Članek
Eden najboljših proračunov v Evropi... Slovenija
Objavljeno Nov 22, 2019

Piran, 20.11.2019

2018

Slovenski proračun tudi v skupini problematičnih članic EU

Slovenija je včeraj prejela pismo Evropske komisije glede načrtovanega proračuna za leto 2019. Pismo s komentarji so prejele še Španija, Francija, Belgija in Portugalska. Pismo poslano Sloveniji je na voljo tukaj.

2019

November 2019

Bertoncelj ob potrditvi višjih povprečnin napovedal morebiten odstop

Finančni minister je sicer prepričan, da ima Slovenija tako glede presežkov kot zniževanja javnega dolga enega najboljših proračunov v Evropi. Ob tem je poudaril, da bo podpisal le proračune s presežki oz. z doslednim spoštovanjem fiskalnega pravila.

November 2019

Različna mnenja o proračunu za leto 2020: črn scenarij ali svetla prihodnost

V parlamentu prvi del tridnevne obravnave proračuna za leti 2020 in 2021

OECD še drugič letos znižal napoved slovenske rasti BDP-ja

Prvič je organizacija napoved znižala maja

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je napoved letošnje rasti slovenskega BDP-ja znižala s 3,4 na 3,1 odstotka. Na podobnih ravneh, pri 3,0 oz. 3,1 odstotka, naj bi rast ostala tudi v letih 2020 in 2021.

V OECD-ju sicer pozivajo še k ukrepom za omejevanje zgodnjega upokojevanja in bolj ciljani politiki za krepitev zaposlovanja med starejšimi in dolgotrajno oz. strukturno brezposelnimi. Omenjajo tudi potrebo po dodatni davčni razbremenitvi dela.

GZS: Iz enega večjih evropskih bolnikov smo postali eno najuspešnejših gospodarstev

Vrh slovenskega gospodarstva

Na 14. vrhu slovenskega gospodarstva je bilo ob izrazih zadovoljstva nad dosežki gospodarstva v zadnjih letih slišati tudi pozive k sodelovanju pri iskanju odgovorov na preostale razvojne izzive.

...GZS zato po Gorjupovih zagotovilih vlaga velike napore v oblikovanje sprejemljivega, a tudi ambicioznega socialnega sporazuma, do katerega kljub napovedim še ni prišlo. Gorjup verjame tudi, da so skupaj socialni partnerji sposobni oblikovati koalicijo za trajnostni razvoj države.

Pri tem na zbornici japonski koncept družbe 5.0, v kateri se tehnološki napredek uporablja za dvig kakovosti življenja, vidijo kot način uresničitve sanj, da postane Slovenija ena najbolj razvitih držav na svetu.

Gospodarstveniki zato ponujajo roko "za koalicijo za prihodnost Slovenije", za družbo trajnostnega razvoja, za Slovenijo 5.0....

Slovenija/Kitajska


							Slovenija/Rusija

Slovenija/Nemcija

Poland had the biggest GDP per capita growth in the OECD and in Europe

Podatki za 1990 - 2015

15.05.2017

Slovenia: Growth rate of the real gross domestic product (GDP) from 2014 to 2024 (compared to the previous year)

IMF napovedMay 16, 2019

Poslanci potrdili proračuna za leti 2020 in 2021

DZ bo zmanjševal tudi DDV na publikacije

Potem ko je proračun za leto 2020 uspešno prestal glasovanje v DZ-ju, je bil zadostne podpore deležen tudi proračun za leto 2021. Da bo lahko januarja izvajanje novega proračuna nemoteno steklo, mora DZ zdaj potrditi še zakon o njunem izvrševanju.

Bertoncelj po potrditvi: Proračuna sta usmerjena v povečevanje blaginje vseh

DZ bo zmanjševal tudi DDV na publikacije

Poslanci so po dolgotrajni razpravi potrdili proračuna za 2020 in 2021, potrdili pa tudi dvig najnižje bruto urne postavke študentskega dela in podprli sodno varstvo za bančne razlaščence. Ukinitev dodatka na delovno aktivnost je imela premalo podpore.

Bertoncelj po potrditvi: Proračuna sta usmerjena v povečevanje blaginje vseh
"Najpomembneje pa je, da sta oba proračuna dobra za naše ljudi, naslavljata vse kategorije in vse generacije ter jim povečujeta blaginjo," je v izjavi po končanem glasovanju v DZ-ju poudaril finančni minister Andrej Bertoncelj in naštel upokojence, zaposlene in socialne kategorije.