Članek
Družbena lastnina je naša, se je glasil zaključek okrogle mize v Izoli!
Objavljeno Apr 09, 2017

Slika v vrstici 1Slika v vrstici 2

IZOLA, 31.03.2017

 

Burna razprava o odtujitvi družbene lastnine

Na živahni razpravi V Mestni knjižnici Izola, 31. marca 2017, so številni prisotni izrazili zaskbljenost nad plenilskim lastninjenjem naše nekdanje skupne družbene lastnine. Gostje iz Podravja in s Primorskega mag. Veronika Županek, dr. Tonči Kuzmmanič, Rastko Plohl in Aleksander Županek so predstavili problematiko in odgovarjali na vprašanja publike. Pogovor je nosil naslov UKRADENO BLAGO. Za vložitev pobude na ustavno sodišče zbranih že 4.500 podpisov.

Da je treba vrniti delavcem pravico do nekdanje odtujene družbene lastnine, ki smo ali so jo pošteno upravljali, delali, ustvarjali, delili dobro in slabo misleč, da bo vedno naša, smo po več kot 20 letih z zaskrbljenostjo ugotovili nekaj čisto drugega; krajo družbene imovine – in morda razen dveh ali treh izjem skoraj nobene odgovornosti.
Tudi zato je skupina državljanov prišla v Izolo na zanimiv pogovor, ki ga je povezoval ekonomist in nekdanji vodilni medijski delavec Franc Krajnc, ki je v uvodu predstavil bolj klavrne bilančne izkaze obalno-kraških gospodarskih družb, ki so v devetih letih (2007-2015) kar pet krat izkazale neto čisto izgubo v skupni vrednosti 540,95 milijona evrov. Opozoril je tudi na problematiko javnega zadolževanja Slovenije (32,2 milijardi evrov) in presežek javnega dolga v BDP za kar 22,3 % tet tudi načine kako so propadala ali bila prodana obalna podjetja, zlasti tudi v sektorju živilsko-predelovalne industrije in turizma. Vsi prisotni so dobili v roke izčrpno analizo.

Gost okrogle mize Rastko Plohl je poudaril dejstvo, da je družbena lastnina zavarovana po 33. členu Ustave RS iz leta 1991. 69. člen Ustave RS dovoljuje razlaščanje osebne zasebne in skupne zasebne lastnine le v primeru javnega interesa. Pri razumevanju dejstva družbene lastnine se uporablja razlaga družbene lastnine iz Ustave Socialistične republike iz leta 1974.

Zgodila sta se dva zakona, ki sta očitno omogočila lahkotno »menedžersko« prisvajanje družbene lastnine, certifikatske špekulacije, sprejeli pa smo tudi nov družbeni red – kapitalizem, ki je ustvaril dva sloja Slovencev; bogate in revne, aktualna politika pa je ta narod še bolj razdvojila.

Prav zaradi tega je skupina državljanov pripravila pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij in Zakona o zaključku lastninjenja ter privatizacije v lasti Slovenske razvojne družbe. Kmalu sledi razprava v DZ , v depoju Ustavnega sodišča pa se že nabirajo podpisi državljanov. Kar nekaj so jih zbrali tudi na srečanju v Izoli.
Iz celotne razprave publike je bilo moč razbrati, da smo vsi nekako zaskbljeni, pa tudi, da mediji nekako ne dojamejo resnosti te problematike. 
Na koncu razprave smo si ogledali tudi film Vladislava Sresa o izvirnih svojstvih Slovencev. 

Naslednja razprava naj bi bila v Ajdovščini.

​Franc Krajnc​, novinar; Primorski utrip.
.......................................
.......................................
Nas je že preko 30.000,
od tega 25.000 skupinski pristopi,
2.​7​00 e in 2.000 ročnih podpisnikov,

abram hvala

rastko:)* Samo tako naprej!;)*

uh

yack grozno