Kako zavrteti vrednosti iz podatkovne zbirke?

OddajP. J., dne 2014-10-20 ob 21:03:30

Pred nekaj dnevi se je na spletni strani LinkedIn zgodila zanimiva debata. Eden izmed članov je prosil za rešitev problema, ki bi ga lahko strnili nekako tako:

Please can you suggest a query to give one identical value in column K for each group of otherwise identical rows, so that the rows within each otherwise identical group of rows become perfectly identical?

Seveda. Mogoče je. Toda začnimo na začetku. Večina komentarjev je napeljevala v smeri normalizacije. Ne nujno napak, toda po drugi plati sem videl tidu drugo, na prvi pogled skrito plat. Zato najprej...

beri dalje»

Transposing database values

Sometimes we need to join values of a column of atble that meet certain criteria into single value and display it as a joined column.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
6
Azra .
1
Oct 23, 2014
P.J. hvala za tvoj odgovor.
Mi je pa zelo všeč tvoj zadnji komentar, ko praviš, da kakemu mlademu svetuješ o tem, kaj mu je tak izziv, da bi delal tudi zastonj.
Vidiš, tudi jaz svoje delo obožujem in sicer tako zelo, da bi ga delala tudi zastonj. In velikokrat naredim tudi zastonj. Zame je največji dosežek, ko dobim odločbo, da je projekt odobren. Ali ko vidim, da je nekomu uspelo.
Res ustvarjamo socialno podjetništvo, mogoče bi se morali povezati vsi enakomisleči in resnično ustanoviti socialno podjetništvo.
L.p.
#6
Laščan Zlatorog
1
Oct 23, 2014
Ponavadi smo v privat hobijih še boljši kot v profesionalni karieri, ali ne. Splača se preveriti, ali je lahko tvoj hobi tudi tvoj kruh, samo hobi si moraš potem najti nov :)
#5
P. J.
0
Oct 23, 2014
Ja res je. Če človek opravlja poklic, ki mu je v veselje, ki mu je hobi, potem je to vsekakor pravi blagoslov. Zato tudi kakemu mlademu, ki me vpraša v tej smeri svetujem, naj razmisli o svojih hobijih, o tem, kaj ga tako veseli, kaj mu je tak izziv, da bi delal tudi zastonj.

Na tak način namreč ustvarjamo "socialno podjetništvo", torej ljudi, ki bodo s svojim prispevkom obogatili družbo.
#4
Laščan Zlatorog
0
Oct 23, 2014
Ej, mi je zadnjič en moj sorodnik pamet solil, da kako pametno, da so se njegovi otroci odločili in ne naredili šol. Sedaj so spoštovani in iskani kader v naši domovini, medtem ko tisti, ki so pa študirali, so pa brez financ - pa še fušat reveži ne znajo. So čist zanič :)
Sicer pa ja, programirati je fajn.Tudi če noben ne plača, ali ne :)
Za vedno se mi je vtisnila karikatura Računarov (ali morda Bajta) - "Programer proramerju : si morš mislit, še plačajo me, da delam to kar bi itak delal" :)
#3
P. J.
0
Oct 21, 2014
Jo Azra, to pa zveni že skoraj fatalno. :-) Ne vem, če bi rekel ravno - škoda. Slovenija je ubrala drugo pot. Verjetno sem zgolj eden izmed mnogih, ki je zgrešil "specializacijo" in se tako uvrstil v skupino kadrov, ki jih v Sloveniji preprosto ne potrebujejo.

Moja izhodiščna ideja je bila (in še vedno je), da večina bodjetij potrebuje zgolj pisarniško zbirko (konkretneje MS Office v širšem smislu), da v celoti pokrije zahteve informatizacije poslovnega procesa.

Če primerjam okolje tu z okoljem doma, tu ta ideja "pije vodo", medtem ko v Sloveniji ne. Tu se razen res velikih podjetij, redkokatero odloči za npr. SAP ali Navision in ogromno podjetij uporablja rešitve, ki so bile posamično razvite skozi dolga obdobja. Pri tem se veliko poudarka daje na izkoriščenost kapacitet in tako je npr. tu ogromno podjetij, ki vlagajo v t.i. pisarniško avtomatizacijo (povezovanje orodij iz zbirke MS office v enoten, polno funkcionalen sistem). Nemci razmišljajo: zakaj bi kupoval npr. Excelsius, če že imam Excel in lahko kalkulacije v obliki sintetike in analitike prikažemo tam. Podobno velja za dokumentne predloge ipd.

V Sloveniji na drugi strani je ogromno podjetij uvedlo celovite sisteme, npr. SAP, BAAN, Navision in še mnogo drugih domačih, ki se borijo za svoj del pogače. Ti celostni sistemi obljubljajo "vse". Kar pa na nek način izključuje integracijo z drugimi orodji. In tako v Sloveniji veliko podjetij plačuje velike denarje za MS OFfice, pri čemer Outlook služi zgolj za pregledovanje pošte, Word kot moderni naslednik pisalnega stroja in Excel kot priročno orodje za kalkulacije inženirjev.

Vlaganje v tip storitev, kot jih ponujam jaz bi v tem primeru pomenilo izdelavo paralelnega sistema k obstoječemu (ki funkcionalno bolj ali manj že ponuja vsaj večino pričakovanih rešitev) in tako finančno praviloma ne pije vode.
#2
Azra .
0
Oct 20, 2014
P.J. razmišljam kakšna škoda za našo državo, da so odšli v tujino takšni vrhunski strokovnjaki, kot si ti.
#1
P. J.
P. J.
Objavil/a 2014-10-20 21:03:30 (Oct 20, 2014)
Starejša objava Novejša objava
Transposing database values

Sometimes we need to join values of a column of atble that meet certain criteria into single value and display it as a joined column.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Služba v Hamburgu za 4200 EUR na mesec - Nastop dela takoj!
Religija je opij ljudstva (Teorijam zarote ob bok)
Kako zavrteti vrednosti iz podatkovne zbirke?
Izhod (Der Ausgang)
Ste avtoličar in iščete novo priložnost oz. službo?
Lepooki
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj