Zvezdica Zaspanka v plesni izvedbi Balkan Dance Company
V soboto, 10. novembra, premiera legendarne pravljice Frana Milčinskega Ježka

Četrtek, 8. November 2018 ob 08:54

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

Velenjska sobota bo nekaj posebnega. V Velenjskem kulturnem domu se bo ob 10.30 uri premierno odplesala pravljica Zvezdica Zaspanka, ki jo je napisal Fran Milčinski Ježek. V sklopu plesne platforme Balkan Dance Project sta Festival Velenje in Institut za umetničku igru Beograd s plesno dramatizacijo znane slovenske pravljice združila najboljše za najbolj iskreno in dojemljivo občinstvo: igro, ples, že skoraj ponarodelo vsebino in vrhunsko umetniško izvedbo.


				Mojca Majcen bo plesala Zvezdico Zaspanko. (Foto: Nemanja Mareš)<br>
			Mojca Majcen bo plesala Zvezdico Zaspanko. (Foto: Nemanja Mareš)

O postavitvi in zakaj ravno ta pravljica, je razmišljala plesalka, koreografinja in pedagoginja Mojca Majcen: "Menim, da je kulturna vzgoja najmlajšega občinstva nujna, in če je gledališče igra (in to je!) in če je igra bistvena za razvoj otroka (in to je!), potem je enačba jasna: gledališče je potrebno za odraščanje! Ravno zato smo se v letošnjem letu odločili, da posvetimo Balkan dance najmlajšim in na ta način promoviramo plesno in gledališko umetnost."


				...			...

To bo že peta večja produkcija skupine Balkan Dance Project, katere predstave so gostovale na vseh večjih festivalih v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, Makedoniji ter na Hrvaškem. "Prav tako se mi zdi ključno, kar je tudi eden od ciljev Balkan Dance Projecta, izmenjava idej in energije. Zvezdico Zaspanko je tokrat postavila v plesni medij ekipa umetnikov iz Srbije, ki so se prvič spoznali s to pravljico. In tukaj je ta širina, ki jo nudi ta platforma (spoznavanje drugih kultur ...) Brezčasna zgodba o zvedavi zvezdici bo skozi slikovito kostumografijo in scenografijo v treh slikah sledila skritemu sporočilu vedno večne življenjske resnice, ki nosi obilico temeljnih človeških in družbenih vrednot, še kako pomembnih in aktualnih za današnji 'ponoreli' svet. Zvezdica Zaspanka se bo v plesni uprizoritvi tokrat soočala s kar nekaj situacijami in liki, ki jih v izvirni pravljici ni, kljub temu pa povzemajo njihovo bistvo. Od zvezdnatih prijatelji, ki to vedno niso, do zemeljskih cirkuških likov (opic, fakirja s kačo, bratov dvojčkov, klovnese, dvojnega človeka), ki mestoma utelešajo temačno plat človeške narave. Na svoji koži bo izkusila nevoščljivost, škodoželjnost in pohlep, izključenost in dvoličnost. Končna katarza, ki bo Zvezdici omogočila vrnitev domov, v tokratni interpretaciji ne bo prišla na dan samo kot posledica njenega dobrega in iskrenega srca, pač pa kot rezultat njenega poguma in močne volje, da se zoperstavi vsemu, za kar čuti, da je narobe, jo rani in ogroža. Za lažje razumevanje poteka dogodkov bo poskrbela tudi obilica komičnih in cirkuških vložkov. S projektom promoviramo vrhunsko plesno ustvarjalnost, vrednote humanizma, medkulturni dialog, medgeneracijsko sodelovanje ter vseživljenjsko čarobnost bivanja in igre."


				Balkan Dance Company s koreografom Aleksandrom Ilićem (levo) (foto: Nemanja Mareš)<br>
			Balkan Dance Company s koreografom Aleksandrom Ilićem (levo) (foto: Nemanja Mareš)

Pod koreografijo se podpisuje Aleksandar Ilić, režiser je Aleksandar Nikolić, poleg Mojce Majcen plešejo še Branko Mitrović, Nikola Pavlović, Miona Petrović in Jakša Filipovac ter Male zvezdice, plesalke Plesnega studia N (Ema Kadrić, Freja Kapfer Štorgelj, Ivana Lovrič, Noemi Lubej, Ema Ravnjak, Ria Rebec, Sofia Savić). Preostalo ekipo pa sestavljajo: kostumografinja Aleksandra Karović, scenografinja: Tanja Žiropađa, oblikovalec zvoka Stefan Petrović, mojster luči Davorin Štorgelj, strokovna sodelavka projekta Teodora Sujić, tehnična podpora: Dušan PolegekGregor Fidej in Rok Rednak ter ilustrator Peter Žagar. Srbska premiera se bo zgodila 17. decembra 2018 v Ustanovi Kulture Vuk Karadžić v Beogradu.

Galerija slik

Sorodne vsebine

Teme
zvezdica zaspanka Fran Milčinsk Ježek Balkan Dance Project Festival Velenje Institut za umetničku igru Beograd Aleksandar Ilić Aleksandar Nikolić Mojce Majcen Branko Mitrović Nikola Pavlović Miona Petrović Jakša Filipovac Male zvezdice Ema Kadrić Freja Kapfer Štorgelj Ivana Lovrič Noemi Lubej Ema Ravnjak Ria Rebec Sofia Savić Tanja Žiropađa Stefan Petrović Davorin Štorgelj Teodora Sujić Dušan Polegek Gregor Fidej Rok Rednak Peter Žagar

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE