Botanični vrt Maribor je za ljubitelja rastlin in dobrega opazovalca lep vse leto. Pozimi lahko opazujemo silhuete trajnic, ki ostanejo v nasadih, ter grmovnice in drevnine, spomladi očara velika zbirka najrazličnejših sort narcis, poletje in jesen pa sta vrhunec rastlinskega dogajanja.


				Čudovit nasad trajnic in trav

 
				Maslenice živih barv

V botaničnem vrtu so letos zasnovali nov rozarij in že prvo leto so vrtnice pisano in bujno zacvetele. Po sredini nasada poteka pot, čez katero so nameščeni loki, ki jih bodo kmalu prerasle popenjave vrtnice. Takrat bo rozarij dobil nov videz in končno podobo. Julija so čudovite maslenice, ki žarijo v različnih odtenkih rumene in vse do temno rdeče. Čeprav so zasajene v vrstah, pogled od rozarija kaže čudovito sliko gostega sklopa in s tem namenom je bila tudi načrtovana zasaditev. 
				Zelenjavno sadni vrt po permakulturnih zahtevah


				Na novo zasnovan rozarij

Osrednji del vrta je namenjen zasaditvam trajnic, ki so označene z imeni, tako da je sprehod med po nasadu čudovita učna ura na prostem. Trajnice bodo čudovite prav v avgustu in proti jeseni. Sledi zares lep nasad visokih trav in visokih cvetočih trajnic, ki je bil že julija nekaj posebnega in tak bo ostal še vse poletje in jesen, ko bodo zacvetele tudi trave. Med temi rastlini vodijo poti in pogledi iz različnih zornih kotov dajejo vedno drugačno sliko. Tisti, ki imajo radi urejen nered oziroma angleški slog zasaditev, bodo v tem delu lahko nadvse uživali. V bližini je tudi skalnjak, ki vedno pritegne s svojo pisanostjo, različnimi barvami in oblikami rastlin.

Več o tem si boste lahko prebrali v avgustovski številki revijeMoj mali svet.