev, druženje, fizično aktivnost ter spodbuja samozavest.


				...			...

Kar nekaj plesalcev športnega plesa se je v zadnjih nekaj letih preselilo v ZDA, med zadnjimi recimo Tjaša Novak. Vsi pravijo, da so možnosti za delo in napredovanje veliko večje kot pri nas oziroma celo v Evropi. Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Se strinjam. Ker me v Evropi že deset let ni več, ne morem podati svojega mnenja o tem. Lahko samo povem, da je seveda Amerika velik trg; za vsakega se nekaj najde, če si le želiš dela in uspeha.


				...			...

Torej se lahko od plesa normalno živi oziroma se možnost za delo med zahodom in vzhodom Amerike razlikuje?
Od plesa se v Ameriki lahko lepo živi, odvisno seveda od tega, kje živiš. Prestolnice, kot so New York, Los Angeles, itd., ponujajo večji trg in povpraševanje, s tem je tudi konkurenca med plesnimi šolami večja.


				... z očetom Petrom in mamo Ano ...			... z očetom Petrom in mamo Ano ...

Tradicionalno vprašanje za vas, ki živite in delate v tujini, ki je že postala tudi vaš dom kaj najbolj pogrešaš iz Slovenije in zakaj?
Poleg staršev in prijateljev pogrešam predvsem možnost hoje povsod, čas, ki si ga ljudje doma vzamejo drug za drugega, ter 'tatovo' kuhinjo seveda. Tukaj je ritem življenja precej hiter; ljudje ne znajo na primer spiti niti kave v miru.
Razmišljaš tudi o vrnitvi ali se prepuščaš toku življenja skupaj z možem in hčerko Gaio?
Za zdaj se moram prepustiti toku življenja predvsem zaradi moževih službenih obveznosti. Vendar si oba želiva, da bi se nekega dne preselili v Slovenijo ali severno Italijo.
Bliža se poletje, ko so misli usmerjene k počitnicam, ne vem pa, kako je pri vas. Je to vrh sezone ali ste tudi vi malo na 'off'?
Kar nekaj velikih tekem po ZDA se odvija med poletjem, kar pomeni, da nimamo začrtanih poletnih počitnic. Tukaj so plesne šole tudi med poletjem v večini odprte in delo poteka normalno. Žal si poletnega dopusta letos ne bom vzela, so pa moje misli že usmerjene k poletnemu oddihu drugo leto doma.


				...			...

Si predstavljaš življenje brez plesa?
Ne. Ples je eden od najpomembnejših faktorjev v mojem življenju. Še na tako turoben dan me ples povzdigne, napolni z energijo ter pozitivnimi mislimi. 

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Mama, ki te najbolj pozna, bo rekla, da brez plesa ti živeti ni! ❤

ZADNJE OBJAVE