Pridruži se našemu družbenemu omrežju

V prihodnji številki

Vrt brez zemlje

Za zastiranje uporabimo seno, ki ni prišlo v stik s škropivi (travnik, s katerega je seno, ne sme mejiti na njive, ki jih škropijo). Ne moremo ga imeti preveč in nekaj ga je dobro vedno imeti na zalogi, spravljenega nekje na suhem. Pod stalno zastrto površino se zemlja v nekaj letih krepko izboljša. Da bo to hitreje, ob sajenju ali sejanju rastlinam dodamo obogateno biooglje, alge, glistino in kompost.

Vzpenjavi jasmin

Jasminum polyanthum je rastlina, ki cveti pozimi, zato je najbolje, da jo gojimo v rastlinjaku. Ko cveti, pa jo lahko za kratek čas prenesemo v stanovanje. Ima zelo močno dehteč vonj in prav to je ena jasminovih glavnih privlačnosti. Rastlina je bujna plezavka, zato jo normalno gojijo ovito okoli 40 centimetrov visoke žice. Tako jo tudi prodajajo.

Nemodreči goban – užiten, a redek

Letošnje poletje, kot kaže, gobam ne bo ravno najbolj naklonjeno. Začetek julija je bil vroč in suh, torej vse prej kot primeren za rast gob. Z jurčki so se pohvalili le redki gobarji, zelo malo pa je bilo tudi običajnih poletnih gob, golobic in mlečnic. Zato pa je bilo toliko več komarjev, ki so dodatno jemali voljo gobarjem, da bi se odpravljali v gozd.

Prelepe barve in razkošne oblike za ...

Krizanteme lahko vzgojite na svojem vrtu na prostem. O vzgoji krizantem začnemo razmišljati jeseni, ko izberemo zemljišče. Izberemo sončno lego, ki je zaščitena pred močnim vetrom, zemljo naj bo rodovitna in humozna ilovica, ki jo izboljšamo s preperelim gnojem ali kompostom. S kalijem in fosforjem lahko gnojimo delno že jeseni, spomladi potrosimo dušična gnojila, poleti dognojimo nasad. Dušikova gnojila damo v nasad v treh obrokih od zasaditve nasada v začetku pomladi do sredine poletja. Krizanteme moramo redno zalivati. Tik preden se pokaže barva koškov, prenehamo z zalivanjem, da ne postanejo cvetovi mehki in občutljivi. Jeseni lahko občutljive sorte prenesemo v rastlinjak.

Za dežjem vedno posije sonce

Letos maja so pridelavo vrtnin krojile precej nižje temperature in obilica padavin. Takrat smo tožili nad mnogimi škodljivci, ki jim takšno vreme ni prekrižalo načrtov. Potem se je potrdil rek, da za dežjem posije sonce. Posijalo je v vsem svojem sijaju in rastline so iz enega stresa prešle v drugega – vročinskega. Kar težko smo se navadili, da je potrebno zavarovane prostore temeljiteje zračiti, da rastline potrebujejo nekoliko več vode in da bo potrebno tudi senčenje, saj bomo le tako lahko v močni sončni pripeki preprečili sončne ožige na listih in mladih plodovih. 

Ne spreglejte

Naravi prijazno

fotozgodbe

Parki avtomobilske prestolnice

Nemodreči goban – užiten, a redek

Koroška oaza dišavnic in zelišč

Krilati oreškar z zlatimi ogrlicami

Rastline Sredozemlja

Skuhajmo si

Založba kmečki glas

Kaj je albuminska skuta

Beljakovine v mleku so različne in imajo tudi različne lastnosti in učinke na našo prebavo. Pri večini ljudi to ni tako pomembno, nekateri pa so občutljivi. Kazein je težje prebavljiv, veliko lažje prebavljivi pa so albumini in globulini. Razlika med njimi je velika. Kazein na molekularni ravni tvori večje skupke, medtem ko so albumini in globulini majhne molekule in zato kar „zdrknejo“ skozi črevesje in naša prebavila jih skoraj stoodstotno izkoristijo. Kazein ima to lastnost, da pod vplivom sirišča ali kisline izstopi iz mleka (koagulira) že pri okoli 30 stopinjah C. Tako poenostavljeno povedano v sirarstvu pridobivamo sire. Iz mleka dobimo sir, ostane pa sirotka. V prehrani s siri naše telo dobi zaradi tega predvsem beljakovino kazein. Albumini in globulini, ki ne koagulirajo pri tako nizki temperaturi, ostanejo torej v sirotki. Nekoč so sirotko ceno zavrgli. A kot pri veliko dobrih stvareh (npr. penine) je tudi tu slučaj poskrbel, da so sirotko spet skisali in pridelali sirarsko skuto. Če namreč sirotko segrejemo na okoli 90 stopinj C in dodamo nekaj kislega (kisavo, citronsko kislino,...) se šele lahko izločijo tudi druge beljakovine (albumini in globulini) in dobimo albuminsko skuto ter tekoči ostanek - sekundarno sirotko. Včasih prihaja do zmede pri izrazu skuta. To kar pri nas pogosto imenujemo skuta (kislega okusa), je pravzaprav mladi sveži kisli sir in kot vsi siri vsebuje kazein. Albuminsko (sirarsko) skuto pa sestavljajo albumini in globulini. Dobro je pozanti razliko, če imamo prebavne težave z mlečnimi beljakovinami. Sicer pa je zaradi gastronomskih užitkov najbolje uživati oba kakovostno pripravljena izdelka, seveda tudi sire in vse kar nam ponuja narava. Odlične recepte (tudi z albuminsko skuto) najdemo v knjigi znane sirarke Irene Orešnik KUHAJMO S SIRI

Spremljevalci
O NAS

ČASOVNICA

Odgovorna urednica
Jul 29, 2019
Prosene sadne sladice
Poletje ponuja številne možnosti priprave jedi, med njimi tudi zdrave slaščice, ki jih pripravimo iz ...
(0)
Jul 25, 2019
Ko se združita ogenj in led
Na otoku, ki je znan po prelepi pokrajini, številnih ognjenikih, črnih plažah in ledu, živi ena ...
(0)
Jul 23, 2019
Parki avtomobilske prestolnice
Wolfsburg je eno mlajših mest v Nemčiji in Evropi, saj je začelo nastajati šele tik pred drugo svetovno ...
(0)
Jul 23, 2019
Nemodreči goban – užiten, a redek
Letošnje poletje, kot kaže, gobam ne bo ravno najbolj naklonjeno. Začetek julija je bil vroč in suh, torej vse ...
(0)
Jul 23, 2019
Prelepe barve in razkošne oblike za jesen
Krizanteme lahko vzgojite na svojem vrtu na prostem. O vzgoji krizantem začnemo razmišljati jeseni, ko izberemo ...
(0)
Jul 23, 2019
Čebele v avgustu
V začetku avgusta so čebelje družine še zelo močne. Vidimo jih, kako brezdelno visijo v obliki brad pred ...
(0)
Jul 23, 2019
Vrt brez zemlje
Za zastiranje uporabimo seno, ki ni prišlo v stik s škropivi (travnik, s katerega je seno, ne sme mejiti ...
(0)
Jul 23, 2019
Koroška oaza dišavnic in zelišč
Vas Irschen na avstrijskem Koroškem se na prvi pogled ne razlikuje od drugih krajev v razpotegnjeni dolini Drave. ...
(0)
Jul 23, 2019
Za dežjem vedno posije sonce
Letos maja so pridelavo vrtnin krojile precej nižje temperature in obilica padavin. Takrat smo tožili nad mnogimi ...
(0)
Jul 23, 2019
Rastlinjak za različne namene
Najpogosteje v njem gojimo vrtnine in tudi cvetlice v podaljšani sezoni: zgodaj spomladi in pozno jeseni. Tako ...
(0)
Jul 23, 2019
Krilati oreškar z zlatimi ogrlicami
Naravno je razširjen v Kavkazu in na območju vse do severnega Irana. V Evropo so ga prinesli okrog leta 1780, ...
(0)
Jul 23, 2019
Rastline Sredozemlja
Citrusi so zanimiva drevesa, ki jih lahko gojimo tudi pri nas, čeprav ne bodo rasli celo leto na prostem; izjema je ...
(0)