Ko govorimo o Otoku, pogosto mislimo kar na oba otoka, ki ležita nad Rokavskim prelivom. To sta Velika Britanija (dežele Anglija, Škotska in Wales) in Severna Irska, ki sestavljata Združeno kraljestvo, večji del zahodnega od obeh otokov pa predstavlja Republika Irska. V tej zanimivi in slikoviti deželi smo se sredi poletja teden dni hladili ljubitelji rastlin in lepih vrtov.

Irska ima tako kot sosednje pokrajine izrazito atlantsko klimo, obliva jo Zalivski tok, in ker je otok majhen, ima cel približno enako klimo. Atlantska klima je konec julija pomenila med 10 in 15 stopinj Celzija, na zahodni obali, na vrhu klifov pa sta veter in rahel prš učinek mraza še povečala. Hitro menjavanje sonca in rahlega dežja, ki mu domačini pravijo drizzle, ter zmerne temperature poleti in okoli pet stopinj pozimi so prava formula za čudovito naravo.

Te je na Irskem v izobilju, saj je država redko poseljena s približno tremi in pol milijoni prebivalcev. Za to državo so namreč značilni valovi izseljevanja (največ v ZDA in Veliko Britanijo) od druge polovice 19. stoletja pa vse do danes, zato izven Irske danes živi kar 16 milijonov Ircev. Večje je le glavno mesto Dublin z dobrim milijonom prebivalcev v širšem območju, z izjemo Corka na jugu in Gallwaya na zahodni obali bi lahko preostalo Irsko imenovali podeželje. V nižinskem delu je zelo močno razvita živinoreja, valovito hriboviti predeli pa so travnati ali pa zaraščeni z resjem in praprotjo. Te prostrane površine so rezervirane za ovce, ki so ena od značilnosti Irske. Ker se pasejo na velikih površinah, jih lastniki po telesu pobarvajo z različnimi barvami. Tako se na daleč vidijo kot rdeče, zelene, modre …. premikajoče se pike na zeleni podlagi. Ozemlje je preživelo vsaj dve ledeni dobi, zato je posejano z nanosi nekdanjih ledenikov, šotastimi močvirji in jezeri. 

Urejeni grajski vrtovi in parki

Seveda pa poleg narave, ki je otoku dana, tam lepo poskrbijo tudi za oblikovano naravo. Irci to nedvomno znajo. V mestih in naseljih so na vsakem koraku izjemno lepe zasaditve tudi pri nas sajenega sezonskega cvetja večinoma v obešankah in tudi v večjih cvetličnih koritih. Zasaditve so pisane in izjemno barvite, rastline pa na pogled zdrave in močne. Res pa je, da se te zasaditve iz kraja v kraj, iz vasi v vas ne spreminjajo, kot bi imela cela Irska enega vrtnarja. Številni vrtovi in grajski parki spominjajo na tiste v Angliji in na Škotskem, tudi rastje je podobno, prav tako pa so skrbno tudi negovani in vzdrževani. Rastline so nam znane, od vijolično modrih cvetov hortenzij do trajnic, kot so rman, hermelike, mete, lepe očke, salvije, pijavčnice, krokozmije in številne druge, ter okrasnih grmovnic in dreves. V oči bodejo barve cvetov, ki se zdijo dosti močnejše kot pri nas, saj tam ni žgočega poletnega sonca, ki zagotovo vpliva tudi na barve. Trata je lepo negovana in mehka kot preproga in vedno znova se čudimo njeni lepoti. 

Celoten potopis si boste lahko prebrali v septembrski številki revije Moj mali svet.