Gotofi smo ali te volitve so ne poštene, ne svobodne in ne enakopravne

Oddajrastko plohl, dne 2018-05-18 ob 20:58:13

Nek znanec mi je na kavici povedal tako nenavadne reči, da sem obnemel. 

Se spomnite protestof, tako enih kot drugih, "levih kot desnih", ko se je nosilo transparente s sloganom Gotofi ste in ... 

In kva seje zgodl?

Nič, še pujski pri korit se nis zamenjal razen kakšnega čist mičknga prasetka. ​Po preudanm razmišljanju sm ugotovu, da smo gotofi mi., mi narod ali ljudstvo. Opeharjen, pokradn in nalagan do konca.

Kvaaa?!! Bi mi poslal to na pisno.

Bom, mi odgovori.

​V​olitve so nepoštene, ne​ ​svobodne​ in ne enakopravne za udeležence. So v nasprotju s Splošno Deklaracijo človekovih pravic sprejeto strani generalne skupščine OZN, 1948, ki je obvezna za vse svoje članice in ki v 21. člen govori: 

1. Vsakdo ima pravico sodelovati pri opravljanju javnih zadev svoje države bodisi neposredno ali pa po svobodno izbranih predstavnikih. 

2. Vsakdo ima pod enakimi pogoji pravico do javnih služb v svoji državi. 

3. Volja ljudstva je temelj javne oblasti; ta volja se mora izražati v občasnih in poštenih volitvah, ki morajo biti splošne, ob načelu enakosti in tajnega glasovanja ali po kakšnem drugem enako​ ​vrednem postopku, ki zagotavlja svobodo glasovanja.

in 

Evropsko konvencijo človekovih pravic, ki se nanjo ​ ​naslanja in v svojem ​PROTOKOLU h Konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin govori:

3. člen

Visoke pogodbene stranke se zavezujejo, da bodo izvedle v razumnih časovnih presledkih svobodne in tajne volitve, ki bodo zagotovile svobodno izražanje mnenja ljudstva pri izbiri zakonodajnih teles.

​Nepoštenost volitev se odraža​ v tem, da neki politični stranki in njenim kandidatom lahko dajo soglasje 3 poslanci s svojim podpisom in o čemer ustava ne govori in jim te pravice ne daje, drugi pa morajo nabirati stotine in stotine podpisov. Če bi bile volitve poštene, svobodne in enakopravne, potem bi morali vsi zbirati stotine in stotine podpisov.

Tudi spolne kvote 35:65 so v nasprotju ne samo z Ustavo temveč z mednarodnim pravom navedenim zgoraj v vseh ozirih. 

Edinole sprejemljiva kvota bi bila na osnovi enako pravnosti 50:50 obeh spolov neke liste v okviru celotne države zraven podčrtanega zakonskega določila, da ženske delijo oblast doma 50:50 z moškimi, ne pa, da si jo prigrabijo 90% ali več. 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
rastko plohl
0
May 28, 2018
Zim, kar dobro poveš
#6
Zim Zelen
0
May 28, 2018
*rastko p. (#4)
Za ustavo pa res nisem strokovnjak, niti za kvote.

Sprašujem se pa koliko žensk je pripravljena vstopiti v politiko ne glede na to kakšne kvote bo politika določila ali jih je pa že.


Kolikor vem je vstop v politiko dovoljen ne glede na spol. Se je pa treba vključiti samostojno ne pa, da stranke postavijo slamnate poslanke v razne organe zaradi kvot. Potem vidimo v parlamentu lutke (tudi moške), ki se ne vključijo v razprave....
#5
rastko plohl
0
May 28, 2018
Hvala za komentarje. Zim govorim o tem, da ustava ne zapoveduje kvot temveč samo vzpodbuja. Zakon o kvotah 35:65% je neustaven in v nasprotju z mednarodnim pravom. Ustavna rešitev Zakona bi lahko bilo priporočanje uravnoteženosti ne pa zapovedovanje in to priporočano nekako 50:50.
#4
haapy yack
1
May 22, 2018
hoj
A ni moških lažnivcev dosti. V politiki ni dame imajo prednost.
Čeprav pravjo, da je politika kurba.
Moških prostitutov je torej več
našastrankanudinajkvalitetenejšeneumnostipres.
Seveda je to vic, ki pa še kako drži.
boditevcvetju
#3
APMMB2
1
May 22, 2018
Sinoči je javna RTV soočila voditelje strank v predvolilni evforii.
Zamislite, pomislite med nastopajočimi je bila edina ženska modratorka. Vsi voditelji strank so bili moški in večina jih je bia izvoljena, demokratično v strankah, ki prisegajo na ženske kvote. Ali ne bi bilo soočenje bolj zanimivo če bi namesto Erjavca nastopala Marjana Kotnik Poropat, namesto Cerarja gospa Sluga in namesto Židana malo že pozabljena Majda Potrata. Efekt soočenja bi bil močnješi če bi namesto Meseca nastopila Lara Marković. Bi vsaj malo zadišalo po borbi, pobijala bi tiste, ki so ušli roki pravice po vojni. Torej ženske kvote , tako kot to zagovarjajo v levih strankah.
#2
Zim Zelen
1
May 21, 2018
Tole o kvotah me je pa zadelo v bit.
Ali so ženske sploh pripravljene stopiti v politiko tako množično kot pričakuješ (50%) ?
#1
rastko plohl
rastko plohl
Objavil/a 2018-05-18 20:58:13 (May 18, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
EU_Slovenci niso smeli vedeti_Prva epizoda
Je že v EU 100.000 migrantskih vojakov?
Tiralica!
Ali je Šiško že ne vede zrušil Šarčevo Vlado, pa še tega ne ve?
Cerarju in Šarcu migrirala zdrava pamet!
Stop Mara Kešu, podpiši peticijo!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj