Članek
Najpomembnejsa postranska stvar na svetu
Objavljeno Jul 09, 2014

Medtem, ko se v sloveniji vije tekma za poslanske stolcke do naslednjih predcasnih volitev, pa se v svetu odvija svetovno nogometno prvenstvo, oz. najpomembnejsa postranska stvar na svetu, kot mnogi radi recejo. Za val navdusenja je letos poskrbela nemska nogometna ekipa, ki dosega neverjetne rezultate.

Temu primeren je tudi odziv v Nemciji, kjer navijajo ze v vrtcih, kot je videti na primeru Male Kneginje in se slavja vrstijo dolgo v noc in zdi se, kakor bi ljudje utripali skupaj s svojo ekipo. Vozila na cestah so opremljena z navijaskimi zastavami, javni prikazi nogometnih tekem so postali pravi spektakli, na katerih se nabere vec ljudi, kakor na koncertu Helene Blagne. :-)

Na zalost jo je tu pri nas v Hamburgu zakuhalo vreme in ob sestindvajsetih stopinjah nad niclo se je vsake toliko vlilo kot iz skafa. Toda to ni zmotilo navdusenih navijacev.

Na sporedu je bila velika tekma med Nemcijo in Brazilijo. Boj za vstop v finale. In se tisti, ki nimamo z nogometom sicer nobenega opravka, je sinoci vendar nismo mogli tako poceni odnesti. Ce ne zaradi drugega, pa zaradi dogajanja na ulicah, ki je ze popoldan prerascalo v pravi karneval s potoki piva.

Priznati je treba, da je pregovorna nemska disciplina tokrat ze precej sepala, pa vendar je bilo po drugi strani tudi izdatno poskrbljeno za trume ljudi, ki so se valile po tekmi domov.

In ceprav je bil cestni promet mocno oviran, je podzemna zeleznica z dodatnimi linijami poskrbela, da se je dalo se vedno brez zamud pomikati po mestu. Sicerr pa je treba priznati, da je kljub oviram v prometu vse skupaj potekalo v zares prijetnem vzdusju.

Hamburg je ze pregovorno zelo pestra dezela z veliko priseljenci in navijaci vseh barv so se zabavali skupaj v pravem sportnem duhu.

Ker je uradna prireditev z ogledi tekme na velikih zaslonih tokrat na skoraj vseh lokacijah odpadla zaradi ze omenjenega slabega vremena, je ze kazalo, da bodo navijaci ostali dolgih nosov, toda na pomoc so priskocili gostinci in tako se je rajanje preselilo na ulice...

Med samo tekmo se je zdelo, kakor da celo mesto slavi s svojo ekipo. V nebo so svigale rakete, ognjemeti so se vrstili drug za drugim, navijaske sirene so tulile, slisati je bilo navduseno vzklikanje in trepetanje navijacev, dokler vsake toliko casa ni vsega ostalega preglasil znameniti Toooooooor!!!.

Koncni rezultat tekme je bil sedem proti ena. Zgodovinska zmaga neslutenih razseznosti je spravila mesto kljub poznim nocnim uram na noge.

Mesto je zasijalo v soju luci, glasba in veselje pa sta odmevala med zidovi in se prelivala po valovih Elbe tja v Severno morje. Rajanje je trajalo tja do pol druge ure zjutraj, ko so se strasti pocasi polegle in so se ljudje vendar pocasi utrujeni vracali domov. Nekateri, roko na srce, vendar ne tako veseli...

... spet drugi pa sprosceni in srecni zaradi zmage svoje reprezentance. Tako je mesto pocasi utonilo v spanec. Danes je nov delovni dan in navijaci si morajo nabrati novih moci za finalno tekmo, da bodo ponovno lahko dihali skupaj s svojimi junaki tam, cez veliko luzo.