Leonardo da Vinci. Biografija enega največjih genijev vseh časov!
Pri založbi Učila International je izšla 600-stranska barvna monografija Walterja Isaacsona

Petek, 3. Avgust 2018 ob 10:37

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

Leonardo da Vinci je bil nesporni genij, bil pa je še veliko več: bil je poosebljenost univerzalnega uma, ki je želel razumeti celotno stvarstvo, vključno z našim mestom v njem. Leonardo da Vinci, italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar, človek, ki zaradi svoje vsestranske nadarjenosti (saj je tvorno prispeval tudi k razpravam o anatomiji, astronomiji, gradbeništvu in še bi lahko naštevali) pooseblja definicijo genija, odslej tudi v odlični skoraj 600-stranski barvni monografiji Walterja Isaacsona, ki je pravkar izšla pri založbi Učila International. Čeprav nam je Leonardo zapustil najznamenitejši sliki vseh časov – Zadnjo večerjo in Mono Lizo –, je sebe videl prav toliko kot znanstvenika in inženirja kot umetnika. Strastno, včasih že kar obsedeno se je poglabljal v inovativno preučevanje anatomije, okamnin, ptic, srca, letečih strojev, botanike, geologije in orožja. V zgodovino se je zapisal kot najustvarjalnejši genij vseh časov prav zato, ker je bil sposoben stati na križišču umetnosti in znanosti, tako kot Vitruvijec (moška figura s popolnimi proporci, vrisana v krog in kvadrat) na njegovi znameniti risbi.

Leonardo je z znanstvenimi dognanji dopolnjeval slikanje. Lupil je kožo z obrazov trupel, ločil mišice, ki premikajo ustnice in potem naslikal najznamenitejši smehljaj vseh časov. Preučeval je človeške lobanje, napravil risbe kosti in zob po plasteh ter upodobil agonijo koščenega Sv. Hieronima. Raziskoval je matematiko optike, ugotavljal, kako svetlobni žarki padajo na roženico, in na Zadnji večerji prikazal čarobne iluzije spreminjajočih se vizualnih perspektiv. Čeprav o Leonardu vemo veliko tako iz šolskih učbenikov kot iz številnih monografij, posvečenih temu velikemu umetniku in izumitelju, pa je pričujoča biografija, ki jo je napisal Walter Isaacson, avtor priznanih uspešnic o Stevu Jobsu, Einsteinu in Benjaminu Franklinu (prevod njegovega dela o Stevu Jobsu je leta 2012 prav tako izšel pri založbi Učila International), posebna zaradi izhodišča, saj se ne osredišča na slike, temveč izhaja iz Leonardovih izjemnih beležnic.

Avtor namreč meni, da več kot 7200 strani zapiskov, risb in sklic, ki so se po nekem čudežu ohranili vse do danes, najbolje razkriva njegov veličastni um. Na osnovi tisočih strani iz beležnic ter novih odkritij o njegovem življenju in delu Isaacson preplete Leonardovo umetniško in znanstveno ustvarjalnost v živo pripoved. Prikaže nam, da njegova genialnost sloni na sposobnostih, ki jih lahko gojimo tudi sami, na primer nenasitni vedoželjnosti, skrbnem opazovanju in igrivi domišljiji, ki že meji na fantazijo. Leonardovo živo zanimanje za tako različna področja in dejavnosti je krmililo njegovo ustvarjalnost, svoje pa je prispevala tudi njegova svojevrstna in neprilagojena narava. Bil je nezakonski otrok, bil je gej, vegetarijanec, levičar. Zlahka se je s čim zamotil ali se pustil premotiti, včasih je bil naravnost krivoverski. Njegovo življenje nam je lahko v opomin, da ne smemo le sprejemati uveljavljenih resnic, temveč moramo biti pripravljeni o njih tudi podvomiti. In prav takšen odnos do sveta bi morali predati tudi svojim otrokom: ‘Zaupajte domišljiji in kot nadarjeni uporniki razmišljajte drugače,‘ pravi odlični ameriški biograf v knjigi o ‘najbolj neizprosno vedoželjnem človeku vseh časov’.

Walter Isaacson, ameriški pisatelj in novinar ter univerzitetni profesor zgodovine v Tulanu, je bil direktor Aspen Instituta, predsednik uprave CNN-a in urednik revije Time. Napisal je knjige The Innovators (Izumitelji); Steve Jobs; Einstein: His Life and Universe (Einsteinovo življenje in vesolje); Benjamin Franklin: An American Life (Benjamin Franklin: ameriško življenje) in Kissinger: A Biography (Kissingerjev življenjepis), z Evanom Thomasom pa je napisal še delo The Wise Men: Six Friends and the World They Made (Šest prijateljev in svet, ki so ga ustvarili). Za slovenski prevod je poskrbel Samo Kuščer, urednica Branka Fišer. Cena knjige 34,90€.

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE