Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

V Folklornem društvu Val Piran že več kot pol stoletja združujemo mlade iz cele slovenske Istre ter skozi ples in glasbo prenašamo slovensko kulturno izročilo iz roda v rod. Folklorno društvo Val Piran je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničujejo svoje interese na področju kulture in s tem prispevajo k bogatenju kulturnega življenja v svojem širšem in ožjem okolju.

Želimo biti gonilna sila kulturnega dogajanja v slovenski Istri. V društvu imamo strokovnjake z različnih področij, z veliko podjetniškega duha. S skupnimi močmi že vrsto let organiziramo MIFF – Mednarodni folklorni festival sredozemskih držav, z namenom predstavitve različnih plesnih in glasbenih kultur sredozemskih držav tako turistom kot tudi domačinom. Društvo je v preteklosti tudi sodelovalo pri organizaciji pomembnih kulturnih prireditev, kot so Praznični dnevi slovenske folklore v Piranu (v letih 1997, 1980, 1981, 1982 in 1988), festival Melodije morja in sonca ter pri prireditvi FolkArt (preden se je FolkArt razvil v festival v okviru festivala Lent v Mariboru) v portoroškem Avditoriju (v letih 1984 in 1985). V letih 2002 in 2003 smo organizirali tudi Poletne folklorne večere na portoroški ploščadi.

V zadnjih letih pa smo ponosni predvsem na Sredozemski mednarodni folklorni festival – MIFF (angl. Mediterranean International Folklore Festival), ki ga naše društvo uspešno organizira (v so organizaciji z ZKD Piranom) že od leta 2003, in katerega namen je združevanje in prikaz različnih kultur iz sredozemskega in širšega območja, združevanje mladih folkloristov in sklepanje novih poznanstev, ter neneazadnje spoznavanje različnih kultur in običajev. Prireditev je pomembna za celotno slovensko Obalo. Z inovativnostjo in prodornostjo pa smo uspeli  v nekem obdobju razširiti festival tudi na Hrvaško, natančneje v Umag. Šestnajsti mednarodni folklorni festival MIFF 2018 bo potekal med 4. in 8. julijem 2018 v Piranu, Izoli in Kopru.

Za leto 2018 načrtujemo udeležbo folklornih skupin iz  Avstrije – folklorna skupina Branko Radičevič, Španije – folklorna skupina Do Lusco o Fusco, Hrvaške – folklorna skupina iz Pazina, Italije – folklorna skupina Danzerini di Lucinico, Nizozemske – folklorna skupina Kleurrijke Dans, Poljske – folklorna skupina Honaj, in seveda iz Slovenije – folklorna skupina KUD Oton Župančič, Kulturno umetniško društvo Beltinci, Folklorna skupina in folklorno društvo Val Seniorji.

Skupine bodo nastopile v naslednjih terminih: sreda,  4. julija, ob 20.00 na Prvomajskem trgu v Piranu, v četrtek, 5. julija, ob 21.00 na Trgu Lonka v Izoli, v petek, 6. julija,. ob 21.00 v Taverni v Kopru ter v soboto, 7., in nedeljo, 8. julija, ob 21.00 na Tartinijevem trgu v Piranu. Vljudno vabljeni na ogled brezplačnih prireditev v Piran, Izolo in Koper. (vas vabijo na ogled folklornih nastopov v okviru 16. Sredozemskega mednarodnega folklornega festivala, člani Folklornega društva Val iz Pirana.)
 

Galerija slik

Sorodne vsebine

Zadnji komentarji

ROBERT DOLENC

2018-01-29 17:50:08


Spoštovani ! V začetku tega dopisa vas vljudno pozdravljam in iskreno čestitam vsem tekmovalcem tega državnega prvenstva. Oglašam se po skoraj 5 letih, ker sem bil klican od kar od nekaj ogorčenih prijateljev, glede izjave g. Fredija... Torej spoštovani g.Fredi. Od vas kot eminentnega športnega trenerja, uveljavljenega mednarodnega sodnika in dobrega poznavalca Slovenskega športnega plesa kaj takšnega ne bi pričakoval!!! Izjava, da se gresta ZVEZDE, ker ne prideta na državno je več kot nesramno , da ne rečem arogantno arogonatno. Kot Vam je poznano smo do sedaj VEDNO prišli na vsako državno prvenstvo z vsakim plesalcem, pa čeprav še ples ni bil ta pravi ( še izplesan), tako z Volodymirom, kot tudi nazadnje z Vladom( ko sta prišla na državno po vsega nekaj dnevih skupnega plesa). Prav tako, bi prišli sedaj , če bi to bilo mogoče,pa žal ni bilo izvedljivo. Že plesalca sta vam pisno obrazložila, da Vlad žal ne dobi Vize in bo končana v prvih dneh Februarja. Vsled tega sedaj Naja že dalj časa biva v Rusiji, kjer intenzivno trenirata naprej( tudi to Vam je pisno povedala!!!!!). Prav tako sta nominirana za evropsko v Brnu, kjer sta prijavljena in se ga bosta seveda udeležila, kot tudi državnega v LA itd.... Spoštovani g. Fredi! A ste se morda vprašali, ali je mogoče gdo iz Slovenije kaj naredil za ta par, jih kaj povprašal o bilo kakšni pomoči pri pridobitvi vize,...itd... Ne , znate samo arogantno izjaviti, da je neodgovorno, da ne prideta na državca( pa Vi povejte kako....???). Ko smo se borili za naslov svetovnega prvaka, Vas tudi ni bilo v dvorani, da bi izrekli podporo....Pa smo organizirali preko 50 SLOVENSKIH zastav, da so vihrale v dvorani in smo pričarali športni duh...Niti niste opazili, da smo z vsem ponosom prepevali našo Slovensko himno ob zmagi, da je Naja potočila solze sreče na podijumu, ko športnika preletijo čustva in ponos ..... Spoštovani g. Fredi. Nadalje govorite o nespoštovanju do soplesalcev....A se sploh zavedate kaj govorite???? Z vsem spoštovanjem! Robert Dolenc