Veliki pok državnega prvenstva ali ko se Plesni zvezi fučka za plesalce
Obisk državnega prvenstva v kombinaciji desetih plesov se je spremenil v mantro "kdaj bo že konec"

Četrtek, 26. junij 2014 ob 12:27

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač
Napoved letošnjega sklopa državnih prvenstev v modernih tekmovalnih plesih, med katere so pametne glave na Plesni zvezi Slovenije vtaknile še državno v kombinaciji desetih plesov in državno v rokenrolu, se je razvleklo na devet tekmovalnih dni. Štart v soboto, 21. junija, in zaključek v nedeljo, 28. junija, bo prinesel malo morje državnih prvakov. Natančnega števila ne vedo niti organizatorji, lani so jih našteli 143 v modernih tekmovalnih plesih. Letos bo verjetno še kakšen več. Število pove veliko. Predvsem dejstvo, da se je ta panoga razširila na "tisoč in eno podzvrst" in da je v očeh največjih podpornikov državnih prvenstev, to je staršev, kategorija recimo oriental šov formacija člani, v kateri tekmuje samo ena skupina in avtomatično postane državni prvak, popolnoma enakovredna produkciji ali pa hip hop veliki formaciji, v kateri je konkurenca vsaj šest skupin v finalu.

Ampak kaj ko naši otroci tako radi plešejo, je najbolj pogosta razlaga staršev za dneve in ure spremljanja ter navijanja ne samo na treningih, ampak tudi na t. i. "državcih". Da je ples en velik biznis, pa se zavedamo že nekaj časa. In pogled na skoraj 3500 udeležencev državnega prvenstva kaže, da ga kriza še ni dohitela. Ne tistega, ki ga pokrivajo v sekciji za moderne tekmovalne plese. A ta trditev se podre v sekciji za standard in latin. Tam je vsako leto, pa kaj vsako leto, na vsakem državnem prvenstvu število parov manjše. To je bil tudi razlog, da je državno prvenstvo v kombinaciji desetih plesov izgubilo samostojnost.

Pametne glave Plesne zveze Slovenije so ga vrinile med orientalske plese, šov plese in produkcije. Štirideset plesnih parov je tako pristalo na zadnji šolski dan, na delovni dan(običajno so bila državna prvenstva ob sobotah) in dan pred praznikom v telovadnici novogoriške osnovne šole Milojke Štrukelj. O vsebinski primernosti so se že pred torkovim prvenstvom kresala menja, na tekmi pa je bilo ogorčenje in negodovanje še večje. Največ pripomb so imeli starši tako kombinatorcev, ki so bili menja, da tovrstni ples ne sodi v živalski vrt (nekaj produkcij je imelo namreč kostume v živalskih podobah) kot staršev katerih plesalci so tekmovali v omenjenih modernih tekmovalnih plesih. Največ razburjenja pa je bilo glede samega razporeda in zamujanja posameznih kategorij. Če je bilo na urniku napisano, da bo prva tekmovalna skupina mladincev začela s polfinalom v latinskoameriških plesih ob 13.15, se je le-to začelo s polurno zamudo. Do konca tekmovanja se je zamuda še povečevala in finala so se namesto ob 19.00 začela ob 19.50. Konec celotne tekme smo dočakali ob 22.35, nervoza pa je sejala tudi med koreografi oz. pedagogi šov plesa, saj so nekateri plesalci v dvorano prišli že ob deveti uri zjutraj in končali tekmovanje ob pol enajstih zvečer.

Plesna zveza, ki letos praznuje 60. obletnico, in glavna iniciatorka letošnjega sklopa državnih prvenstev Fiona Johnson Kocijančič (ki je na prvenstvu v torek ni bilo) po vseh teh letih še vedno ne znata izračunati, koliko minut šteje ena tekmovalna kategorija. Da je bila torkova tekma kombinatorcev res neposrečen poizkus, sta potiho priznala tudi predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek in njegova žena Verena Šulek, ki sta mi izven tekmovalne dvorane dejala, da "je v soboto in nedeljo na hip hop tekmah vse štimalo, da pri Nemcih urniki držijo in v Velenju, kjer sta onadva organizirala pred dvema letoma evropsko prvenstvo profesionalcev, je tudi vse štimalo". In zakaj v Novi Gorici ne more "štimati", saj so organizatorji isti? Čudna so pota Plesne zveze, ki v tem trenutku deluje tudi brez pravne podlage, saj ji je Upravna enota Ljubljana zavrnila vse spremembe statuta, ki sta jih vložila Drago Šulek in Zoran Kljun. Izvedbeno pa gre vsa pohvala Suzani Mlakar, ki je z ekipo prostovoljcev trdno držala organizacijske vajeti v rokah. Poskrbljeno je bilo tako za pijačo in jedačo, pa tudi toaletni prostori so bili spodobni. To omenjam zato, ker smo mnogokrat priča zanemarjenim telovadnicam.

Pa se vrnimo k plesalcem, ki so imeli jeklene živce in so navajeni čakanja na svoje minute performensa. Polfinale sta odplesali samo kategorija mladincev in starejših mladincev. Med mlajši pionirji so plesali trije pari. Zmaga je odšla v Plesno zvezdo. Enej Eržen in Tara Por sta bila zelo vesela, čeprav sta priznala, da sta celo enkrat manjkala na treningu.

Med pionirji je bila konkurenca petih parov, zmaga pa je šla v roke Mara Vranaričića in Sare Fruhauf iz Koroškega plesnega kluba Devžej. "Zelo sva presenečena in nisva pričakovala zmage. Sva srečna in zadovoljna," je bil komentar simpatičnega Mara s čopkom in Sare.

Jan Hafner in Pina Eržen iz PK Urška sta stala na najvišji stopnički med mlajšimi mladinci, plesalo pa je samo pet parov. Vse tri kategorije so tekmovanje končale v popoldanskem delu in tekmovalci se niso udeležili mimohoda plesalcev.

Mladincev je plesalo deset in zmaga je šla v roke hrvaško-slovenske naveze Ivan Jarnec in Ana Ekart iz PK Pingi, ki je bila ena redkih plesalk z novo obleko za standard. "To je četrto osvojeno državno prvenstvo, odkar pleševa skupaj, in tretje v tem letu. Zelo sva zadovoljna," pravita Ivan in Ana, ki trenirata na relaciji Ljubljana-Maribor-Varaždin.

Med desetimi pari v starejšemladinski kategoriji sta na najvišjo stopničko stopila Jure Bergant in Ana Mesec iz PK Urška. "Lep zaključek plesne sezone in zaključek šolskega leta. Privoščila si bova nekaj počitnic, avgusta pa naju čakajo že priprave v klubu in odprto prvenstvo Nemčije pa svetovna prvenstva," sta zaključila Jure in Ana, ki zadnje čase navdušeno peče piškote.

V članski kategoriji, kjer je plesalo šest parov, lani samo štirje, pa sta prepričljivo zmagala Miha Vodičar in Nadija Bičkova iz PK Pingi. "Fajn tekma je bila in med publiko so sedeli drugi starši hehehe. Počitnic za naju ne bo kaj veliko. Mogoče le nekaj dni. Imava priprave s plesalci in tudi midva se pripravljava na svetovno prvenstvo v kombinaciji," sta komentirala dogajanje Nadija in Miha.

Ena in edina Miša Cigoj in Nika Bagon si želita konkurenco med profesionalci. "Upava, da drugo leto res pride še kakšen par, da bo bolj zanimivo, sicer pa bova imela zelo kratke počitnice. Najin klub dela s polno paro in nama večje pavze ne dopušča," sta zatrdila Nika in Miša, ki si bo vseeno vzel nekaj časa, da z ženo Svetlano in sinom odpotuje k ženinim staršem v Ukrajino.

O njihovih uvrstitvah so odločili sodniki, ki so bili v uvodnem nagovoru predstavljeni z nekaj stavki. Tako smo osvežili spomin, da je Niko Basarič sodnik že petindvajset let. No, Niko je sodil tudi kategorijo hoh hop v soboto in nedeljo ter požel ogromno graje, češ da nima pojma o tej plesni zvrsti. Med sodniki je bila tudi štirikratna svetovna prvakinja Katarina Venturini pa direktor reprezentance za latin in standard Branko Bohak. Devetnajst let je sodnica tudi Karmen Intihar, Boris Rebula in Barbara Nagode Ambrož pa vsak že devetindvajset let. Predstavitev Tomaža Vratarja pa je obsegala besedilo, da je velik ljubitelj živali, ki se udeležuje tudi lepotnih pasjih razstav. Marko Vodnik je užival v vlogi glavnega sodnika. Predstavljeni so bili tudi sodniki v modernih tekmovalnih plesih in tudi njihovi življenjepisi so bili precej zanimivi. Priporočilo bi bilo, da se tekmi primerno tudi oblečejo tako kot to znajo njihovi kolegi v standardu in latinu. Sodnik s svojo opravo pokaže odnos do nastopajočih.

Prireditev je dobro povezovala Urška Marinko, ki je bila zadolžena tudi za izbor glasbe, nad katero pa večina ni bila navdušena. Menda je bila precej neprepoznavna in ni dajala "štimunge", je bila pripomba tako plesalcev kot staršev. A za vzdušje so v veliki meri poskrbeli tudi starši, ki so navijali za moderniste.

Mešanje dveh državnih prvenstev je dobro samo z vidika publike. Na tribuni so sedeli starši, ki običajno ne pridejo na standardne in latinskoameriške tekme, in tisti drugi, ki nikoli ne obiščejo tekme modernih tekmovalnih plesov. Tatjana Lahvinovič Galčun, plesna trenerka, je komentirala: "Navdušila me je orientalka Nika Mlakar, res sem jo gledala z odprtimi očmi. Drugače pa ne bi več priporočila, da se naša tekmovanja mešajo z ostalimi plesnimi zvrstmi."

Nika je res s svojim nastopom lepila poglede na svoje telo. Nič manj pa niso bili atraktivni, seveda v popolnoma drugačnem kontekstu, zmagovalci v kategoriji produkcije in sicer skupina Artifex. "Letos smo želeli preizkusiti nekaj drugega in smo se odpovedali nastopu v hih hop formacijah. To, kar ste videli, je bilo štiriintrideset naših najboljših plesalcev. Prvič sva z Alešem Trdinom dela koreografijo s prihodi in odhodi, in mislim, da nam je uspelo. Drugače je bilo fajn videti tele kombinatorce, a mislim, da je devet dni državnih prvenstev naenkrat preveč. Mi imamo raje en cel vikend pa smo gotovi," je povedal šef Artifexov Žiga Mlakar.

Zmage se je veselil tudi Matevž Česen, koreograf in pedagog v Boleru. "Obranili smo naslov najboljše šov mladinske formacije s točko Biljard. Sem zelo zadovoljen, da nam je uspelo, ker sem plesalce sestavil iz različnih skupin. Očitno nam je uspelo in sem res vesel," je dejal Matevž, ki bo 5. julija osvojil še eno privatno zmago. Na Brdu se bo namreč poročil z dolgoletno partnerico Tanjo, s katero imata dva otroka, in po tem datumu bo za nekaj časa pozabil na ples. Matevžu čestitamo že zdaj, na ples pa bomo namesto njega mislili mi. Do konca "državca" je namreč še nekaj dni.

Reportažo s torkovega dogajanja si boste lahko ogledali v torek, 1.7. ob 21.40 na programu TV3 Medias v oddaji Parada plesa. Fotogalerija na www.fotomesec.com

Galerija slik

Sorodne vsebine

Zadnji komentarji

Daliborka

2018-05-28 16:21:52


To je pa lepo.