Članek
Je ministrica za delo zrela za kazenski pregon?
Objavljeno Jan 21, 2017

Ali je res, da ministrica za delo krši Ustavo RS in med narodne predpise, ki govore o pravici dostojnih plač in socialnih prejemkov, tako, da skoraj četrtina državljanov živi pod pragom socialne izključenosti in revščine z izgovorom, da ni dovolj denarja za vse?

Ali je res, da ministrica za delo krši Ustavo in mednarodne predpise tako, da dovoljuje obstoj zakonov, jih podpira, se nanje sklicuje ali predlaga zakone, ki diskriminirajo skoraj četritino državljanov tako, da jim odmerja manjšo pravico do denarnih prejemkov, ki bi jim morali pripadati in omogočiti varno in brezskrbno življenje, brez tveganja socialne izključenost in revščine, po Ustavi RS in mednarodih predpisih veljavnimi v RS.

  

Členi Ustave RS in mednarodne pogodbe za katere se ugotavlja (niso navedeni vsi členi in predpisi), da so kršeni:

2. člen

Slovenija je pravna in socialna država.

66. člen (varstvo dela)

Država ustvarja možnosti za zaposlovanje in za delo ter zagotavlja njuno zakonsko varstvo.

 

Splošno deklaracijo človekovih pravic, OZN 1948

23. člen

3. Vsakdo, kdor dela, ima pravico do pravične in zadovoljive nagrade, ki zagotavlja njemu in njegovi družini človeka vreden obstoj in ki naj se po potrebi dopolni z drugimi sredstvi socialnega varstva.

 

Prag tveganja socialne izključenosti za leto 2015 je 617 EUR po osebi mesečno po predpisu RS.

Minimalna plača za zaposlenega za polni delovni čas brez dodatkov za pogoje dela in nad urnim delom bi morala biti v neto višini 660 EUR za leto 2017, dvignjena za draginjo v letu 2016 (20 EUR letno) in s predvideno draginjo za leto 2017 (20 EUR letno), s pogoji dela pa okrog 700 EU neto mesečno (npr. mesečni zalužek čistilke).

Izhaja se iz dejstva, da nihče, ki dela polni delovni čas, ne more mesečno zaslužiti manj kot je prag tveganja socialne izključenosti v letu 2015 mesečno 617 EUR (za leto 2016 še ni izračua) in v letu 2017 mesečno predvideno 658 EUR, ne glede na to, ali živi sam ali v družinski skupnosti. Po uradnih podatkih je v letu 2015 stopnji tveganja socialne izključenosti bilo podvrženo 385.000 oseb, stopnji tveganja življenja pod pragom revščine pa približno 287.000 oseb . 

V skladu s stvarnostjo  je potrebno urediti pokojnine tako, da nihče ne more za polno delovno dobo, to je 40 let, dobiti manj kot  660,00 EUR mesečne pokojnine, to je v višini minimalne plače. Socialne in druge osnovne prejemke pa uskladiti tako, da ne bo nihče več  življenjsko, zdravstveno, vzgojno izobraževalno ali kako drugače ogrožen zaradi socialne izključenosti kaj šele, da bi živel pod pragom revščine.

Pomoč države mora biti ne povratna.

Nas je že preko 3.970,

podpiši z nami na tej povezavi in deli:

https://www.pravapeticija.com/ustavna_pobuda_zaradi_razlastitve_nas_dravljanov