Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Vokalni 5
14:22
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:14
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:13
V Fokusu je objavil/a objavo Ukradeno bo vrnjeno
14:13
Slovenska filharmonija je objavil/a novo fotografijo
13:32
abram1b2 Cej je objavil/a novo fotografijo
12:39
11:23
Oseba denis plavcak je začel/a spremljati Poljčane, moje mesto in 1 ostalih zidov
10:43
09:51
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
09:12
09:10
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:47
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:35
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:33
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:31
08:26
Marinka Marinčič Jevnikar

Zadnji komentarji

Prijatelji

Bojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Kako ravnati ob srečanju z medvedom?
 

Srečanja med človekom in medvedom so v naravi redka, saj je medved previdna žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost in se mu zato izogiba. Ob redkih priložnostih lahko kljub temu pride do srečanja, saj se v naravi giblje vse več ljudi, posebej poleti in jeseni, ko je v gozdovih veliko nabiralcev gozdnih sadežev, plodov in gob. Pomembno je, da znamo oceniti okoliščine srečanja in da smo seznanjeni s primernim vedenjem na območju medveda.

Strokovni nasveti v Kmečkem glasu prinašajo naslednja priporočila: "Če se želimo medvedu izogniti, moramo predvsem opozarjati nase, s čimer odpravimo element presenečenja. Sprehod v gozdu naj ne bo tako tih, da bi medveda lahko presenetili. Opozorite nase predvsem pri prehodu skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju. Občasno zažvižgajte, brcnite kamen ali udarite s palico po deblu, ni pa treba povzročati prekomernega hrupa, saj je to moteče za vse prebivalce gozda. Če kljub temu opazite medveda, ostanite mirni, opozorite nase z mirnim glasom in se počasi umaknite v smeri svojega prihoda. Pri umiku nikoli ne tecite! Medvedu pustite dovolj prostora za nadaljevanje njegove poti. Tudi medved se bo praviloma umaknil. Če medveda opazite, preden on opazi vas, se mu ne približujte in ga ne motite (na primer z metanjem kamenja).

Če se medved dvigne na zadnje noge, s to držo ne izkazuje napadalnosti, temveč le preverja okolico. Opozorite nase z mirnim glasom. Medved bo tako zaznal prisotnost človeka in se umaknil."

Več o tem v Kmečkem glasu.

Marinka Marinčič Jevnikar
Marinka Marinčič Jevnikar
Objavil/a 2015-08-19 07:38:48 (Aug 19, 2015)

ZADNJE OBJAVE

close_btn