Maribor, 6. 5. 2019

 Urad predsednika Republike Slovenije

Spoštovani gospod BORUT PAHOR, predsednik

Erjavčeva 17

1000 LJUBLJANA

Vlada Republike Slovenije

KABINET PREDSEDNIKA VLADE

Spoštovani gospod Marjan ŠAREC, predsednik

Gregorčičeva 20, 25

1000 LJUBLJANA

 

Državni svet Republike Slovenije

Spoštovani gospod Alojz KOVŠCA, predsednik

Šubičeva 4

1000 Ljubljana

 

Državni zbor Republike Slovenije

Spoštovani gospod mag. Dejan ŽIDAN, predsednik

Šubičeva ulica 4

p. p. 636

1102 LJUBLJANA

 

Državni zbor Republike Slovenije

Spoštovane poslanke in poslanci

Šubičeva ulica 4

p. p. 636

1102 LJUBLJANA

Državni svet Republike Slovenije

Spoštovane državne svetnice in svetniki

Šubičeva 4

1000 Ljubljana

 

ZADEVA: SOVA po 17. letih označila dokument s stopnjo zaupno – prekoračitev pooblastil in vmešavanje v sodne postopke

 

Spoštovani,

Odbor 2015 je bil s strani Franca KANGLERJA obveščen, da se je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (v nadaljevanju: SOVA) vmešala v sodni postopek zoper Franca KANGLERJA, kar je za nas nedopustno oziroma takšno ravnanje zelo jasno ponazarja dejstvo, da se SOVA vmešava oziroma pomaga usmerjati politično-sodne obračune.

Mariborsko okrožno sodišče je dne 4. 2. 2019 v zadevi Franc KANGLER (Lutkovno gledališče) po preiskovalni sodnici Alenki TOPALOVIČ zaslišalo bivšega agenta SDV SFRJ, bivšega namestnika direktorja SOVE, sedaj aktualnega sodnika Janeza ŽIROVNIKA. V sodnem postopku je Franc KANGLER dokazal, da 5. 12. 2008 odredb po 149. b členu ZKP ni podpisal takratni aktualni sodnik Janez ŽIROVNIK, ampak nekdo drug. Preiskovalna sodnica Alenka Topalovič je v mesecu marcu 2019, kljub temu, da so na sodišču v Murski Soboti že bili zaslišani, ponovno zaslišala priče Rudolfa MOGETA, Jožefa JEROVŠKA in Željka VOGRINA.

Franc KANGLER je pri zaslišanju priče sodnika Janeza ŽIROVNIKA ugotovil, da le ta ne govori resnice oziroma se podrobnosti konfliktov med njima ne spomni. Franc KANGLER je dne 16. 4. 2019 zaprosil Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v Državnem zboru Republike Slovenije, da mu posreduje dokument iz leta 2002, iz katerega so razvidne okoliščine navedenega konflikta. SOVA je dne 10. 9. 2002 podala navedeni komisiji pojasnila glede konflikta, ki se je zgodil v Mariboru na izpostavi SOVE, med takratnimi nadzorniki (KANGLER, JEROVŠEK, MOGE) in SOVO.

Dne 23. 4. 2019 je Franc KANGLER dobil obvestilo s strani komisije, da je navedeni dokument SOVA dne 6. 3. 2019 označila s stopnjo tajno oziroma s stopnjo zaupno.

V Odboru 2015 javno sprašujemo predsednika vlade Marjana ŠARCA kako je mogoče, da se SOVA, ki neposredno za svoje delo odgovarja prav njemu, vmeša v sodni postopek v zadevi Franc KANGLER? Nedopustno, celo malo smešno je, da je SOVA dokument šele po 17. letih označila s stopnjo zaupno. Zakaj tega ni storila že prej? Ali je bil osnovni namen takšnega dejanja morda samo to, da se prepreči Francu KANGLERJU, da bi na sodišču dokazal svoj prav? S tem dejanjem je SOVA tudi zaščitila svojega bivšega predstojnika in agenta SDV SFRJ Janeza ŽIROVNIKA, kar nakazuje na dejstvo, da je sodnik ŽIROVNIK še vedno v stikih z obveščevalci iz SOVE.

Iz priloženih dokumentov je jasno razvidno, da je SOVA prehitela Franca KANGLERJA ter pred njim dokument po 17. letih označila z oznako zaupno. Sprašujemo se ali SOVA spremlja telekomunikacijske naprave Franca KANGLERJA, saj je o svojih namerah, da bo ta dokument pridobil iz državnega zbora, predhodno obvestil odbor in nekatere ljudi preko različnih komunikacijskih načinov.

Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pozivamo, da na svoji prvi redni oziroma izredni seji obravnava razloge, ki so privedli SOVO, da je po 17. letih dokument, ki razbremenjuje Franca KANGLER, priče JEROVŠKA in MOGETA, označila s stopnjo zaupno.

Prav tako pozivamo predsednika države Boruta PAHORJA, predsednika vlade Marjana ŠARCA, predsednika državnega zbora mag. Dejana ŽIDANA in predsednika državnega sveta Alojza KOVŠCO, da spregovorijo o delu SOVE ter povzamejo vse ukrepe, da do zlorab le te službe v prihodnje več ne bo prihajalo.

ZA človekove pravice!                                                                                                       

                                                                                                      ODBOR 2015

Željko VOGRIN, predsednik 

 

 

Priloge:

-          Zaprosilo Franca Kanglerja za dokument z dne 15. 4. 2019

-          Odgovor Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb na zaprosilo z dne 23. 4. 2019

 

Poslano:

-          predsednik države RS, predsednik Vlade RS, DZ RS, DS RS, ambasade v RS, Varuh človekovih pravic RS, Slovensko sodniško društvo, Sodni svet RS, vsa sodišča v RS, pravne fakultete, odvetniki RS, Informacijski pooblaščenec, poslanke in poslanci DZ RS, državne svetnice in svetniki DS RS, mediji.