Zim Zelen je komentiral/a na pH 8,5 ubije raka
05:31
vladislav stres je objavil/a 2 nove fotografije
02:44
Oseba Dajana Babič je spremenil/a sliko ozadja
01:00
Oseba Dajana Babič je spremenil/a sliko ozadja
00:59
20:44
Božo žabjek je objavil/a objavo Vojna na minimalca
20:44
Oseba Vlasta Kunej je delil/a objavo objavo: Okusi Posavja
16:38
Vlasta Kunej je objavil/a objavo Okusi Posavja
16:38
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Poleti v Planici 2018
15:06
V Fokusu je objavil/a objavo Poleti v Planici 2018
15:06
Marinka Marinčič Jevnikar

Zadnji komentarji

Prijatelji

Bojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Pred trgatvijo vinskega letnika 2015
 

Dosedanji pokazatelji v pridelavi kakovostnega grozdja so v marsičem specifični in v primerjavi s povprečnimi letniki tudi drugačni ter se že lahko primerjajo z najboljšimi letniki. Naloga vinogradniške stroke je, da se tudi v drugačnih, pridelovalno zahtevnih letih zagotovi taka oblika tehnologije ekonomične vinogradniške pridelave, ki naj zagotovi pridelavo zdravega, neoporečnega grozdja optimalne količine in kakovosti.

Roman Štabuc s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor med nasveti Kmetijske svetovalne službe v Kmečkem glasu predstavlja ukrepe in načine, s katerimi do trgatve še lahko vplivamo tako na izboljšanje kakovosti kot na zmanjšanje določenih nepotrebnih stroškov. "Za vinogradnike lahko letošnji letnik ocenimo kot tehnološko zahteven, do razvoja  trte pa izredno ugoden. Ob nadaljevanju lepe jeseni lahko pričakujemo ekonomsko uspešen in kakovostno  izjemen  vinski letnik."

Štabuc navaja tudi nekaj o vrednosti grozdja in meni, da cena izpod 0,60 evra/kg zagotavlja v tem letu zgolj pokrivanje direktnih stroškov in zagotavlja le preživetje obstoječim, praviloma starim vinogradnikom. Le  kdo od mladih bo še ostal v vinogradništvu in kdo bo kupil nov traktor ali naredil nov vinograd?

Več o tem v Kmečkem glasu.


Marinka Marinčič Jevnikar
Marinka Marinčič Jevnikar
Objavil/a 2015-08-21 13:08:59 (Aug 21, 2015)

ZADNJE OBJAVE

close_btn