Naš vrt je živo okolje. Pri urejanju in delu na njem ostajajo odpadki, ki jih vržemo bodisi na kompostni kup ali v klasične smeti. Jeseni ko vrt urejamo in pripravljamo na zimo, očistimo cvetlične posode in jih shranimo čez zimo. Prav tako orodje in druge pripomočke, ki jih v hladnem delu leta ne potrebujemo. Za vse to pa rabimo določen prostor. Torej, naš vrt niso le čudoviti cvetlični nasadi in grede, polne bujne zelenjave, temveč tudi prostor za odlaganje in shranjevanje, ki ga moramo načrtovati, ko načrtujemo vrt.

 

Kaj je lepšega kot od pomladi do jesenu uživati na vrtu, posedati ali poležavati na ležalniku in brati, gostiti prijatelje in občudovati cvetoče rastline? Urejati zasaditve, zalivati rastline, odstranjevati plevel in podobno? Na vrtu, ki ga uporabljamo na različne načine, moramo vključiti tako uporabne in nujne elemente, kot so kompostnik, smetnjak in denimo kolesarnica, tako da ne motijo skladnosti celote iz lepih elementov in gredic za okrasen in uporabne rastline. Na manjšem vrtu morate razpoložljivi prostor nadvse dobro uporabiti. Če boste dovolj iznajdljivi in ustvarjalni, vam bo uspelo umestiti na vrt skladiščni prostor ter prikriti manj privlačne elemente.

Navpična stena kot regal

Načrtujte na primer tako, da bo vaš vrt na več ravneh, s čimer nastane v navpičnih stenah prostor za shranjevanje, kamor lahko založite polena za kamin ali pa pospravite okrasne predmete, ki so odporni proti vremenskim vplivom. Taka stena, ki je lahko visoka kot denimo škarpa, lahko postane zunanji regal in odvisno od shranjenih stvari tudi lep okras vrta. Običajno so vrtno orodje, rokavice in seme ter tudi blazine za vrtne stole, pohištvo in razni dodatki spravljeni v vrtni lopi. Poleg preizkušenih brunaric so danes na prodaj sodobni modeli, ki se podajo v formalno urejene vrtove.

Celoten članek si lahko preberede v oktobrski številki revije Moj mali svet!