Članek
Živeti s čebelo
Objavljeno Dec 29, 2015

Živeti s čebelo je živeti z Varroo destructor

Rezultat iskanja slik za slike varoja

       Rezultat iskanja slik za slike varoja

     Rezultat iskanja slik za slike varoja

... ali tako

Rezultat iskanja slik za mrtve čebele slike

 

Želimo pa si tako:  Rezultat iskanja slik za čebele opraševanje slike

Rezultat iskanja slik za čebele med slike

Rezultat iskanja slik za čebele med slike

Malce biologije o varojah - Varroa Destructor

V obdobju zaleganja v čebelji družini se varoje nahajajo večinoma v čebelji zalegi, dobra desetina je je na mladih čebelah in krmilkah. V obdobju brez čebelje zalege so vse varoje na čebelah.

Približno 90 odstotkov varoje se razmnožuje v trotovski zalegi, desetina v čebelji zalegi. Varoja dobi boljšo hrano na trotovski zalegi, pa tudi več časa ima za vselitev v trotovsko celico, preden je ta pokrita, in več časa ima na voljo za svoj razvoj, ker trot preživi najdaljši čas v pokriti celici v primerjavi s čebelami delavkami ali matico.

Varoje povzročajo v čebelji družini dvojno škodo:

- kot parazit se prehranjujejo s hemolimfo (krvjo) čebele in jo tako izčrpavajo (gostitelju je ena varoja sposobna v enem dnevu izsesati tudi do 1,2 mg hemolimfe) in

- prenaša viruse, ti pa povzročajo ostale bolezni čebel ali čebelje zalege.

Tista čebelja družina, ki ni okužena z virusi, lahko prenese invazijo velikega števila varoj, tudi deset do petnajst tisoč. Če pa je čebelja družina okužena, tudi veliko manjše število varoj, dva do tri tisoč, povzroči propad oz. odmrtje celotne čebelje družine.

Ena sama varoja v čebelji zalegi skrajša življenje čebele na klavrnih 14 dni, če je varoj več, živi čebela komaj dober teden, 8 - 9 dni. Namesto zimskih čebel se jeseni izlegajo kratkožive, ki ne prežive zime, zato čebelja družina zgodaj spomladi odmre.

Na čebelah delavkah povzroče varoje skrajšanje življenjske dobe, čebele imajo močno zmanjšano težo, izgubljajo proteine, telesa čebel so poškodovana (invalidnost: brez kril ali poškodovana krila, manjka kakšen telesni del ...), poškodovane so žleze (ne gradijo satja, ne krmijo ličink ... - ker ne morejo), nenavadno se obnašajo znotraj in zunaj panja.

Tudi pri trotih povzročijo varoje skrajšanje življenjske dobe, poleg tega pa še manj spermijev, kar povzroči slabo oploditev matic, na daljši čas pa odmiranje čebeljih družin s slabo oplojenimi maticami.

Matica prav tako ni imuna na direkten napad varoj, varoje povzročijo pri matici kržljavost in s tem nezmožnost zaleganja jajčec.

Med iz čebeljih družin, ki so prizadete z invazijo varoj, bodo zlahka oropale sosednje čebelje družine, s seboj pa bodo poleg medu odnašale tudi varoje, domino efekt pa je odmiranje čebeljih družin druge za drugo, najprej v domicilnem čebelnjaku, potem pa gre invazija na sosednje čebelnjake, vsakokrat po preletni razdalji dveh do treh kilometrov, krogi pa se širijo ...

Sicer zdrava in močna čebelja družina je lahko napadena z varojami na kritično raven v nekaj dnevih. Posledica:

Povezana slika

 

Vse slike: internet