Članek
Odprto pismo predsednici Ustavnega sodišča, dr. Jadranki Sovdat
Objavljeno Jul 04, 2018

Spoštovani, vsem ustavnim sodnikom RS pošiljam  pismo Odbora za demokracijo enakih možnosti – OdborDEM, ki zadeva naše skupno prizadevanje in skupno delovanje.

Spoštovana gospa predsednica Ustavnega sodišča dr. Jadranka Sovdat

Spričo številnih pritožb, ki so bile v zadnjem letu naslovljene na Vrhovno in Ustavno sodišče in zadevajo referendumsko in volilno zakonodajo v luči neupoštevanja mednarodnega prava s tega področja, člani Odbora za demokracijo enakih možnosti - z imenom OdborDEM, predlagamo, da se pred odločanjem o tem na U S srečamo z vsemi ustavnimi sodniki sedanjega sestava.

Zelo si želimo pogovora z vami, kajti pogovor s posameznimi sodniki je spričo zapovedane doktrine »nepristranosti« praktično onemogočen, mi pa smo trdno prepričani, da morajo biti sodniki celovito in temeljito informirani o problemu o katerem odločajo. Celovita informiranost je pogoj za prave, pravične in poštene odločitve. Sodniki težko objektivno odločijo samo iz papirnih navedb, ne da bi bili soočeni z številnimi dejstvi in dokazi pritožnikov, ki jih v pisnih pritožbah ni možno izvesti.

Zavedamo se, da je naš predlog izven vašega sodnega reda in dosedanje prakse in morda celo zakonodaje Ustavnega sodišča, vendar menimo, da je, upoštevajoč izjemno pravno in ustavnopravno praznino mednarodnega prava s področja demokracije, prav tak pristop nujen.

Pravično sojenje, ki ima za cilj odpraviti vzroke in sanirati posledice kršitev državljanskih in političnih pravic, ne more temeljiti zgolj na pisno zatrjevanih kršitvah teh pravic in drugih pravnih argumentih, zato ob sodnih odločitvah pogosto prihaja do različnih pravnih razlag teh odločitev, tako s področja referendumov kot tudi volitev in drugih državljanskih in političnih pravic. 25 letna odsotnost izvajanja nekaterih od teh pravic, danes kliče po takojšnji uveljavitvi le teh. Prepričani smo, da je v interesu vseh, sodnikov in oškodovancev, da se to stanje kršitev čim prej trajno uredi, tako, da se neenakosti z ustreznimi varovalkami odpravijo dejansko, to je v praksi. Naše pritožbe so zgolj okvir za resnične težave, ki se skrivajo v pomembnih podrobnostih, ki jih želimo predstaviti sodnikom neposredno.

Naj zaključim to prošnjo: slovenski narod, neštetokrat ponižan, razžaljen in ogoljufan vse odločneje zahteva tudi svoje politične in državljanske pravice. Želimo, da pride do njihovega spoštovanja na civiliziran in konstruktiven način in to skupaj z vami, to je v instituciji, ki je najvišji varuh ustavnosti in udejanjanja vseh, tudi političnih človekovih pravic, ki so za napredek demokratične družbe primarne. Zato so dialog in interakcija US s civilno družbo nujni. Pred vašim odločanjem o naših pritožbah prosimo za konstruktiven odgovor in dogovor.

Ljubljana 01.07.2018 za OdborDEM : Vili Kovačič, državljan K.

vir slike: Nova24TV