Članek
Ali lahko spremeniš moškega?
Objavljeno Mar 10, 2016

Saj poznaš tisto: »Ko se moški in ženska spoznata in začneta razmišljati o skupni prihodnosti, si moški želi, da bi ženska ostala takšna, kot jo je spoznal, ženska pa začne takoj delati plane kako ga bo spremenila.«;)

Kako torej spremeniti svojega moškega? Prejšnji teden sem slišal zanimivo zgodbico. Prijateljica moje stranke ne mara, da njen mož ne pospravlja za sabo nogavic. Še vedno obstajajo takšni moški? Še posebej ji gre na živce, da dragi ne obrne nogavic na pravilno stran. Dovolj ji je prošenj in pregovarjanja in je prišla na zanimivo idejo, kako ga “ukrotiti”. Narobe obrnjene nogavice shranjuje v posebnem košu in ko dragemu zmanjka nogavic (opere mu samo tiste, ki so pravilno obrnjene), jih mora dragi oprati sam. 

Ali to deluje? Zagotovo! Zanjo in samo zanjo. Vsem ostalim, ki to berete, tega absolutno in pod nobenimi pogoji ne priporočam! Zakaj ne, če deluje? Kaj se dejansko dogaja? Svojega partnerja obravnava, kot daje mali otrok. Dejansko ga ponižuje. In kaj s tem doseže? Mogoče bo res celo začel delati tako, kot si ona želi, vendar ga način na katerega je to dosegla ne dela enakopravnega partnerja. Bolj verjetno je, da bo začel graditi zamero do nje in njenega načina. Mogoče bo celo našel pot, da se jih na svoj način maščuje. In na dolgi rok, ali bi si želeli biti v partnerstvu z neenakopravnim partnerjem?

Razumeti moramo, daje tak način partnerstva popolnoma zastarel. Cel kup nekega obtoževanja, pogojevanja, razčiščevanja, pregovarjanja, pogovarjanja, “usediva se dol in pomeniva”, povleci, potegni. Partnerstvo na “nov način” je sestavljeno iz dveh samostojnih, uspešnih, veselih, kreativnih partnerjev, ki ne rabita viseti drug na drugem, ampak se spodbujata, podpirata, motivirata, sta skupaj srečna in se imata rada. Seveda včasih eden bolj vleče naprej in včasih drugi. Vendar imata skupno vizijo in sta skupaj zato, da jima je lepše, boljše in skupaj poglabljata izkušnjo življenja.

Večinoma je pri nogavicah in podobnih situacijah problem različno razumevanje in doživljanje dogodka. Za moškega so nogavice samo nogavice. Zaradi enih nogavic se svet ne bo porušil in moški ne vidi smisla, zakaj mu draga ves čas utruja s temi nogavicami in včasih še naprej dela nasprotno ravno iz kljubovanja. Ženska pa po drugi strani pa stvari doživlja osebno in odvržene nogavice zanjo pomenijo, da je njen partner ne spoštuje, ne ceni njenega dela in ne upošteva njenih želja. Zanjo nogavice niso samo nogavice. In dokler partner tega ne razume, ženska pa se ponavadi tudi ne zaveda zakaj je tako prizadeta, je takšno situacijo težko rešiti.

Moški in ženske govorimo različne jezike in dostikrat potrebujemo prevod in razlago, da razumemo kaj nam govori naš partner. Ko se pogovarjamo z nekom, ki ne govori istega jezika kot mi, ter mu želimo nekaj dopovedati, ponavadi govorimo in ponavljamo iste stvari, postajamo pa vedno bolj glasni. Na koncu kričimo drug mimo drugega brez rezultata, namesto, da bi se poskušali razumeti in stvari razložiti še na kak drugačen način. In podobno je dostikrat v partnerstvu. Naučiti se moramo partnerjevega jezika, da se lahko razumemo in komuniciramo. Zato priporočam obisk “jezikovne šole” ali pa “prevajalca”. Drugače bomo ves čas samo predvidevali kaj je partner dejansko rekel in kaj s tem mislil. Za vožnjo avtomobila potrebujemo znanje in naredimo izpit in za mnogo drugih stvari v življenju tudi. V odnos, ki pa je za nas najbolj pomemben v življenju pa se podajamo brez znanja in golih rok. Zato izkoristite vsako priložnost, da lahko dobite novo znanje. In ne rabite se vsega učiti na lastnih izkušnjah. Smo že ostali naredili dovolj napak. Pa veliko zabave.