Članek
Zakaj tako negativno?
Objavljeno Sep 15, 2018

Povem kako pomembno je sočutiti, če hočeš biti dober človek in me gledajo kot „telički“ v pisana vrata. Seveda mislim na empatijo, toda ugotavljam, da beseda mnoge najbolj asociira na sočustva v smislu sožalja. Katastrofa!

Povem kako je dobro poznati učinkovite metode in taktike manipuliranja. Seveda mislim na pozitivno manipulacijo. Npr. Da spremenimo z argumenti mišljenje svojega otroka in ta ne seže po čokoladi, temveč po konrenčku. Z argumenti, ki so primerno podani vplivamo na mišljenje ljudi. Temu se reče manipulacija, vendar to ni nujno nekaj slabega. 

Rečem znanki: Moj Dragi si rad spije kozarček vina in kaj me vpraša: A je potem tečen? Mati mila a zakaj bi bil tečen, saj nisem rekla, da je pijanček! Ne pije vsak dan in pozna svojo mero! Obup, kaj je v teh glavah!

Povem: Očetu sem delala družbo, ko je šel do psihologa. Si predstavljate kakšna je bila reakcija?  Niso se upali pogledati me v oči. Boga jaz, imam očeta kateremu se meša, kaj? Hm?  Mogoče imam jaz tudi norost v genih, a? Ne, nimam. Oče ima odgovorno delo in gre k strokovnjaku zaradi preventive, stimulacije (vadbe moči misli) in motivacijskih vaj. Kaj je to danes, v času digitalizacije, še vedno nekaj nenavadnega? A gredo res le nori in depresivni k psihiatru? Uf, bogi so vsi tisti, ki so zdravi in pametni a nosijo na svojem hrbtu veliko odgovornost (breme) brez pomoči strokovnjakov. Psihologi znajo odlično svetovati: Kako se zaščiti od stresa, izvleči iz sebe največ energije za delo, ostati psihično v balansu, reagirati na izsiljevanja, razumeti sogovornika, vzpostaviti odnose ... A je res nek predavatelj, ki je tovrstne izkušnje nabral v neki propadli slovenski firmi boljši strokovnjak za taka vprašanja. Raje plačamo za udeležbo na "nekem" seminarju kot psihologu, čeravno je ta velikokrat celo cenejši!  Za jok so reakcije na besedo psiholog, psihiater, psihoterapevt ...

Vprašam kaj ti je najpomembnejše, ko gra za prihodnost tvojega otroka? Slovenka odgovori: Da konča fakulteto. Srbkinja: Da se dobro poroči. Hrvatica: Da je zdrava. Nemka: Da najde dobro službo. Bosanka: Da se čim dlje lahko brezskrbno smeji. Hja, zamislite se starši!

 

Nasplošno se zamislimo vsi skupaj. A je res vse okrog nas tako črno, da smo tako radi črnogledi. 

"Dala sem brezposlenemu nekaj denarja."  "Si nora? Kako ti bo vrnil?" ... Je to human (človeški) odgovor odrasle osebe? Kje se je zgubila družbena odgovornost? 

... Narobe svet... Kako bomo Slovenci dobro živeli, če ne znamo zaživeti, temveč plujemo v coni somraka, ki ga v bistvu sploh ni ! Sočutite, ne sožalujte. Sočutje je nekaj zelo pozitivnega in vam polni srce ter pomaga razumeti! Sožalje ne pomaga, temveč vleče proti dnu. Sožalje boli ...