Članek
Pokal Frater 2017 - 5.del
Objavljeno Feb 14, 2017

Piran, 14.02.2017

Dogovorili smo se, da člani ekipe Georgios Deep Sea Fishing Team v času priprav in na samem tekmovanju Pokal Frater 2017 delujemo umirjeno, kooperativno, si med seboj pomagamo in nesebično delimo ribiško znanje. Seveda si je bilo dogovoru primerno potrebno naloge tudi porazdeliti. Tudi to nam je dokaj dobro uspelo.

Kaval je prevzel makroorganizacijske naloge in koordinacijo, Pagar je bil zadolžen za Press&PR aktivnosti in dvig vabe v ribarnici, Orada je nabavila ribiške karte, Kovač je organiziral del osebne opreme za mokre pogoje in prenos klopi in miz na pomol, Škarpena in Ovčica sta se medtem posvetili namiznemu tenisu in obljubili, da bosta jutri zjutraj ob 6.30 med prvimi na zbornem mestu. Kot ponavadi se je Trlica ( Trilja ) izgovorila, da bo samo opazovalec in se nam bo pridružila po koncu lova. Nič novega, vse po starem.

Eno od zanimivih vprašanj, ki se je pojavilo v času priprav na tekmovanje je bilo naslednje: Zakaj lahko ribe živijo v morju brez, da bi prihajale na površino po kisik? Ne vem več točno, kdo je to vprašal in nadaljeval, da bi jih bilo zelo enostavno loviti kar s podjemalko ali pa z roko, ko bi prihajale na površje po kisik. Pojasnil sem mu, da se odgovor skriva v evoluciji. Nisem hotel predavati, ker bi lahko kdo pomislil, da se, kljub dokončanim 8 izpitom na biologiji, hvalim. Odločil sem se, da poiščem video z nazorno razlago. Pravzaprav je to prav zanimiva tema. Naslov prispevka v videu je: Campbell Biology / Figure Walkthrough Video / The structure and function of fish gills ( Campbell Biologija / Slikovni video / Zgradba in funkcija ribjih škrg ).

Pravijo, da vsaka aktivnost na morju v primeru neupoštevanja vremenskih pogojev, ob uporabi pomanjkljive opreme in ob nepoznavanju lokalnih posebnosti in nevarnosti lahko predstavlja grožnjo varnosti udeležencev. Ta moment smo nekako nehote prezrli. Res je, da za podrobnejše priprave ni bilo na razpolago dovolj časa, drži pa tudi, da smo opazovali in spremljali samo vremenske napovedi in se ukvarjali z opremo.

Pozabili pa smo na lokalne posebnosti in nevarnosti! Marsikdo bi mogoče rekel: Tile pa nakladajo, da je joj... Pa temu še zdaleč ni tako. Gremo lepo po vrsti in naj potem, ko bodo videli o čem govorimo, lepo utihnejo in se nam opravičijo.

Zgodba o kitu je v Piranu poznana. Obstaja pa velika razlika med kitom v ljudskih pripovedkah in pravim kitom v slovenskem morju.  Na spletni strani društva MORIGENOS so leta 2009 objavili Kit grbavec (Megaptera novaeangliae) v slovenskem morju Ta naslov nam samo potrjuje dejstvo, da je lahko rabarjenje v majnih čolnih ob srečanju s takšnimi velikani celo malce nevarno. Poznate roman Hermana Melwilla  Moby Dick? No in kaj ,če se srečaš z njim? Rečeš: "Sorči, lovimo samo male ribe". Vprašanje, če te bo razumel.

  

                                    Foto: Tilen Genov, Morigenos

Obstajajo pa še večje nevarnosti, o katerih se pa zaradi stroge zaupnosti ( Top Secret ) iz obrambnih razlogov ne ve veliko in tudi ne govori veliko. Leta 2014 sem na to temo v članku z naslovom: Kaj storiti, ko naletiš na "mino"? Rešitev: Zaščita pred ruskimi podmornicami... zapisal - Slovenija, se kot članica zveze NATO, zavestno vključuje v realizacijo nove vojaške doktrine za zaščito pred "Rusko agresijo". V ta namen je, iz svojega pomorskega arzenala v obrambne namene, aktivirala tri morske mine. Vrednost obrambne investicije je znašala pičlih 20.000 EUR. Izvirna rešitev, zaščite slovenskega akvatorija pred agresorskimi ruskimi podmornicami, je bila deležna odkrite pohvale generalnega sekretarja zveze NATO. Več na zgornji povezavi...

Ob tej sliki se mi samo naježijo lasje! Pa še naj kdo reče, da je biti Morski ribič enostavno!

Do začetka ribiškega tekmovanja je preostalo le še nekaj ur. Le še to prespimo, potem pa prihaja trenutek resnice....

O prvem tekmovanju Pokal Frater 2014 je Janez Mužič zapisal : Patri niso ujeli nobenega fratra

O drugem tekmovanju Pokal Frater 2015 smo na naši spletni strani zapisali: 2. Pokal Frater 2015,

Prejšnji prispevki: Pokal Frater 2017 - 1.del

                          Pokal Frater 2017 - 2.del

                          Pokal Frater 2017 - 3.del

                          Pokal Frater 2017 - 4.del

                          Pokal Frater 2017 - 6.del