Vesna. Ljubezen je v zraku. Le kateri genij je dal maturo glih na pomlad!
Novonastali romantični muzikal bo na sporedu od 6. do 10. junija na odru ljubljanskih Križank

Nedelja, 4. Junij 2017 ob 10:12

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač
Še pred začetkom 65. jubilejnega Ljubljana Festivala bo od 7. do 10. junija na odru ljubljanskih Križank novonastali muzikal Vesna, ki je bil prirejen po izvirni zgodbi Mateja Bora iz filma Vesna. Muzikal je ustvarila izkušena kreativna ekipa, ki je pred tremi leti na slovenske odre postavila veliko uspešnico Cvetje v jeseni. Glasbo je napisal Matjaž Vlašič, libreto Janez Usenik, koreografijo je sestavil Miha Krušič in orkestracijo Boštjan Grabnar. Zgodba prve slovenske romantične komedije je nastala v režiji Vojka Anzeljca s Floro Emo Lotrič in Robertom Korošcem v glavnih vlogah Vesne in Sama

Na pomlad, ko sončni žarki postanejo nagajivi, ko se narava odene v zapeljive barve in zadiši po ljubezni, morajo maturanti vtakniti nosove med knjižne platnice, se guliti za veliki preizkus znanja in zrelosti ter pozabiti na vse lepote, ki se bohotijo zunaj. A naši trije junaki so prepričani, da do uspeha vodi lažja pot. Umislijo si bližnjico, po kateri jih bo popeljala Hiperbola, hčerka strogega profesorja matematike Kosinusa. Osvojiti Hiperbolino srce in si pridobiti pole za veliki preizkus se glasi formula, ki jo sestavijo, a kaj ko brihtne glave vanjo vstavijo napačno neznanko. Dekle, ki se pojavi na zmenku, namreč ni tista, za katero so mislili, da je profesorjeva hči. In to, kar sledi sladki zmoti, je nit, iz katere se je stkala zgodba prve slovenske filmske romantične komedije, po kateri je prirejen muzikal Vesna.

Čas mature je. In s tem velikim preizkusom znanja in odraslosti se morajo spopasti tudi Samo, Sandi in Krištof. Bolj kot knjige jih vabijo ulice in dekleta, zato se domislijo genialne rešitve. S pomočjo hčerke strogega profesorja matematike Kosinusa si bodo pridobili maturitetne pole in proti cilju ubrali bližnjico. Uporabijo vse svoje čare in Vesno, tako poimenujejo Kosinusovo hčer, ker ne poznajo njenega pravega imena, povabijo na zmenek. Žreb dodeli nalogo snubca Samu. Na zmenku se nepričakovano pojavi prava profesorjeva hči, privlačna Janja. Med njo in Samom ob prvem pogledu preskoči iskra. Zaljubita se in Samo povabi Vesno na polet z jadralnim letalom. Med poletom pa jima jo zagodejo zračni tokovi, termodinamični zakoni in kumulusi in zasilno morata pristati. Profesor Kosinus izve za hčerin drzni pobeg med oblake, a kljub temu, da se je avantura srečno končala, ne more skriti besa, ki se razplamti, ko izve, da se bo moral za pozornost svoje edinke boriti s kuštravim najstnikom.

Kljubovalna Vesna izmakne očetu pole in jih odnese fantom. Sandi je navdušen, Samu pa slaba vest ne da miru. S prijateljem se stepeta zanje in med ruvanjem se Samo tako poškoduje, da ne more na zmenek s svojo ljubljeno. Namesto njega se tja odpravi nerodni Sandi in Vesni razkrije veliko skrivnost. Vesno resnica stre in odloči se, da bo svoje trpljenje končala tako, da bo s padalom skočila v smrt. Teta najde njeno poslovilno pismo in odvihra proti letališču, da bi preprečila najhujše. Tudi Samo izve za Vesnin načrt in divje se požene v bitko s časom. Mu bo uspelo priti do Vesne, še preden bo letalo vzletelo? Tako teta kot on sta prepozna, letalo je že visoko na nebu. A k sreči se Vesnino padalo odpre, izkušnja pa strezni Vesno in ko varno pristane na tleh, so vse zamere pozabljene. Vse to pa ne more odložiti mature. Naslednje jutro so fantje v klopeh, pred njimi pa naloge. Na njihovo veliko olajšanje jih Kosinus ni spremenil. Strogi profesor se namreč odloči, da pri dijakih ne bo iskal le znanja. Med preizkusom bo našel tudi Sama, tistega, ki je ukradel srce njegove ljube Janje. Preizkus je naporen in predvsem Sandiju se zdi, da ga ne bo nikoli konec. Njegove muke z odrešujočim namigom konča kar Kosinus sam. Mature je konec! In na vprašanje, kako je bilo, se sliši le še glasen vzklik: Maturirali smo!

V vlogi Sandija bo nastopal Boštjan Korošec (v alternaciji s Klemnom Bunderlo, op. u.), v vlogi Krištofa bo Matevž Derenda (v alternaciji s Srdjanom Milanovičem, op. u.), Kosinusa bo upodobil Marjan Bunič (v alternaciji z Igorjem Ribičem, op. u.), vlogo tete Ane bo utelesila Nuša Derenda (v alternaciji z Nuško Drašček, op. u.), v vlogi mame bo Nuška Drašček (v alternaciji z Alenko Kozolec Gregurić, op. u.) in v vlogi Hiperbole pa bo Tanita Rose (v alternaciji z Anteo Mramor, op. u.). Na odru bo 14 igralcev; vseh skupaj z alternacijami jih je 26.

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Komaj čakam še en mjuzikel.

ZADNJE OBJAVE