Vprašanje pred prvim državnim prvenstvom v tem letu. Kdo bo zmagal v standardnih plesih?
V Lenartu boj za nove naslove najboljših parov v standardnih plesih

Petek, 26. Januar 2018 ob 08:21

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač
Zguljena fraza, kako čas beži, je pred prvim državnim prvenstvom v letu povsem na mestu. Predvsem zato, ker lepo število plesnih parov zamenja starostno kategorijo, da sem na začetku tekmovanja precej zmedena, kdo je kdo, saj se plesalci in plesalke 'potegnejo' v višino, spremenijo konstitucijo. Iz otrok se razvijejo v mladeniče in mladenke, le-ti pa v odrasle osebe.

Nadalje nekaj parov obvezno zamenja svoje plesne partnerje. Kupijo obleko, ki jo je nosila katera od plesalk na prejšnjem tekmovanju, in ker jih nazadnje vidim na državnem prvenstvu v kombinaciji, ki se odvija konec junija, je po pol leta vizualne odsotnosti potrebnih nekaj minut za koncentracijo.

Pogled na sobotno štartno listo z veseljem napoveduje udeležbo 51 plesnih parov, lani jih je bilo 38 in smo beležili najkrajše prvenstvo zadnjih nekaj let. "Če le ne bo kakšnih bolezni ali poškodb," mi je dejala Urška Marinko iz Plesne zveze Slovenije, ki dodaja. "Veseli smo, da bomo imeli po dolgem času četrtfinale starejših mladincev (prijavljenih je 16 parov, op. u.). Veselijo nas trije seniorski pari in novost, da letos tekmuje tudi par v kombinaciji plesalca na vozičku s plesalcem; to sta Martina Smodiš in Roman Maček iz PK Zebra. Kljub razpisu za novo obliko spudbujanja treniranja tekmovalnega plesa, v katerem plešeta kot par deklica z deklico, se ni prijavila nobena. To je pri nas novost, ki sta jo vpeljala Nataša Ambrož in Marko Vodnik, saj se je izkazalo predvsem dobro za klube, v katerih tekmujejo dekleta. Želita, da imajo deklice možnost treniranja in napredovanja oz. na nek način postanejo izoblikovane plesalke in lahko hitro dobijo plesalca. Tako nam ne bi bilo treba iskati plesalk zunaj Slovenije, ko pride do razpada kakšnega partnerstva. Odprt bo tudi razpis za tekmovalno obliko solo in pa pro&am, v katerem učenec pleše z učiteljem, ocenjuje pa se samo učenec."

Poleg že omenjenih starejših mladincev, seniorjev in plesnega para je prijavljenih še sedem pionirskih in mlajše mladinskih parov, dva mlajša pionirska, osem mladinskih in sedem članskih. Med klubi ne bo več Pingija, ki se je nekako 'samoukinil'. Zakonski par Alenka in Branko Bohak deluje pod okriljem Plesnega kluba Salsero. Na parket pa se po dolgih letih odsotnosti vrača PK Bolero, kjer od lani dalje poučuje Miha Vodičar.

Prvenstvo v standardnih plesih se bo odvijalo v Lenartu v organizaciji Plesne zveze Slovenije, a tehnično ga bo izvedel Miran Pritekelj, ki ima edini licenco oziroma opravljen izpit za organizatorja takšnih prireditev. Miran je za naš portal povedal: "V veljavi je že nekaj časa nov zakon, da mora vsak, ki želi organizirati prireditev, imeti izpit. In jaz ga edini v Plesni zvezi imam. Zakaj Lenart, ne vem. Verjetno je predsednik sekcije Herman Tomažič dobil dobro ceno."
Sodniško ekipo sestavljajo tokrat Nataša Ambrož, Alenka Bohak, Zoran Kljun, Mateja Mazovec, Fredi Novak, Boris Rebula in Marko Vodnik. Glavni sodnik in delegat Plesne zveze pa bo Drago Šulek. Tako da veste, na koga se morate obrniti, če vam rezultati ne bodo po godu, in če boste zadovoljni, jih lahko tudi pohvalite.

Plesalci v teh dneh trenirajo 'na polno' in vsak si želi priplesati čim višje. Gneča bo že v članski konkurenci, kjer že od novega leta poslušam, da se prvenstva verjetno ne bosta udeležila lanska državna prvaka Naja Dolenc in Vladislav Kolesnikov, ki si menda še vedno ni uredil vize za Slovenijo. Po preverjanje pri omenjenih plesalcih pred nekaj dnevi sem dobila razlago: "Vse je v redu. Vlad rešuje nekaj problemov okoli vize in je v Moskvi. Seveda tekmujeva še vedno skupaj in bova na plesnem parketu takoj, ko bo mogoče. Mislim, da je dovolj konkretna informacija."

Kdo bo na članskem tronu, če se Naja in Vlad morda ne pojavita na tekmovanju? Iliya Dobrev in Ana Mesec (lanska druga), ali klubska kolega Jure Bergant in Milana Chekanova, ali pa lahko zmešata štrene Ivan Jarnec in Ana Ekart, lanska državna prvaka med starejšimi mladinci, ki letos prehajata med člane.
Na splošno se glavnina lanskih državnih prvakov seli v višjo starostno kategorijo. Lan Bole in Zala Hauptman sta letos priplesala med pionirje, Glib Parshakov in Kiara Rosa Švarc med mlajše mladince, Vid Šteinfelser pa je poleg starosti (letos je že mladinec) zamenjal še soplesalko. Brino Paulino Dežman je nadomestila hrvaška plesalka Marta Marki. Eno leto sta starejša lanski prvak Brin Hlade in Laura Walter, ne gre pa zanemariti Nina Djordjevića in Ano Gedl (lani druga med mladinci). Vsi našteti bodo v soboto plesali že kot starejši mladinci.
Med mlajšimi pionirji tekmujeta dva nova para, med pionirji pa so oči uprte v Tima Stajana in Taniso Martić Potočnik (lani tretja).
Je pa pri plesu vedno tako, da se nikoli ne ve povsem, kakšen bo razplet. V Osnovni šoli Lenart vas pričakujejo v soboto, 27. januarja, ob 16.00 na predtekmovanju, še bolje pa bo, če pridete ob 18.00 na finalni del. Vstopnina je za otroke pet evrov za odrasle pa deset. Če pa boste raje podoživeli prvenstvo s kavča, vabljeni na branje reportaže v ponedeljek, 29. januarja, ali pa na ogled televizijske reportaže v nedeljo, 11. februarja, ob 22.00 na TV3.

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE