Tina Gorenjak obnorela predsednika Plesne zveze Draga Šuleka
Stand up igralka, bolj znana kot Muca Maca, Tina G. je letos imela čast voditi podelitev nagrad Plesne zveze Slovenije

Sobota, 3. Marec 2012 ob 09:51

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač
Podelitev priznanj in nagrad Plesne zveze Slovenije za dosežene lanske uspehe na vseh treh področjih, ki sodijo pod okrilje krovne organizacije, se je po ustaljenem tiru odvijala v ljubljanski Festivalni dvorani. Prireditev, ki ima v svoji osnovi seveda namen nagraditi največje plesne dosežke, pa je vsako let bolj skromna in bolj dolgočasna. Glede na to, da me je letos viroza položila za nekaj dni v posteljo, se je fizično nisem udeležila, a vsi, ki ste mi po dogodku oziroma že med samo prireditvijo sporočali, kaj vse se (ne)dogaja, ste se strinjali, da bi to moral biti plesni šov.

Toliko dobrih, pravzaprav odličnih plesalcev na enem mestu, ampak je vse skupaj menda spominjalo na "sprovod", kot se zdaj popularno reče prireditvam, ki nimajo tempa. Izraz sprovod je namreč lansiral Fredi Novak na nedavni okrogli mizi, pomeni pa pogreb. Tudi voditeljica prireditve Muca Maca številka ena v državi Tina G. alias Tina Gorenjak menda ni mogla narediti iz nizanja posameznih točk kakšne zavidanja vredne prireditve. Zdaj pa ne vemo, ali se Tini ni ljubilo ali ni bilo možno zato, ker je bil honorar prevelik ali premajhen. Dragu Šuleku smo namreč poslali vprašanje o višini honorarja voditeljice, a nam do zaključka članka ni sporočil cifre, pa čeprav presneto dobro ve, da jo mora, saj Plesna zveza ni privat ustanova. Torej če odgovora ne bo, bo Šulek primoran s pomočjo pooblaščenke Nataše Pirc Musar odgovoriti, kakšen kupček evrov je šlo za Celjanko, ki je menda nastopila na Šulekovo izrecno prigovarjanje. Enkrat pa se bo najbrž že naučil, da Plesno zvezo financirajo davkoplačevalci.

Skromno število gledalcev je zaploskalo letošnjim nagrajencem, in poglejmo kdo je bil najboljši. Najprej so podelili srebrne in zlate znake sekcije Modernih tekmovalnih plesov. Srebrni znak za vrhunske tekmovalne dosežke v mladinski starostni kategoriji so prejeli: Staša Tušar (PK Urška Ljubljana), Arnika Matko Juvančič (Društvo Kazina Ljubljana), Nika Bolčič (PD Blejski plesni studio), Gašper Kunšek (PD Blejski plesni studio in Kuharji), Street Dance Show mala skupina iz Plesnega kluba Idrija. Zlati znak za vrhunske tekmovalne dosežke v članski starostni kategoriji pa Klara Lainšček (Društvo Kazina Ljubljana), plesna dvojica Andraž Mrak in Dejan Djurovič (PK Miki Domžale), Plesna skupina Maestro Crew (Športno kulturno plesno društvo Maestro Ljubljana).

Za solistko leta so bile nominirane Klara Lainšček iz Društva Kazina Ljubljana (koreograf Željko Božič), z obrazložitvijo: "Klara je v plesni svet vstopila kot plesalka show dance-a in stepa. Pred nekaj leti pa jo je raziskovanje giba popeljalo tudi v hip hop in street dance show, kjer si je že prvo leto priplesala zlato odličje. S tem je dokazala, da je univerzalna plesalka modernih tekmovalnih plesov, saj se v vseh disciplinah, v katerih sodeluje – show dance, modern, jazz, street dance show, step – uvršča v finala in na stopničke evropskih in svetovnih prvenstev."
Nika Horvat, prav tako iz Društva Kazina Ljubljana (koreograf Mitja Popovski), z obrazložitvijo, da Nika prisega na show dance, kjer lahko v solo koreografijah izrazi svojo veselo naravo, hudomušnost in lahkotnost. Največkrat izbira hitro in udarno glasbo, tokrat pa je zablestela z nežno Fields of gold, s katero je osvojila naslov državne prvakinje, zmagala na svetovnem pokalu in se skoraj pozlatila na svetovnem prvenstvu.
Solistka leta pa je postala energična Urška Rubin iz Kluba plesna dimenzija Maribor, in sicer za lastno koreografijo. Komisija je zapisala: "Urška je iz leta v leto uspešnejša tekmovalka tako v hip hopu kot v street dance showu, kar je v letu 2011 okronala z naslovom evropske in svetovne prvakinje v street dance showu. Uspeh je toliko bolj njen, saj se je tokrat preskusila tudi kot koreografinja." "Ko sem zvedela, da sem nominirana, sem bila seveda zelo vesela, nagrade pa tokrat res nisem pričakovala. Najverjetneje ta nagrada pomeni več kot vse nagrade za prva mesta, saj združuje vse uspehe in mi da vedeti, da sem letos res dosegla nekaj vrhunskega. Občutki so bili nepopisni, definitivno pa je velika motivacija za naprej," je povedala vesela Urška.

Med moškimi solisti je je za naslov najboljšega potegoval tudi Goran Kusić (Društvo Kazina Ljubljana, lastna koreografija), ki se je že prvo leto, ko je tekmoval modern solo, povzpel na stopničke svetovnega prvenstva, kar je v letu 2011 nadgradil, saj je naslovu podprvaka dodal naslov svetovnega prvaka. Zbirki medalj pa je dodal še zlato medaljo, ki si jo je priplesal skupaj s formacijo Reversal. Na sceno se je lani vrnil tudi Samo Kos Polutak (PK Zeko Murska Sobota, lastna koreografija), ki je že zelo dolgo zapisan plesu; oral je ledino na področju electric boogieja in hop hopa na Slovenskem, zdaj pa svoje znanje predaja mlajšim plesalcem. Vseskozi je bil tudi uspešen tekmovalec, saj je v njegovi zbirki veliko medalj z evropskih in svetovnih prvenstev. Zadnja osvojena je evropska in se sveti bronasto. 
Najboljši solist pa je Žiga Sotlar, ki je zaprisežen street disciplinam in je zelo uspešen tekmovalec hip hopa ter street dance showa, kjer je bil v letu 2011 nepremagljiv tako na državnem kot tudi evropskem in svetovnem prvenstvu. Medalje pa si je priplesal tudi v dvojici z Markom Stamenkovićem. "Celotna prireditev je bila zastavljena na zelo visoki ravni, tako da sem bil nad njo zelo navdušen.Prav tako so mi bili všeč tudi nastopi plesalcev med podeljevanjem nagrad. Ob prejemu nagrade za solista leta sem bil zelo počaščen, saj nagrada pravzaprav potrjuje moj dosedanji trud in rezultate v preteklem letu na IDO tekmovanjih. Za to nagrado je hkrati zaslužen koreograf in moj mentor Željko Božič, kateremu sem zelo hvaležen," je za naš portal komentiral Žiga.

Žiga je bil s soplesalcem Markom Stamenkovičem iz Društva Kazina Ljubljana (lastna koreografija) nominiran tudi med najboljšimi dvojicami. Marko in Žiga sta si s plesnim bojem za zadnji sedež priplesala naslov državnih prvakov. Pred domačo publiko sta se na svetovnem prvenstvu okitila z naslovom podprvakov, konec leta pa sta si priplesala naslov evropskih prvakov. Miha Furlan in Manca Zajec (Kulturno društvo Bast, lastna koreografija) sta združila svoje moči in z žensko-moško energijo dokazala, da je hip hop v Sloveniji na vrhunskem nivoju. Tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu sta s svojo energijo in dovršeno usklajenostjo izstopala iz množice parov in si priplesala bronasti medalji.
Andražu Mraku in Dejanu Djuroviču iz PK Miki Domžale v lastni koreografiji je v zvezdah očitno zapisana trojka, ki pa se je razveselita vsako leto znova, ko si priplešeta 3. mesto na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu v electric boogieju. Oborožena z novim znanjem z Daljnega vzhoda obljubljata, da bosta v 2012 segla še višje.
Najbolj prepričljiva pa sta bila Miha Poznič in Jernej Tratnik iz PK Zapleši.si Maribor (lastna koreografija), ki sta s svojo zmagovalno točko Starčka v street dance show vnesla humor. Tako kot v točki, kjer starčka počasi prilezeta na plesišče, potem pa se ogrejeta in "zagroovata", sta Miha in Jernej počasi in vztrajno z načrtnim delom prilezla do naslova svetovnih prvakov.

Za malo skupino leta so bile nominirane tri male formacije. Birth of evil (PK Urška Ljubljana, koreograf Blaž Godec); plesalke Urške so poskrbele, da se tudi v show danceu nadaljuje vladavina slovenskih plesalcev. Prikotalilo se je jajce, rodilo se je zlo, na koncu pa sta ostala zlata medalja in naslov evropskih prvakov.
Woman power iz PK Bolero Ljubljana (koreografinja Nika Kljun); udarna dekliška skupina hip-hopark iz Bolera že nekaj sezon zapored niza vrhunske uvrstitve med malimi skupinami. Plesalke so tudi v letu 2011 izpolnile pričakovanja in si priplesale naslov evropskih prvakinj.
Naslov najboljših je odšel h Kazini, in sicer koreografiji GirlSay koreografa Željka Božiča. Ženska energija je združila plesalke Kazine, ki so z odličnim plesom pokazale, da so trenutno vladarice street malih skupin. Zavladale so tako na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu – in povedale svoje.
Za formacijo leta so bili nominirani Maestro crew, Športno kulturno plesno društvo Maestro Ljubljana (koreograf Anže Škrube). Članom Maestra je v letu 2011 uspel veliki met, v skoraj nespremenjeni zasedbi so tretje leto zapored ubranili naslov svetovnih prvakov. Športni in plesni uspeh brez primere.
V formaciji Women illuminati iz PD Blejski plesni studio (koreografinja Monika Veselčić) so moči združili plesalci Blejskega plesnega studia, ki se kalijo in so uspešni že vse od mladincev. Mladinskim medaljam so tako dodali še naslov svetovnih podprvakov in evropskih prvakov v absolutni konkurenci. Zmaga pa je ponovno šla v Kazino k Mitji Popovskemu in njegovemu Reversal. Plesalci Kazine, ki so v letu 2010 osvojili naslov svetovnih prvakov v show danceu, zato so si v letu 2011 zadali nov izziv in se preizkusili še v modernu, kjer so osvojili najvišjo stopničko. "Vzdušje na prireditvi je bilo sproščeno in prijetno. Nagrada je priznanje, da skupaj s plesalci delamo dobro in smo na pravi poti. Všeč mi je, da so podelitve nagrad iz leta v leto bolj sproščene, predvsem pa, da jim PZS daje vsako leto večjo pozornost. Zahvaljujem se Plesni zvezi in svojim plesalcem za ves trud in predanost plesu," je bil nad podelitvijo navdušen Mitja.

V sekciji za RnR niso nominirali nobenih plesalcev, predvidevam, da zato, ker se enostavno premalo plesalcev ukvarja s to plesno zvrstjo. Zato pa so podelili  bronasti znak sekcije za Rock'n'Roll, ki ga je prejela mladinska formacija Briljantina Teens za doseženo 5. mesto na evropskem prvenstvu mladinskih formacij v Rock'n'Rollu. Srebrni znak sekcije za Rock'n'Roll kot najvišje možno priznanje v svoji kategoriji pa je prejel plesni par Luna Vogrič – Jaka Vrevc Žlajpah iz Plesnega kluba Briljantina za odmevne mednarodne rezultate v kategoriji Mlajših mladincev, bila stanamreč finalista evropskega in svetovnega prvenstva v letu 2011 in obakrat dosegla 7. mesto. Poleg tega sta zabeležila več finalnih uvrstitev na tekmovanjih za svetovni pokal in skupno 5. mesto na končni letni rang lestvici WRRC za mlajše mladince.

Sekcija za standardne in latinskoameriške plese je najprej podelila srebrni znak, kot najvišje možno priznanje za tekmovalne dosežke v kategoriji seniorjev. Prejela sta ga Vitam in Barbara Kodelja, ki ju na prireditvi ni bilo, saj živita v Berlinu. Svojo plesno pot sta začela leta 1983 v Sloveniji in se nato leta 1984 zaradi dela ter študija preselila v Nemčijo ter tam nadaljevala s tekmovanjem v standardnih plesih in leta 1995 prestopila med seniorje I (nad 35 let). V letih 2010 in 2011 sta kot seniorja III (mlajši partner nad 45 in starejši nad 55 let) dvakrat zapored zmagala na German Open in osvojila srebrno medaljo na 1. odprtem svetovnem prvenstvu za seniorje III v Belgiji. Zlati znak sekcije za vrhunske tekmovalne dosežke v članski starostni kategoriji pa sta prejela še dva para, in sicer Damir Halužan – Anna Mashchyts iz Plesnega kluba Fredi Ljubljana, ki ju na prireditvi ni bilo, ter Matej in Špela Kralj iz Plesnega kluba Urška Ljubljana (v letu 2011 člana PK Fredi Ljubljana).

Damir Halužan in Anna Mashchyts sta bila nominirana tudi za naj par lanskega leta. Tokrat so zapisali, da prihajata iz Društva plesnih dejavnosti Rolly Rogaška Slatina (domicilni trener Daniela Škofic Novak). Čeprav sta člana Društva Rolly iz Rogaške Slatine, živita in trenirata v Ljubljani. Skupaj tekmujeta od leta 2009 in sta se specializirala na latinskoameriške plese. V letu 2011 sta se na 21 mednarodnih tekmovanjih desetkrat uvrstila v finale in sta bila tisti slovenski plesni par, ki se v svetovnem merilu najhitreje vzpenja proti vrhu. Svoj najboljši rezultat sta dosegla z zmago na WDSF International Open tekmi v Beogradu. Trenutno sta od slovenskih parov na svetovnih lestvicah najviše, blizu 10. mesta.

Nominirana brat in sestra Matej in Špela Kralj, v letu 2011 člana PK Fredi Ljubljana, ki sta letos prestopila v PK Urška Ljubljana (domicilna trenerja v letu 2011 Fredi Novak in Daniela Škofic Novak) sta v letu 2011 sodelovala na 29 mednarodnih tekmah in na treh državnih prvenstvih v standardnih in latinskoameriških plesih ter v kombinaciji obeh disciplin, pri čemer je vse bolj jasno, da so standardni plesu njuna močnejša disciplina. Na navedenih tekmah sta bila enajstkrat v finalu in zabeležila tri zmage, od tega dve na državnih prvenstvih. Klemen Prašnikar in Alexandra Averkieva iz PK Fredi Ljubljana (domicilni trener Daniela Škofic Novak) sta svojo skupno plesno pot začela februarja 2009 in sta specializirana samo za latinskoameriške plese. Z veliko talenta in predanostjo plesu sta bila pred koncem leta na svetovnih lestvicah najbolje uvrščen slovenski par. V začetku leta 2012 sta se odločila, da ne bosta spoštovala prepovedi glede udeležbe na UK Championship, kar pomeni, da je njuna nadaljnja plesna pot znotraj sistema WDSF in s tem tudi PZS negotova.
Zmaga pa je drugič odšla k paru Miha Vodičar in Nadiya Bychkova iz PK Fredi Ljubljana (domicilna trenerja v letu 2011 Fredi Novak in Daniela Škofic Novak). Miha in Nadiya se s svojim talentom in izjemno prizadevnostjo prebijata proti svetovnemu vrhu tako v standardnih in latinskoameriških plesih ter seveda tudi v kombinaciji. V letu 2011 sta nastopila na 24 mednarodnih tekmovanjih, na katerih sta se kar 14-krat uvrstila v finale. Med dosežki v posamičnih plesnih disciplinah je treba še posebej omeniti zmagi v ST in LA plesih na WDSF International Open tekmah v Taipeju in bronasto medaljo na WDSF svetovnem prvenstvu v kombinaciji v Moskvi. Njun adut za povečanje prepoznavnosti in s tem za nadaljnjo pot proti vrhu je slej ko prej kombinacija standardnih in latinskoameriških plesov.

Naj profesionalni par pa je postal Luca Bussoletti in Tjaša Vulič,ki sta skupno tekmovalno pot začela leta 2003, od novembra 2009 tekmujeta v profesionalni kategoriji domače in svetovne plesne zveze v standardnih in latinskoameriških plesih, kar v profesionalnem taboru ni prav pogosto. V letu 2011 sta nastopila na 12 tekmovanjih, od tega samo dvakrat nista bila v finalu, v svojih desetih finalnih nastopih pa sta dvakrat zmagala in bila trikrat na drugem mestu. Kot predavatelja sta v okviru svetove plesne zveze WDSF prvič vodila plesno delavnico, na kateri sta predstavila svoje prvo izvirno strokovno knjigo, s katero sta dunajski valček revolucionarno obogatila za nabor kakšnih dvajsetih novih figur.

Fotogalerija na www.fotomesec.com

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Prireditev je namenjena vam, tekmovalcem, kaj vas brigajo starčki, ki se slinijo po Gornjekovi. Ne hodite na sestanke in ne na prireditve. torej ste enaki kot starčki.

ko se bo zamenjala generacija na prestolu bomo tudi klubi in tekmovalci bolje obiskovali takšne prireditve. kdo bo gledal te starčke ki se oklepajo funkcij na sprevodu ?

ZADNJE OBJAVE