Članek
Pokal Frater 2017 - 6.del
Objavljeno Feb 17, 2017

Piran, 15.02.2017 - zgodaj zjutraj

Budilka je zvonila ob 5.20 zjutraj! Buden sem bil že najmanj pol ure prej. Spal sem mirno, brez morastih sanj, zbudil sem se, z eno besedo opisano, "umirjen". Bil sem fizično in psihološko pripravljen na vse, tudi na tekmo. Ob 6.30 sem prišel pred dom PGD Piran, Bil sem prvi. Takoj za mano je prišel Kaval in za njim Ovčica. Kovač je bil sicer že buden, vendar še ne povsem pripravljen. Škarpene in Orade ni bilo. Trilja je še spala. Potem je prišel Kovač. Naložili smo gasilske mize in klopi na voziček in jih odpeljali na glavni pomol k Podlanici, kjer bo tudi razglasitev rezultatov in pogostitev z ulovom na tekmovanju.


							  
							 

Nato smo se odpravili v Minoritski samostan Sv.Frančiška, k jutranji maši za Pokal Frater 2017, ki jo bo vodil koperski škof msrg.dr. Jurij Bizjak. Maša se je pričela ob 7.00 uri. Zbrani so bili vsi tekmovalci na Pokalu Frater 2017, še nekaj domačinov, uradni fotograf Pokala Frater 2017 Mario Druscovich in televizijska ekipa.


							 

Sledil je zgodnji zajtrk in formalnosti kot so plačilo prispevka, razporeditev tekmovalcev po čolnih, prevzem priložnostnih daril za posadke in vreč za ulov. Seveda je bila po zajtrku zapovedana obvezna gasilska slika vseh udeležencev.


							  
							  
							 

Po gasilski fotografiji je bilo tekmovanje uradno odprto. Vsi čimprej na čolne, ob 12.30 je potrebno predati vreče z ulovom organizatorju. Kdor pride prej do čolna in izpluje na morje, bo prej začel loviti. Sedaj je šlo za sekunde! Ura na zvoniku Sv.Jurija je kazala 8 uro in 10 minut. Nihče se ni več pogovarjal s konkurenti, vsi so bili osredotočeni samo na čimprejšnjo izplovitev na ribolovno področje. Moram priznati, da tudi naša ekipa barkajola Kovača, ni izgubljala časa. Barka 82 - PI nas je, še malo zmrznjena, nestrpno pričakovala na ribiškem pomolu. V ekipi smo bili: barkajol Kovač, Ata Lojz RD Oradela Piran, Kaval in jaz Pagar. Najhitrejši so že prestopili Schengensko mejo in bili, s prižganimi motorji pod polnim plinom, na poti na ribolovno področje...


							  
							  

No, moram priznati, da ne prav čisto vsi. Bil sem prepričan, da sem v pripravljalni fazi na ribiško tekmovanje, opozoril tudi na vse možne probleme in nevarnosti, ki te lahko doletijo. Ni vrag, da sem preskočil motoroznanstvo! Mogoče se bo našel kdo in rekel: "Dober in skrben barkajol ima motoroznanstvo v malem prstu, tu problemov ne more biti!" Edina sreča je bila ta, da je naš barkajol Kovač discipliniran barkajol in je za začetek našega nastopa na ribiškem tekmovanju izbral začetni problem iz področja motoroznanstva.

Pravijo, vsaj tako piše v navtični literaturi, da obstaja 5 najpogostejših napak na izvenkrmnem motorju. Odščipnimo nekaj dragocenih sekund tekmovalnega časa in se pobliže seznanimo z njimi:

5 napaka: Motor se naenkrat ustavi - odpade, najprej mora biti v pogonu...

4 napaka: Vijak (propeler) se ne vrti - nihče od nas ni šel pod vodo pogledat ali se vijak vrti, trdimo pa, da se ne...

3 napaka: Pretirano tresenje izvenkrmnega motorja - na našem izvenkrmnem motorju trasljajev ni bilo zaznati...

2 napaka:  Pregrevanje izvenkrmnega motorja - glede na zunanjo temperaturo in led na barki pregrevanja ni bilo...

1 napaka: Motor se ne zažene - v tem grmu torej tiči zajec...

Obstaja več različnih vzrokov za nastanek tega problema, zato smo šli po vrst:.

  • Rezervoar za gorivo je prazen – Rezervoar je napolnjen z ustreznim gorivom, je zagotovil barkajol Kovač..
  • Staro gorivo v rezervoarju – Nemogoče, Kaval je dan pred tekmo natočil sveže gorivo...
  • Varnostna objemka ni nameščena – Varnostna objemka na rdečem kablu, za vklop varnostnega stikala, ki omogoči zagon motorja, je nameščena pravi Kovač
  • Motor je v prestavi – Menjalnik motorja je v nevtralnem položaju, je raportiral Kaval...
  • Izpraznjeni akumulatorji – Včeraj je bilo vse normalno pravita Kovač in Kaval...
  • Poškodovane vžigalne svečke ali sistem vžiga –Vse O.K. ponovno zatrdita...
  • Dovod goriva do motorja je prekinjen – Ne pride v poštev...

Težave z izvenkrmnim motorjem se lahko pojavijo kadarkoli in kjerkoli. Nam so se pojavile še preden smo se odvezali in izpluli na tako težko pričakovano in pomembno ribiško tekmovanje. Z atom Lojzem sva nemo opazovala dogajanje na krmi čolna 82 - PI in na skrivaj pogledovala na uro. Dragocene sekunde so se izgubljale v Brezčasju.


							 
							
							 

Za barkajola je zato ključno, da pozna osnovno delovanje motorja in zna hitro odreagirati ter samostojno rešiti predvsem manjše težave, ki se pojavljajo najpogosteje.Če težava presega zmožnosti barkajola, lahko ta pokliče na pomoč serviserja ali po potrebi nekoga, ki bo njegovo plovilo odvlekel tja, kjer bi moral biti že pred skoraj eno uro. Rešil nas je mobitel. Barkajol Kovač je poklical na Podlanico Roka in Mareta, ki sta nam nesebično priskočila na pomoč in nas odvlekla na ribolovno področje. Fotografije tega neljubega zapleta je naredila Trilja, ki nas je prišla bodrit, na žalost brez ključev čolna društva Morigenos privezanega ob boku 82 - PI.


							 

Kljub vsej preventivi včasih vseeno pride do okvare, zato mora barkajol poznati vsaj nekaj osnov motoroznanstva, da zna ustrezno pristopiti k reševanju težav z izvenkrmnim motorjem. Drugo leto se nam to ne bo več zgodilo. Barkajol Kovač je rekel, da bo že en dan prej prižgal motor in ga do konca tekme naslednji dan ne bo ugašal. Toliko o tem.

Prvi čolni so bili na ribolovnem področju že pred 8 uro in 30 minut, čoln 82 - PI z našo posadko pa je na šlepu prispel do ostalih čolnov ob 9 uri in 28 minut. Sigurno se bo našel kdo, ki bo rekel: "Joj, te pa kar na minute in sekunde.. " Slučajno je ob tej uri Kovač zagledal na morju ob rtu Savudrija jato delfinov in takoj poklical Triljo, ki je v društvu Morigenos v stalni pripravljenosti (Dolphin Stand By). Medtem so na drugih čolnih že debelo lovili in seveda z nasmehom komentirali naš prihod.

Sedaj že tudi mi lovimo ribe, sonce prijetno greje, imamo prižgan radio in poslušamo sotto voce glasbo na slovenski radijski postaji v slovenskem morju. Ob 10.00 uri so na vrsti poročila in prva novica je iz Bruslja iz Evropskega parlamenta. Takoj komentiram, da bodo verjetno sporočili, da je naš predlog za spremembo Zaščitnih mer za 20% navzgor Evropski parlament potrdil. Žal se to ni zgodilo. Novica je bila, da je Evropski parlament potrdil trgovinski sporazum CETA. Slovenski poslanci v EP so glasovali takole: Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so glasovali za sporazum, medtem ko so trije poslanci, Igor Šoltes, Tanja Fajon in Ivo Vajgl, glasovali proti.O Zaščitnih merah pa nič, pa pravijo da nas zastopajo.

Medtem podpredsednica MePZ Georgios, soproga zunajega svetovalca za področje ribolova ( D.L. iz Pirana ), ki pa ni članica Georgios Deep Sea Fishing Teama, temveč se je odločila za družinsko varianto sodelovanja na tekmovanju, z vso razpoložljivo opremo trga iz morja ribe in izlov spravlja v bujol ( Slike zgoraj ). Tudi Trilja je že bila v akciji. Na hitrem Morigenosovem gumenjaku je skupaj z Janom, specialistom Morigenosa za Cricket že bila na sledi delfinov.

                                                         Foto: Tilen Genov, Morigenos

Takoj po koncu poročil ob 10.00 uri, so se ostali čolni premaknili na nove lokacije. Preden je barkajol Kovač poklical Triljo, da nas pride v navezu odpeljat na novo lokacijo, se je Kaval odločil, da poskusi pognati motor. Zahrumelo je iz prve, motor je takoj vžgal in tudi mi smo se odločili za takojše premik pod cerkev Sv.Jurija. Sonce je naredilo svoje, motor je delal kot švicarska ura. Trenutno stanje ulova na čolnu 82 - PI: ob 10.30 uri 0 / zero / nada rib.

Do konca ribiškega tekmovanja sta preostali le še 2 uri. Brez rib se ne vrnemo v Piran! Rezervna varianta je potem samo emigraciji v Trst in nadaljevanje življenja v tujini...

O prvem tekmovanju Pokal Frater 2014 je Janez Mužič zapisal : Patri niso ujeli nobenega fratra

O drugem tekmovanju Pokal Frater 2015 smo na naši spletni strani zapisali: 2. Pokal Frater 2015,

Prejšnji prispevki: Pokal Frater 2017 - 1.del

                          Pokal Frater 2017 - 2.del

                          Pokal Frater 2017 - 3.del

                          Pokal Frater 2017 - 4.del

                          Pokal Frater 2017 - 5.del

                          Pokal Frater 2017 - 7.del

Naslednjič          Pokal Frater 2'017 - 8.del - epilog