Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Vokalni 5
14:22
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:14
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:13
V Fokusu je objavil/a objavo Ukradeno bo vrnjeno
14:13
Slovenska filharmonija je objavil/a novo fotografijo
13:32
abram1b2 Cej je objavil/a novo fotografijo
12:39
11:23
Oseba denis plavcak je začel/a spremljati Poljčane, moje mesto in 1 ostalih zidov
10:43
09:51
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
09:12
09:10
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:47
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:35
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:33
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:31
08:26
Marinka Marinčič Jevnikar

Zadnji komentarji

Prijatelji

Bojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Primerno dozorelo grozdje je osnova za dobro vino
 

Smo v času dozorevanja grozdja in priprav na trgatev. Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu piše: Kakovost vina je odraz mnogoštevilnih dejavnikov, kot so: tla, klima, letnik, pridelava grozdja, zrelost grozdja, čas in način trgatve, predelava grozdja, priprava mošta, vrenje, pretoki, žveplanje, uporaba enoloških sredstev, stekleničenje, hranjenje vina in nenazadnje primerna ponudba.

Kakšna bo kakovost vina, je odvisno od tega, kakšno grozdje je bilo pridelano v vinogradu, kjer je “spočetje” vina. V kleti se to bogastvo s primernimi tehnološkimi postopki le ohrani. Prav zato je potrebno načrtno spremljanje dozorevanje grozdja.

Osnova za kakovost in vrsto vina je tehnološko primerna zrelost grozdja. Zorenje grozdja se začne z mehčanjem in spremembo barve jagod ter traja vse do polne zrelosti grozdja. Pri nas se začne pri nekaterih sortah julija, v glavnem pa avgusta in traja 20 do 60 dni (odvisno od sorte in vremena).

Več o tem v Kmečkem glasu.

Marinka Marinčič Jevnikar
Marinka Marinčič Jevnikar
Objavil/a 2015-08-13 08:24:55 (Aug 13, 2015)

ZADNJE OBJAVE

close_btn