Najboljši čas za pobiranje šipka je konec septembra, ko se plodovi pasjega, jabolčnega in drugih šipkov obarvajo temno rdeče, vendar so še trdi.

Po prvih hladnih nočeh so še slajši, v mrazu pa mesnat ovoj postane plehek in mokast. Za šipkovo marmelado morate odstraniti jedrca in dlačice v notranjosti.

Šipek, prav tako lahko naberete za pripravo aromatičnega čaja, ki v jesenskem času res prija. Počakajte še nekaj tednov, da se šipkovi plodovi malce zmehčajo, nato jih uberite, narežite na mjhne koščke in posušite.

Aromatičen šipkov kis je hitro narejen: operite eno do dve pesti plodov, čašice odrežite, lupino večkrat zarežite po dolžini in dajte v velik kozarec za vlaganje.

Zalijte s približno 0,75 ml belega balzamičnega kisa, pustite stati od 4 do 6 tednov na svetlem, toplem mestu.

Kis precedite skozi krpo, zlijte v steklenice ter shranite na hladnem in temnem mestu.

Preberite še:

Oberite šipek in ga uporabite za aromatične dobrote - Moj lepi vrt - Lisa.si - Za vse, ki radi uživa

Najboljši čas za pobiranje šipka je konec septembra, ko se plodovi pasjega, jabolčnega in drugih šipkov obarvajo temno rdeče, vendar so še trdi.