Branko Gaber je objavil/a 3 novih fotografij
17:48
Ana Kos je komentiral/a na Sveta glava
16:30
16:23
Božo žabjek je objavil/a objavo Strah pred resnico
16:23
15:55
15:01
14:37
13:22
abram1b2 Cej je komentiral/a na Georg W.F. Hegel
13:15
13:10
Oseba Ana Kos je delil/a objavo objavo: Sveta glava
13:02
Ana Kos je objavil/a novo fotografijo
12:49
Marinka Marinčič Jevnikar

Zadnji komentarji

Prijatelji

Bojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Cilki je strela podaljšala življenje
 

Cilka Mlakar iz Bohinjske Češnjice je majerica bohinjskih planin od leta 1969. Od takrat do danes je bilo sicer nekaj let premora, ker tudi planinske paše ni bilo, zadnjih skoraj trideset let pa je spet redno po dva meseca na planšariji. Zdaj ima na planini Krstenica poleg molže na skrbi tudi sirarstvo, kajti ta planina je ena iz sklopa Turistične siraske poti Bohinj.


				Cilka Mlakar v družbi mladih pomočnikov Žige Mlakarja in Davida Zalokarja

Na Krstenici je vselej živahno - zaradi planincev, ki se tod ustavljajo, zaradi živine na pašnikih in še posebej zaradi otrok in mladine, ki je med počitnicami tako rada v Cilkini družbi. Več kot 50 jih je že poletja preživelo z njo, vse je naučila zgodaj vstajati, pridno delati pri živini ter pripravljati drva. Sirarstvo namreč zahteva vsakodnevno kurjenje ognja, zato morajo biti drva vselej na zalogi. Cilka si je nadela že osem križev, a vsaj enega dobro skriva že po videzu, bistra in razgledana pa je kot njeni mladi pomočniki.

Na planini jo je enkrat zadela strela in takrat si je mislila, da se poslavlja od življenja. A je bilo ravno nasprotno - zdaj Cilka pravi, da ji je menda strela podaljšala življenje. Zato se neviht nič ne boji, le otrokom ne dovoli, da bi hodili zunaj, ko najbolj treska.

Več o življenju in delu na planini Krstenica pa v Kmečkme glasu.

Marinka Marinčič Jevnikar
Marinka Marinčič Jevnikar
Objavil/a 2015-08-07 08:28:46 (Aug 07, 2015)

ZADNJE OBJAVE

close_btn