Članek
Ravnali smo zakonito in strokovno... Razum naj prevlada!
Objavljeno Aug 21, 2018

Razum naj prevlada, ni pa nujno!

Primer 1: Policija in primer "Bovec" ...Več na povezavi - Policija o primeru Bovec: Ravnali smo zakonito in strokovno

Primer 2: Državno odvetništvo in primer "Naročitelja strokovne literature! Več na povezavi -  Kako do poceni strokovne literature... RTV SLO MMC Anketa

Primer 3: Ustavno sodišče in primer "Odvzem premoženja nezakonitega izvora"...Več na povezavi - US - Hop Cefizelj, oprosti za vse...

Primer 4: Državni zbor in primer "Splošna plovba"... Več na povezavi - Kdo nam piše zakone in reže kruh?

Primer 5: Vlada RS in primer "Vklopi razum in zahtevaj račun"... Več na povezavi - Zapis vreden ponovne objave - VKLOPITE RAZUM VI, MI SMO GA ŽE ZDAVNAJ!!!

Primer 5: Vlada RS in primer "SŽ 2TDK"... Več na povezavi - Judežev poljub - Kadar dirigirane prioritete zameglijo prihodnost SŽ...

FEED BACK!

Primer 1: GLAS ZA PRIJAZNO VEDENJE DO KUBANSKIH GOSTOV

Tokrat se oglašam kot nekdanji akreditirani veleposlanik Republike Slovenije na Kubi (1996-1998). Kuba je prijazna dežela , Kubanci so izobraženi ljudje, s poudarjeno empatijo do vseh drugih narodov,. posebno do manjših. Do Slovenije čutijo naravno simpatijo, ker smo majhna a ponosna nacija. Skupina kubanskih plesalcev je prišla v Bovec iz sosednjega Tarčenta v Furlaniji zelo dobronamerno in, kolikor mi je znano, na povabilo župana Bovca, brezplačno, da bi se udeležila Festivala kultur. Bili pa so legitimirani in je bilo ugotovljeno, da so osebne dokumente pozabili v Tarčentu. Po dveh urah pa so jih lahko izročili slovenski policiji. Le-ta se je, po njenih trditvah, držala zakona in Kubance oglobila z izjemno visoko kaznijo (500 EUR na osebo). Bi pa lahko - glede na posebne okoliščine - izrekla le opozorilo. Načelnik policije v Bovcu je danes povedal za TV Dnevnik, da je kazen lahko odvisna od okoliščin. Torej ni dilem: okoliščine narekujejo oprostilno sodbo in kvečjemu opozorilo; češ, osebne dokumente je prav imeti v žepu. Mimo zakonsko-birokratskih tolmačenj, pa želim bralce tega posta seznaniti z naslednjo zgodbo. Ko sem služboval, kot slovenski veleposlanik v Madridu, z akreditacijo v Havani, se je na veleposlaništvu oglasila slovenska družina, ki je imela otroka z redko kožno boleznijo, ki povzroča depigmentacijo in prizadene celo telo. Starši so zvedeli, da samo na Kubi imajo zdravilo, ki napredovanje bolezni preprečuje. Prosili so za pomoč, saj zdravila ni bilo mogoče najti na farmacevtnem trgu. Poklical sem kubansko veleposlanico, ona pa je takoj posredovala prošnjo kubanskih zdravstvenim ustanovam. Po 10 dnevih je zdravilo prispelo in to brez računov, ki bi ga morali uporabniki sicer plačati kjerkoli drugje zelo mastno. Edini stroški so bili stroški pošiljke. Nisem mogel verjeti in tudi slovenska družina je bila presenečena. Kubanci so mi pojasnili, da izredno kvalitetnih farmacevtskih izdelkov ne pojmujejo, kot biznis, temveč kot pomoč potrebnim ljudem. Morda je za nas ta logika nekoliko "tuja", "nelogična", skregana z logiko profita. A tako je bilo, v tem primeru, kot tudi v primerih ozdravljanja na tisoč oseb s sivo mreno v Boliviji, Peruju in Ekvadorju s strani kubanskih zdravnikov. Zakaj pripovedujem to zgodbo, katere priča sem bil neposredno? Zato, da bi končno dojeli, kaj pomeni srčna kultura in človeški pristop do ljudi, naj bodo le-ti Kubanci ali Uzbeki ali Sirci. V Bovškem primeru pa gre za eklatantno pomanjkanje osnovnega čuta in empatije do dobronamernih ljudi . Zakon gor dol. Kot bivši slovenski veleposlanik na Kubi lepo prosim policijo in sodišče, da čimprej zaključita ta dogodek na edini smiseln in človeški način; s preklicem nečloveške globe kubanskim plesalcem.

Franco Juri

RTV SLO MMC:  Sodišče odločilo: kubanskim plesalcem ni treba plačati kazni

Primer 2: Kot so pojasnili za MMC na Državnem Odvetništvu, se na sodbo okrajnega sodišča niso pritožili. Dotičnemu "Naroćitelju Strokovne Literature" je država poleg vrnjenih zarubljenih sredstev izplačala še 1.419,76 evra za stroške postopka.

Primer 3: ...in tako je 9 ustavnih sodnikov naredilo kar je….za razveljavitev zakona so glasovali sodniki Klemen Jaklič, Rajko Knez, Marko Šorli, Marijan Pavčnik, ter sodnici Dunja Jadek Pensa in Jadranka Sovdat……proti razveljavitvi zakona sta bila Matej Accetto in Etelka Korpič – Horvat…..sodnica Špelca Mežnar pa se je iz sojenja izločila….

Primer 4: Posledica: Primer Splošne plovbe /lastnik nemški ladjar Peter Doehle - država ga je oprostila plačevanja davka na dobiček/ V času prve vlade Janeza Janše, ko je država v nenavadnih okoliščinah prodala svoj delež v Splošni plovbi, je namreč paralelno sprejela še zakon, ki je Splošni plovbi namesto davka na dobiček omogočal plačevanje davka na tonažo. To je družbi in njenemu nemškemu lastniku omogočalo velike prihranke. Letno je lahko Splošna plovba plačevala le okrog 50 tisoč evrov davka.

Primer 5: Za 27km železniške proge zakon in referendum.... in 1,5 mrd eur...