Mitja Rotovnik s palačinkami predstavil novo plesno sezono
Cankarjev dom vabi na 34. sezono in na cel kup plesnih predstav

Torek, 17. September 2013 ob 09:31

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač
Cankarjev dom Ljubljana v novi sezoni 2013/2014 nastopa tudi v novi preobleki obeh gledaliških dvoran Gallusove in Linhartove z bolj udobnimi sedeži, in seveda ob sveže očiščenih dvoranah tudi tehnično bolj prilagojenih sodobnemu času in odrski elektroniki; žal pa se oder Linhartove dvorane še vedno ne vrti, čeprav je ravno temu namenjen. Prenavljajo tudi informacijsko središče z nakupom vstopnic, ki bo že oktobra sprejemalo obiskovalce, in teh bo, kot pričakujejo, vsaj toliko kot v lanski sezoni ob vsej njihovi široki kulturno programski in kongresni ponudbi, in lani jih je bilo 350.000. Direktor CD Mitja Rotovnik je 5. septembra vodil tiskovno konferenco v klubskih prostorih CD, na koncu pa snidenje ob  predstavitvi obsežnega kulturnega in kongresnega programa začinil še z odličnimi palačinkami, ki jih je tudi sam premetaval po zraku in veselo pekel. Vrsta je bila kar opazna, kajti ni ravno običaj, da bi direktor kulturnega hrama nosil veliko belo kuharsko kapo in ponuja hrustljave sladke palačinke.

Letošnja sezona CD bo še posebej podkrepljena v kulturnem sodelovanju z lansko prestolnico evropske kulture, z našim drugim največjim kulturnim središčem Mariborom, saj se bo na odrih CD kar vrstilo precejšnje število mariborskih prireditev in umetnikov, poudarek bo tudi na sodelovanju z neodvisnimi gledališkimi in plesnimi skupinami ter s posameznimi umetniki te nevladne scene. Tako je v Gallusovi dvorani že 22. septembra na sporedu gledališki koncert Carmine Slovenike v režiji in po konceptu Karmine Šilac, ki svoje zbore in novodobno glasbeno gledališče največkrat bogati z zanimivimi gibalnimi poživitvami.

V središču pozornosti velikega odra Gallusove dvorane bo gotovo Clugov plesni tris, poklon koreografski veličini Edwardu Clugu, direktorju Baleta Maribor. Uprizorjene bodo tri njegove koreografske stvaritve, ki so osvojile mednarodne odre in mariborski balet popeljale v prestižne svetovne  plesne (baletne) vode: Tango 5., Radio in Juliet 7. in Hommage á Stravinsky 8. oktobra.

Compagnia Finzi Pasca iz Švice, v režiji Daniela Finzi Pasca bo uprizorila nadrealistično odrsko stvaritev v igri senc in akrobatske umetelnosti: La Veritá. Posebnost predstave je izgubljena umetniška poslikava gledališkega zaslona (platno 9x15 m ) Salvadorja Dalija (1904-1989), ki je narejen za balet Tristanova norost iz leta 1944 koreografa Leonida Massina, kar je bilo tudi edino Dalijevo sodelovanje pri kakem baletnem delu. Za časa njegovega bivanja v New Yorku so ga nič kolikokrat prosili, da bi sodeloval še pri kakšnem baletu ali operi. Vendar ko je obelodanil svoje baletne zamisli, so izpuhtele vse nadaljnje želje v pridobivanju slikarja Dalija za baletno umetnost, saj si je nekatere plesalce zamislil na kotalkah, druge viseče na žicah in pod stropom, ki bi z rezom žic popadali na oder, gledalce pa docela mokre ob zaključnem prizoru skupine gasilcev in njihovega brizganja vode po avditoriju (povzeto iz knjige Gala/Tim McGirk).

Jazz balet iz Montreala pod umetniškim vodstvom Luisa Robitaille bo gost CD 11. februarja 2014. Ballet du Grand Théátre de Genéve v koreografiji Michela Kelemenisa in na glasbo Felixa Mendelssohna pa 27. maja prihodnje leto na velikem odru Gallusove dvorane uprizarja predstavo Sen kresne noči. Na odru Linhartove dvorane se bodo vrstile tudi dela gledališke in plesne neodvisne scene. Prva premiera se bo zgodila že 23. septembra v produkciji Fourklor in izvedbi Branka Potočana s predstavo Sijaj, prva repriza bo sledila 24.septembra. Groteskna predstava Sijaj izpiše čas 100 let po Kafkovi Ameriki, čas novodobne amerikanizacije sveta.

Slavoj Žižek "v vsakdanji rabi" oziroma njegovo besedilo o ideologiji vsakdanjega življenja je navdihnilo režiserja Matjaža Bergerja za uprizoritev Dobrodošli v duhovnem živalskem svetu, ki je nastala v produkciji Anton Podbevšek teatra iz Novega mesta, kjer zasledimo med nastopajočim tudi ime Mateje Rebolj, nagrajenke Prešernovega sklada za življenjsko delo, in plesalko ter koreografinjo Magdaleno Reiter. V Linhartovi dvorani bodo sledile tudi ponovitve odmevne plesno-gledališke predstave Maše Kagao Knez v koprodukciji KUD Baobab: Dia diasso diasspora, in to zadnja dneva starega leta 30. in 31.decembra.

V pomladnem terminu 14. maja 2014 se bo gibalo še v več medijski parodiji glasbeno-gledališkega blišča in kiča, v predstavi Improvizacija 2014, KUD Sokoli Tabor. V Dvorani Duše Počkaj bo že 25 septembra svojo premiero ugledala uprizoritev slovenske Parižanke, Eče Dvornik, Klic gozda ali Poljub tvoje matere, ki jo te dni postavlja z Mojco Majcen in Uršo Rupnik. Eča pravi, da je zelo zadovoljna s potekom in razvojem njihovega sodelovanja, nato pa sledi še vzdih: "Ko pa  denarja ni..." Kar štiri uprizoritve v produkciji CD s slovenskimi nevladnimi organizacijami se bodo prav do konca sezone zvrstile na odru dvorane Duše Počkaj.

Barbara Novaković Kolenc bo 15. oktobra prišla na dan s premiero plesno-gledališke predstave Muzej pisem, ponovitev je še 18. oktobra,  produkcija Muzeum Ljubljana. Monodrama v kabaretni preobleki, ki je stresla festival Ex Ponto in v režiji Nicka Upperja, po še bolj stresnem romanu po poteh slovenske birokracije Slovakinje Stanislave Repar, Slovenka na kvadrat, pa bo na sporedu 4., 5., 7., in 8.  februarja. Prijateljici še vedno je letošnje plesno sporočilo v koreografiji Uršule Teržan, ki prihaja po in ob zaključku njene zadnje plesne uspešnice Prijateljici za vedno, ki je doživela za našo neinstitucionalno sceno, še posebej pa za plesno, pohvalno in nenavadno veliko ponovitev v Štihovi dvorani.

V Štihovi dvorani bo 4. marca premierno predvajana plesno-gledališka predstava Ane Pandur: Cabello 22, II mariborskega Kud Borza, ponovitve bodo še 6. in 7. marca 2014. V četrtek, 8. maja 2014, bo stekla premiera tragične komedije fizičnega gledališča Mariborčanke Urške Vohar, ki živi in dela v Ljubljani, in koreografa Georga Hobmmeierja: psice@doma v produkciji Zavoda Emanat.

Težko bi našteli vse, kar ta naš kulturni hram ponuja v eni gledališki sezoni, vsekakor pa je vredna ogleda drama Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi v režiji Vita Tauferja in izvedbi HNK-Zagreb, ki se bo zgodila 18. oktobra. Za ljubitelje opere bo gotovo poslastica Verdijeva opera Aida, v postavitvi  SNG Opere in baleta Maribor, ki bo v Gallusovi dvorani uprizorjena 14.,16.,18.,in 20. januarja 2014, in kjer se vedno najde še prostor za koreografsko atrakcijo. Iz produkcije Narodnega doma Maribor bo priletela komedija Ubežnici že 19. oktobra in se zasidrala v Klubu CD še 20. oktobra. Zanimiva bo tudi glasbena fuzija jazzovskih prvin z indijsko glasbo Remember Shakti na odru Gallusove dvorane 12. novembra v izvedbi skupine Shakti iz Indije. V času poletja od 2. pa do 5. julija 2014 se bo dogajal še jubilejni 55. jazz festival.
Letošnja sezona CD je že 34. po vrsti, torej drugo leto bo steklo zrelih in jubilejnih 35 let kulturnega delovanja te naše velike produkcijske hiše. Programski in tehnični tim CD pod taktirko Mitje Rotovnika se že temeljito pripravlja na teh prazničnih 35 let, ne le s prenovami in zamenjavo zastarele tehnike, ampak tudi na velik dogodek, ki bo pri nas prvič uprizorjen naslednjo jesen na znamenito simfonično pesnitev Pesmi z gradu Gurrea Arnolda Schönberga pod taktirko Marka Letonje, kjer bo prisotno največje število nastopajočih simfonikov ter zborov, priprave pa so že v teku.

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE