Jeseni bo vrtec brezplačen

OddajP. J., dne 2014-04-23 ob 10:52:45

Življenje nam sem ter tja pripravi tudi prijetna presenečenja. Eno takšnih nam je pripravila deželna vlada, ki je 28. marca 2014 sprejela odlok, da bo od 1. avgusta 2014 do 30 ur oskrbe otrok v vrtcih (na teden) za starše brezplačno. 

Danes se prispevek staršev vrti nekje med 27 evri na mesec (za posameznega otroka) za družne z nizkimi dohodki, torej kjer je dohodek na družinskega člana nižji od prbl. 850 evrov bruto, pa tja do 192 evrov za družine, ki na družinskega člana zaslužijo več (nekje 2500 evrov bruto).

V naši mali družinici to potezo deželne vlade navdušeno pozdravljamo, saj imamo doma dve nadebudni mladenki, ki iz povsem praktičnih razlogov potrebujeta druženje z drugimi otroci v vrtcu. Hkrati pa to za nas tudi pomeni, da si bo Lepooka končno lahko privoščila normalen 25 urni delavnik in bo tako lahko spala kako uro več, sproti pa še kak evro več zaslužila.

Vsekakor odlična ideja, tudi pod površjem, ki spodbuja gospodarstvo, povečuje zaposljivost žensk tudi v rodni dobi in družine naredi manj odvisne od t.i. socialnih transferjev, kot se temu v Sloveniji moderno reče. Vredno posnemanja.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
15
Vlatka Kozlovič
0
May 06, 2014
P.J.

je vse okej, ker itak tak računalnik ni meni na kožo pisan. Tako, da, ne imej slabe vesti.
#15
P. J.
0
May 06, 2014
Vlatka: Na zalost imas prav. Moram pozret besedo. :-(

Kar naenkrat sem jaz nor... Verjetno si znas predstavljat, kaksni so bili odzivi. Ne, ne da se mi z njimi bongat po telefonu. Se opravicujem, ker sem sploh stegnil jezik. Oprosti.
#14
P. J.
0
May 04, 2014
@Shar: zelo lepo receno. Sploh v zakljucku. Ceprav ostaja dejstvo, da zakonodaja v Sloveniji temelji na bivsi Jugoslovanski, ki se je seveda prilagajala evropski.

A tudi ta evropska ima enake temelje, kakor bivsa jugoslovanska (Weimarska ustava). Torej gre v primeru Nemcije, Avstrije in tudi Slovenije vendar za neko druzbeno podstat, ki je skupna.

Zato, ce ze posnemati kak model (in ga seveda prilagajati lokalnim znacilnostim), potem je po mojem mnenju za Slovenijo pravsnji ravno Nemski.
#13
shar
2
May 04, 2014
Ne vem, koliko bi bilo smiselno posnemati socialne ugodnosti. Ena Evropa, ena valuta, tisoc nacinov zivljenja in racunov, kaj se splaca in kaj ne.
Ne tako zelo dalec (v drugi valuti, ampak prilepljeni na evro), v Svici je vrtec 2000e, plus. Vse, kar ima opravka z domaco delovno silo je nesorazmerno drazje. Uvoz konkurence ultra omejen.
Od stirih drzav, ki jih z mozem imava za domovine, ne bi mogla sestaviti ene popolne. Kar je odlicna ideja za eno, bi lahko za drugo bila samo eksperiment in potencialna katastrofa.
#12
gita
0
Apr 28, 2014
hja vidiš... od same brzine se mi je pa kar "t" izmuznil...
saj bodo otroci integrirani
no, pa še en lp
#11
gita
0
Apr 28, 2014
in za niti ne trideset evrčkov po glavi... bo še več inegriranih otrok
kar pa se bo poznalo za celo njihovo življenje
in pa s kvaliteto življenja tudi njihove okolice, ko bodo bolj asimilirani
pri nas pa...
raje ne bi, da si ne pokvarim večera
lp iz totilanda
"tetka" gita
p.s.
sem ful vesela, da sem te našla
sem pa te že dodala med moje izbrance
#10
Vlatka Kozlovič
0
Apr 24, 2014
P.J.

sem vesela, da je tako. Naj bo še naprej najlepše.

P.S.

Sem se spomnila računalnika..., a naj še upam?
#9
P. J.
0
Apr 24, 2014
Zadovoljen sem, da morem potovati. Pot pa prinese to in ono izkusnjo.

http://www.youtube.com/watch?v=UvY6yi9xK-c

Pepel in Kri - Sonce Pomladi - YouTube

Čudovita pesem legendarne slovenske skupine Pepel in Kri. Song of Slovenian band Pepel in Kri (Ashes and Blood).
#8
štulič ;)
0
Apr 24, 2014
Z eno povedjo, si zadovoljen z lahkotnostjo bivanja, ki je inteligentno vodeno....

Hristos voskrese ! :)

http://youtu.be/fYhaNlG4Fg8

Bijelo Dugme - Lipe Cvatu - (Official Video 1984) - YouTube

Label and copyright: Music: lyrics: Arr:
#7
P. J.
3
Apr 23, 2014
No, ne vem, od kje tebi predstava, da se nemci sopirijo, kako so bogati in gospodarsko mocni. Nedvomno pa to (primerjalno) so. Za primerjavo... V Sloveniji zaposleni ustvari primerjalno na leto nekako 20% tega, kar ustvari primerljiv nemski delavec.

Zanimivo je tudi, da taisti slovenski delavci (ko se izselijo) v Nemciji nimamo tezav z doseganjem nemskih normativov. Kar nekako kaze na to, da bi v Sloveniji morali krepko razmisliti o kakovosti upravljalskih kadrov. A to je ze druga debata... ;-)

---

Ko clovek enkrat dozivi Nemcijo (sam poznam Svabsko, Bavarsko in sedaj se Slezijo), ugotovi, da sta vozna parka povsem primerljiva. Resnici na ljubo je na nemskih cestah veliko nemskih avtomobilov, toda ali naj bi to bilo presenetljivo?

---

Ce govorimo o druzini z dvema otrokoma, potem govorimo o, kot receno, 648 do 2.304 evrih na leto. Morda se komu zdijo to zanemarljivi zneski. Meni pa je to simpaticno darilo.

Poleg tega pa bo, kot sem zapisal, lahko tudi boljsa polovica koncno zacela delati 25 ur na teden. Kar primerjalno prinese se dodaten plus. Posledicno bomo seveda placali tudi vec davscin. Kar pa je sprejemljivo, saj bo tudi nas proracun precej zajetnejsi zaradi te poteze.

Se sedaj pocasi svita, zakaj so Nemci gospodarsko mocni? In zakaj si lahko privoscijo kaj vec...

---

V Sloveniji se vrtce placuje obcutno prevec. Razlogi so jasni, pa jih ne bom vseh nasteval. Preprosto povedano gre za to, da je s prenormiranostjo drzava naredila vrtce katastrofalno drage in si posledicno nad njimi tako potiho obdrzala monopol. Polna cena vrtca tu v primerjavi s polno ceno v Sloveniji (mislim tisto - POLNO - brez obcinskega znizanja in potem se ostalih znizanj po dohodkovni lestvici) je tu nizja od tiste v Sloveniji. Ob dejstvu, da vzgojiteljica zasluzi (ugibam) do dvakrat vec.

To, da se nihce ne buni, jaz ne pristevam ravno k vrlinam. Tudi Lidl je v Sloveniji prbl. 30% drazji kakor tu, enako Hofer (Aldi), itd. Zakaj? Ja zato, ker se nihce ne buni, a ne... Zato, ker lahko.

---

Ce hocejo starsi delat 40 urni delovnik. Kaj pa ce ga nocejo? Kaj pa ce hoce oce delati 30 ur, mati pa npr. 20?

Meni npr. je bolj pomembno, da lahko kakovostno prebijem cas s svojo druzino in se ukvarjam z otroci, kakor da bi se 40 ur (na teden) potikal v sluzbi. Zato delam 32 ur. Boljsa polovica pa 20 (silom prilike, ker dokler mala Prestolonaslednica ni hodila v vrtec, sva se pac izmenjevala, da je bil eden doma). Zeli pa si tocno doloceno sluzbo, ki jo ze nekaj casa caka, je pa 25 ur na teden (5 dni x 5 ur). Zdaj si jo bo lahko privoscila, ker je mala sla aprila v vrtec. In cez nekaj meseceev bo se ta zastonj. Kaj ni to lepo?

Mami bo delala 25 ur na teden, v sluzbi ne bo izgorela in se bo lahko posvetila svojim otrokom. Pri tem bo zasluzila dovolj. Ze v sedanji sluzbi, kjer dela 20 ur, zasluzi vec, kakor je prej v Sloveniji s polnim delovnim casom v solidno placani "pisarniski sluzbi".

Kdo naj bi tu bil nor?

---

V Nemciji je med priseljenci ustaljena metoda, da se (pretezno iz t.i. bliznjega vzhoda) naseli druzina, v kateri oce dela fizicna dela (torej zasluzi nekje 2.500 bruto), zenska je pa doma s stirimi ali petimi otroki in prejema tam do tisoc evrov otroskega dodatka in socialno podporo). To je kruta realnost Nemcije.

Taksnih druzin ni tako zanemarljivo malo. Predstavljajo znaten delez. Tako da, ni tako malo druzin v Nemciji, ki so odvisne od socialnih transferjev, ce uporabim ta izraz.

Kot sem nakaza ze v uvodnem prispevku... Tem zenskam, ki praviloma do otrokovega sestega ali sedmega leta praviloma sploh ne govorijo nemsko, bo omogocena socializacija (ce bodo seveda zelele delati). In celo v soseski jih poznam nekaj, ki bi si to zelele.

Ta poteza jim bo omogocila, da jih moz ne bo mogel siliti, naj ostanejo doma, ces da bo pa vrtec pozrl njeno placo. Zdaj bo vrtec zastonj... Vsaka zenska, ki se bo odlocila za delo, bo domov prinesla, ce bo zgolj cistilka z 20 urnim delavnikom, kakih 750 evrov na mesec. Kakih 350 jih bo pa poleg tega namenila drzavi v obliki dajatev. In ker bo delala 20 ali 25 ur bo lahko se vedno temu mozu (iz drugacne kulturne sredine) se vedno skuhala kosilo. In bo za vse dobro.

Zdaj pa jaz vas 'prasam: kdo je tu nor? Drzava se v eni potezi znebi socialnih pomoci tem zenskam in od njih (iz naslova dela) celo nekaj dobi. Za kaksno investicijo? Nekaj ficnikov v ceni vrtca...

Kdo je torej tu nor? ;-)
#6
Pozdrav iz sLo
0
Apr 23, 2014
nisem bil dovolj jasne?
po eni strani se nemci šopirijo kako so bogati in gospodarsko močni, furajo dobre in nobl avte, živijo kao na veliki nogi, po drugi pa se veselijo šparanja na račun vrtca (govora je pa od 27 do 192 eur na otroka na mesec).
ali pa je tako, da se tega veseliš samo ti, ker si šparovne oz. vohrne sorte in že računaš kam boš dal ta denar.
v slo dajemo za vrtce občutno več, pa se nihče ne buni, ker vrtec mora bit, če hočejo starši delat in delat 40 urni delovnik. tvoja bo pa delala 25 urni delovnik. ne vem kdo je tu nor, ampak jaz nisem, ker ne prakticiram ne enega, ne drugega.
močno pa dvomim v odvisnost družin od soc. transferjev v nemčiji. pa btw ... ta izraz si je izmsilila politika, ne narod.
#5
P. J.
0
Apr 23, 2014
Emmmm... Naj mi bo oprosceno, toda... kaj zelis povedati? Tako, v jasnem in razumljivem jeziku bo slo?
#4
Pozdrav iz sLo
0
Apr 23, 2014
kako bi rekel, gorenc? A so nemci šparovni al so vohrni? dičijo se z nobel hišami, velikimi in hudimi avti, AC brez omejitev, šparajo pa na vrtcih? čakaj ... narobe svet?
#3
P. J.
1
Apr 23, 2014
Hja, v stiriclanski druzini, kjer oba starsa SKUPAJ zasluzita nekje 3.500 evrov bruto na mesec (prevedeno v slovenscino: nekje 2.500 evrov NETTO) je 700 evrov prihranka na letni ravni spodobna vsota.

Ce govorimo o nekih srednjih vrednostih, potem lahko recemo, da je med 40 in 60 tisocaki (bruto) letno nekako povprecna placa. Ce torej eden izmed starsev zasluzi tri tisocake bruto, drugi pa pet, smo hitro blizu one najvisje postavke. Prisparati dva ali dva in pol tisocaka na leto tudi ni ravno zanemarljivo, mar ne?

To, da je trg dela v Sloveniji tog in povsem neuziten, pa mi je dobro poznano. V koncni fazi zato tudi ljudje odhajamo.
#2
Pozdrav iz sLo
0
Apr 23, 2014
27 eur na mesec? :))))
sicer pa dobro, da tvoja dela normalni delavnik 25 ur, pri nas je normalni delavnik 40 urni (na teden). boste pa velik prišparali, a ne.
#1
P. J.
P. J.
Objavil/a 2014-04-23 10:52:45 (Apr 23, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Služba v Hamburgu za 4200 EUR na mesec - Nastop dela takoj!
Religija je opij ljudstva (Teorijam zarote ob bok)
Kako zavrteti vrednosti iz podatkovne zbirke?
Izhod (Der Ausgang)
Ste avtoličar in iščete novo priložnost oz. službo?
Lepooki
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj