Članek
Prihaja VarroMed, odhajajo varoje
Objavljeno Jan 03, 2017

Varoza - okužba čebeljih družin s pršicami Varroa destructor - je še vedno, po skoraj pol stoletja, problem številka ena tako čebel kot čebelarjev, pri nas in v svetu. Domače naloge niso znale narediti ne čebele, ne čebelarji, ne farmacevti/veterinarji.

Že lani oktobra je European Medicines Agency, Evropska agencija za zdravila, sprejela pozitivno mnenje in izdala priporočilo za odobritev dovoljenja za promet za uporabo v veterinarski medicini za novo zdravilo - Varromed - antiparazitik v obliki disperzije, namenjene zatiranju varoj v čebeljih družinah z in brez zalege, na zaprosilo BeeVitala iz Avstrije.

CVMP na podlagi predloženih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti meni, da je ugodno ravnovesje med koristmi in tveganji v prid VarroMedu. Čebelarji lahko ob tako postavljenih besedah slutimo, da gre še vedno za preveliko dozo tveganja odmrtja čebel. Dobra plat je edino ta, da je sredstvo mogoče uporabiti tudi ob prisotnosti zalege.

BeeVital napoveduje prihod novega zdravila v veterinarski medicini za čebele letos spomladi. Zdravilo vsebuje kot učinkovino fiksno kombinacijo dveh organskih kislin, dihidrata oksalne kisline in mravljinčne kisline (oznaka ATC QP53AG).

Način delovanja obeh snovi še vedno (!) ni poznan, ve pa se, da je potreben neposreden stik učinkovine s pršicami Varroa destructor v čebelji družini. Karenca za med je nič dni. V poskusih so čebele zdravljenje z VarroMedom v priporočenem odmerku dobro prenašale. Povečano odmiranje čebel se je pojavilo po ponovljenem tretiranju.

Nov izdelek je bil znanstveno preizkušen na terenu: Dunaj, Stuttgart, Celle in Madrid, ki imajo kontinentalno, obmorsko in mediteransko klimo. Narejene so bile obsežne študije za vsako podnebno cono.

VarroMed je proizvod, ki je že pripravljen za uporabo. Namenjen je spomladanskemu in jesenskemu/zimskemu zdravljenju v vseh evropskih klimatskih pasovih, uporabiti ga bo torej mogoče v različnih okoljih v vseh pomembnih časovnih obdobjih preko celega čebelarskega leta in v vseh življenjskih ciklih varoj.

Za uporabo je enostaven in v tekoči obliki. Za razporeditev učinkovin se izkorišča čebelji čistilni nagon, obnašanje čebel pri higieni in negovanju. Za pridelavo medu ne predstavlja tveganja. Zdravilo obljublja še več, obljublja naravno rešitev za zdravje čebel in njihovo dobro počutje.

Vendar, šment, novi izdelek ni čudež, ni tisto, kar pričakujemo čebelarji in kar potrebujejo čebele, še vedno je govora zgolj o boju proti varojam in ohranjanju ravni prišice pod nadzorom. VarroMed pomeni le novo variacijo na evergreen-temo. BeeVital bo živel in služil dokler bodo živele varoje v čebeljih panjih, to je tisto. Odprava, zatrtje varoj BeeVitalu ni v interesu.

Samo veliko prepiha je tole z novim zdravilom; čebele bodo še naprej odmirale zaradi varoj IN zaradi tretiranja proti varojam, torej 'zdravljenja', če vzamemo predpisano terminologijo.