Članek
Rabljeni avtomobili
Objavljeno Jan 16, 2019

Rabljeni avtomobili so tematika, ki je aktualna skozi celotno leto in jo že poznamo več kot 100 let. Prodaja rabljenih avtomobilov se je seveda skozi leta izredno spreminjala in doživela pravi preporod s prihodom interneta. V letošnjem letu lahko tako ne glede na vaši lokacijo pridobite vse podatke, ki jih prodajalec o vozilu ima. Prav tako lahko le z nekaj kliki izbirate med različnimi modeli, letniki, barvami in ostalimi karakteristikami.

V tem članku sem bomo dotaknili na kaj moramo pri nakupu rabljenih avtomobilov biti pozorni in kako se tem napakam izogniti. Prav tako pa se bomo osredotočili na rabljene avtomobile, ki so v Sloveniji uvoženi. Kakšen prednosti nam prinašajo in kdaj se je smiselno odločiti za nakup.

Pri nakupu rabljenega avtomobila moramo biti pozorni na vse informacije, ki nam jih prodajalec o vozilu ponudi. Splošno prepričanje ljudi je, da se vozila splača kupovati direktno od lastnika in ne preko avtohiše. Danes bomo ta mit probali razbiti. Na koncu dneva pa je kvaliteta nakupa pomembna od tega na kakšnega prodajalca boste naleteli.

"Slab glas" o prodajalcih rabljenih vozil širijo predvsem manjše avtohiše, ki jih lahko najdemo kar "za cesto". Takšni prodajalci tako npr. nimajo ustvarjenega imena (brending) in si lahko hitro privoščijo odprtje in zaprtje svojega podjetja. Nakup pri manjših prodajalcih vam načeloma odsvetujem. Velik problem se pri manjših prodajalcih rabljenih avtomobilov pojavlja šele takrat ko morajo izpolniti svoje obljube, ki so jo pri prodaji rabljenega avtomobila ponudili. Tukaj ciljam predvsem na uveljavljanje vaše garancije. Večje avtohiše bodo garancijo na vaš rabljen avtomobil veliko bolj upoštevale, kakor manjše avtohiše.

Prav tako se moramo zavedati, da si večja podjetja oziroma avtosaloni veliko težje "privoščijo" slab glas. Njihov trud je tako že pri nakupu usmerjen na to, da odkupijo zgolj kvalitetna vozila. Tako naprimer v podjetju Avtotehnika Celje, kjer imajo široko ponudno rabljenih avtomobilo poskrbijo za pregled po 103. točkah kontrole. S tem se prepričajo da je vozilo v takšnem stanju, kot ga predstavi prodajalec.

Prav tako si večje avtohše, kot je npr. zgoraj omenjeno podjetje, redno shranjujejo podatke o intervalih servisiranja in kilometrini vozila pri vsakem servisu. S tem zmanjšajo, če ne izničijo možnost guljufajna pri kilometrini vozila.

V podatkih, ki jih lahko najdemo iz različnih virov je v sloveniji na trgu rabljenih avtomobilov še vedno več kot 50 % takšnih, ki nimajo realne kilometrine. In prav to je eden izmed ljučnih elementov, ki jih morate upoštevati in natančno preveriti pred nakupom.

Pri ogledu vašega novega rabljenega avtomobila se zato potrudite in ga natančno preglejte. Povprašajte o morebitni prometni nesreči in preverite debelino laka.

Uvoženi rabljeni avtomobili

Uvoženi rabljeni avtomobili so za mnoge slovence še vedno tabu. V nadaljevanju vam bom poiskušal na preprost način predstaviti vse prednosti in slabosti, ki jih lahko takšen nakup prinese.

Ena izmed glavnih slabosti pri uvozu rabljenih avtomobilov je papirologija, ki jo je potrebno urediti in tako poskrbeti, da je vozilo lahko registrirano v Sloveniji. Za takšne stvari lahko tudi najamete podjetje, ki celotno dokumentacijo uredi. Vse kar morate narediti vi je, da vozilo pripeljete v Slovenijo (tudi to lahko naredijo namesto vas).

Ena izmed velikih prednosti, ki nam uvoženi avtomobili prinašajo je nižja cena oziroma konkurenčna cena na našem trgu in več opreme v vozilu. Tako boste za vaš denar dobili boljšo opremo.

Največ rabljenih avtomobilov se v Slovenijo uvozi iz Avstrije in Nemčije.