Plešite, plešite, drugače smo izgubljeni!
Preverite stavek slovite Pine Bausch s plesalkami prvega in drugega letnika Akademije za ples

Ponedeljek, 18. Junij 2018 ob 12:15

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

V sredo, 20. junija, ob 20.00 si lahko v Plesnem Teatru Ljubljana na Prulah v Ljubljani ogledate letno produkcijo 1. in 2. letnika Akademije za ples, smer sodobni ples. Idejno zasnovo in glasbo so poleg nastopajočih študentk, v sestavi: Neža Blažič, Ivana Gregurić, Tina Habun, Laura Ivančič, Katja Kolarič, Ondina Kerec, Manca Vukelič, Anamarija Bagarič, Neja Jeršin, Urška Centa, Ema Grgić, Špela Šafarič, kreirali tudi njihovi pedagogi z vodjo katedre za sodobni ples Rosano Hribar na čelu. Študentke Akademije za ples so tudi avtorice besedila v predstavi. Videoprojekcija je delo Mance Vukelič.

Lanska predstava je navdušila tudi našo kritičarko Daliborko Podboj, ki je ob predstavi z naslovom Plesti sanje, sanjati ples zapisala: "Navzoči so se ob zaključku predstave kar glasno spraševali, ali bo možno še kaj več predstaviti po treh letih šolanja, ko je bila že produkcija zaključnega prvega letnika izvrstno zastavljena in izvedena. Ja, sledilo se je zaokroženi koreografski celoti v odlični izvedbi študentk prvega letnika, seveda še v razlikah tehničnih zmožnosti posamičnih predstavitev in prezence, vendar tako zaokroženih ter vpletenih v celostno plesno obliko, da so bili vsi več kot zadovoljni z uprizorjeno predstavo, tako gledalci kot pedagogi in študentke, ki so intenzivno plesale skoraj 45 minut."

Lanska ekipa je bila razglašena tudi za najboljšo skupino leta po izboru občinstva našega portala in presenečenje leta med plesnimi vrhunci 2017 po izboru igralca, režiserja, pisca, urednika, plesnega in likovnega kritika Nika Goršiča. Solistična odlomka iz predstave sta študentkama Manci Vukelić in Katji Kolarič prinesla dve srebrni priznanji na državnem plesnem tekmovanju Opus 2017. Študentke so s predstavo gostovale na številnih festivalih po Sloveniji, med drugim tudi na največjem slovenskem gledališkem festivalu Borštnikovo srečanje 2018.

Ni naključje, da je naslov Plešite, plešite, drugače smo izgubljeni izposojen od legendarne nemške koreografinje Pine Bausch. Alma Mater Europea – Akademija za ples v Ljubljani napoveduje: "Tudi tokrat bo predstava preplet različnih tehnik in postopkov, s katerimi so se študentke celo študijsko leto srečevale in jih skupaj z mentoricami ter mentorji nadgrajevale tako v samostojne dele kot tudi v skupinsko zaokrožene celote in plesne sekvence. V zanimivi fuziji različnih žanrov bodo gledalci spremljali razvoj in nadgradnjo lanskoletne produkcije in znanja študentk, odkrivali nove plesne talente ter zanimive koreografske in metodološke pristope, ki jih ponuja program Akademije za ples. Skozi sodobna raziskovanja gibalnih, teoretičnih in estetskih prvin umetniškega ustvarjanja se razpira poetika telesa prav vsake posamezne študentke, ki s svojim osebnim, iskrenim pristopom in izrazom prispeva k celoviti koreografski partituri in k ponovnem premisleku o tem – kaj je sodobni ples danes."

Torej so pred sredinim nastopom pričakovanja velika in veselimo se novih kreacij prihodnje plesne generacije.



 

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE