Članek
Pokal Frater 2018 - 8. nadaljevanje
Objavljeno Mar 23, 2018

Countdown xx.xx.xx Click on link to check                             

Spal sem malo. Petkrat sem preveril budilko ali je res naravnana za bujenje ob 5.45 uri. V mislih sem premleval napotke zunanjih svetovalcev za področje ribolova /D.L iz Pirana/ in /M.S. iz Pirana/. Vsak njihov izrečeni stavek sem v mislih ponovil večkrat. Med ponavljanjem stavkov sem malo tudi spal. Zbudil sem se predno je budilka dala kakršenkoli glas od sebe. Oblekel sem se in ob 6.00, kot smo bili dogovorjeni, poklical Roberta in Laura. Ob 6.30 sem že bil pred Robertovo delavnico v Wall Streetu. Skupaj sva nato razdelila japonske kalamare v vrečke za vse člane naše ekipe. Potem sva se odpravila proti minoritskemu samostanu, kjer je že bilo veliko udeležencev Pokala Frater 2018. S ponosom sem v rokah nosil ribiško palico  članice MePZ Georgios in GDS Stars S.M.L., ki je odpovedala sodelovanje na tekmovanju in mi velikodušno posodila ribiško palico, s katero je na lanskem Pokalu Frater osvojila odlično 19.mesto z ulovom 4,5 kg rib. Po tihem sem računal, da se bo verjetno del tega uspeha letos s pomočjo njene palice prenesel name.


							 

Mašo za ribiče je v slovenščini vodil apostolski nuncij nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz. V pridigi je bil je kratek in jedrnat.Snemali sta dve televizijski ekipi, fotografsko  štorijo o dogodku pa je delal Ubald Trnkoczy.Po maši je sledila akreditacija, žrebanje udeležencev po čolnih in zajtrk. Naš čoln PI-82 s čolnarjem Robertom, svetovalcem čolnarja Ano Hace in mojo malenkostjo, je ostal tako brez bolezensko izostalih Mirka in Valterja. Drugi člani naše ekipe Zorko, Edi, Lauro in Danijel so bili z žrebom dodeljeni drugim čolnarjem. Edi je prinesel steklenico odličnega koromača, ki smo ga polovico pretočili v steklenico za omarico Prve pomoči na PI - 82. Za čuvanje vsebine je bila zadolžena naša svetovalka čolnarja Ana.Popolnoma sva ji zaupala / na gasilski fotki v prvi vrsti osma z leve /.

Po končanem zajtrku smo naredili še obvezno gasilsko fotko vseh udeležencev in tekmovanje se je uradno začelo... Od 8.15 do 12.30 je bil omejen časovni termin znotraj katerega je bilo potrebno pokazati ribiško znanje... Potem smo se pognali proti morju, Ana na PI - 82, midva z Robertom pa v Wall Stret po še nekaj opreme in v Marušičevo po ribiška oblačila. Ana naju je nestrpno čakala na čolnu. Vsi ostali čolni so že odpluli v z burjo nakodrano morsko gladino pred hotelom Piran. Zunaj zaliva je bilo divje. 

Takoj, ko sva z Robertom prišla na čoln smo na hitro odložili ribiško opremo in pripravili sidro. Robert je poskušal vžgati motor. Po nekaj poskusih je veselo zagodrnjal. "Malo se mora ogreti," je komentiral Robert in prestavljal ribiško opremo po barki. Po nekaj več kot dveh minutah pa tišina. Motor je ugasnil."Pa smo smo spet tam kot lani", sem si zamrmral v brado. V navtični literaturi piše, da obstaja 5 najpogostejših napak na izvenkrmnem motorju. Lani nam motor ni vžgal in so nas odšlepali na ribolovno področje / 1 napaka: Motor se ne zažene /. Tokrat smo začeli od zadaj / 5 napaka: Motor se naenkrat ustavi /. Po večih potegih se motor ne oglasi več. Robert odpre pokrov motorja, pa spodaj pokrov kjer je rezevar za gorivo. Z Ano se obrneva vstran, ko je Robert dokaj glasno zarobantil:"Presneti Momo, spet ni napolnil rezervar za gorivo!" V obrazložitvi za 5 napako: Motor se naenkrat ustavi piše: Rezervoar za gorivo je prazen.

Situacijo v trenutku reši svetovalka čolnarja Ana, ki iz sosednjega gumenjaka društva Morigenos potegne kanto z gorivom.

Ura je že skoraj 9.00, ko se priguncamo na ribolovno področje. Vsi so že dolgo zasidrani in veselo lovijo, mi pa iščemo ugodno pozicijo za sidranje, ki zna biti ob tako močnem vetru, kar zabavna aktivnost.

Še posebno zabavna pa postane, ko prve pol ure "ribolova" mečeš sidro, hkrati pa z vseh strani poslušaš:"Ja kaj se pa grete vi, spet vas nosi v naš čoln!" Poskusimo enkrat, dvakrat, .... dvanajstkrat in se odločimo za premik v zavetrje proti Fornačam. Jaz sicer, med Robertovim metanjem sidra in Aninim virtuoznim vodenjem čolna, skušam ujeti kakšno ribo pa žal nisem uspešen. Sidranje z nepravo opremo zna biti v takšnem vetrovnem vremenu velik problem. Pa poglejmo zakaj!

Razlaga zahteva malenkost več prostora...

Pokal Frater 2018 - Fotogalerija /foto:Ubald Trnkoczy/

Naslednja objava: Pokal Frater 2018 - 9. nadaljevanje 

Za zamudnike: Ihtiološki triler - Pokal Frater 2017