Članek
Alenka Artnik - Svetovna prvakinja v potapljanju na dih
Objavljeno Nov 18, 2017

Alenka Artnik je v Hondurasu s potopom na sto metrov globine ubranila naslov svetovne prvakinje v disciplini z mono plavutjo in postala šele četrta ženska v zgodovini, ki ji je uspel tako veličasten potop. K temu je v Turčiji dodala dva evropska naslova, in sicer z mono (95 metrov) in dvojno plavutjo (85 metrov). V obeh disciplinah je popravila tudi svetovna rekorda.

Jaz sem prvič slišal za potapljanje na dih ob prebiranju revije Življenje in tehnika, v kateri so bili objavljeni dosežki italijana Enza Maiorce. Bilo je to v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Enzo Maiorca - Rekordi 1988 globina 101 m

O Alenki Artnik pa lahko več izveste na spodnjih povezavah:

...Tvoji rezultati v zadnjem letu so naravnosti izjemni. Postala si evropska in svetovna prvakinja ter temu dodala še zgodovinski potop na globino sto metrov. Kako se je tvoja pot potapljanja v globino sploh začela?...Več na povezavi: Intervjo z Alenko Artnik, svetovno prvakinjo v prostem potapljanju

Alenka Artnik je Koprčanka, ki zdaj živi v Ljubljani, velik del leta pa preživi tudi ob Rdečem morju. Tam ima dobre pogoje za trening, rezultati pa so v zadnjem obdobju vse bolj vidni. Alenka tekmuje v dveh disciplinah potapljanja, in sicer z dvema ter eno plavutjo. Je zelo uspešna, osvojila je naslov svetovne prvakinje, je tudi svetovna rekorderka. V začetku oktobra se je v turški Antalyji spustila do meje 82 metrov in dosegla novo rekordno znamko. Za potop je porabila 3 minute in 11 sekund.

VIRALKO: Alenka Artnik: sloveniji neznana šampionka, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje

"Začelo se je slučajno, prijatelj me je povabil na trening in že prvič sem začutila, da je to zame. Takoj, ko sem se potopila, sem vedela, da je to nekaj, česar si želim in kar mi je v življenju manjkalo. Našla sem svoj smisel."

RTV SLO: Alenka Artnik: "V potapljanju sem našla svoj smisel!"