Drago Jančar in Tomo Križnar – Državljana Evrope

OddajMarko Jerina, dne 2015-07-06 ob 15:00:20

Nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2015 sta v petek, 3. junija v Vodnikovi domačiji v Ljubljani prejela eden najbolj uspešnih in poznanih sodobnih slovenskih literarnih ustvarjalcev in najpogosteje prevajani slovenski pisatelj Drago Jančar ter zagovornik človekovih pravic, novinar, pisatelj, ustvarjalec dokumentarnih filmov, svetovno znan podpornik in zaščitnik afriškega ljudstva v Sudanu Tomo Križnar.

Ob podelitvi nagrade iz rok vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji mag. Klemna Žumra je Drago Jančar poudaril zadovoljstvo, da se je Evropa spremenila in so demoni, ki so se pojavljali skozi preteklo stoletje izgubili moč. “Celo slovensko 20. stoletje je nekdo lahko živel v neki vasi, ko so k njemu prihajali v različnih uniformah, pobirali različne davke, živel je v različnih državah. Ampak zdaj v Evropi k sreči ni več tako. Ravno zato, ker živimo v evropskem kontekstu, se ne moremo izolirati in verjamem, da se bodo ideali, o katerih smo govorili v osemdesetih letih enkrat uresničili,” meni Jančar.

Hkrati je nagrajenec izpostavil odprta vprašanja, ki tarejo Evropo – od pomoči migrantom, ki bi jim morali pomagati reševati težave že doma, do dela islama, ki za razliko od krščanstva ne pristaja na laično državo. Spomnil se je, da so pred osamosvojitvijo sanjali o demokraciji, prebudili pa so se v tranzicijskem kapitalizmu, kjer obstajajo globlje zakonitosti od parlamenta, političnih strank in svobodnih medijev. Vendarle Drago Jančar ne bi zamenjal današnje Evrope z nekdanjo, razdeljeno Evropo.

Za nagrado Državljan Evrope 2015 so Jančarja predlagali evropski poslanci dr. Milan Zver, Lojze Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tomc in Franc Bogovič. Dr. Milan Zver je v obrazložitvi nominacije poudaril, da je Jančar s svojim umetniškim opusom pomembno prispeval h krepitvi evropske ideje in evropskega projekta: “Evropska unija je danes v svojevrstni eksistenčni krizi, saj jo mnogi skušajo ošibiti. Zato so Jančarjeva proevropska umetniška sporočila še toliko bolj vredna.”

Tomo Križnar je ob prejemu nagrade poudaril odgovornost Evrope za sodelovanje z Afriko in izboljšanje položaja njenih ljudi: “Tako kot ima vsak prst na roki svojo funkcijo, tako jo imajo tudi vsi narodi in prav tako ljudje v Afriki. Zato verjamem, da je treba z Afriko sodelovati. Vendar države v Afriki zdaj nazadujejo, državam pod Saharo BDP upada in to je resnično postalo nočna mora,” je dejal Križnar, ki je predstavil tudi Suleimana Jammousa, svojega“Vinetouja oziroma sudanskega Nelsona Mandelo,” kot ga imenuje, humanitarnega koordinatorja darfurskih upornikov, ki že vrsto let skrbi, da prihaja humanitarna pomoč do pomoči potrebnih. Nagrajenec je okrcal politiko Evropske unije do Afrike, ki ponižno caplja za velikimi silami. Če ne bomo govorili o izvorih migracij iz Afrike v Evropo, ne bomo rešili problemov, je prepričan Tomo Križnar.

Križnarja sta za nagrado predlagala Tanja Fajon in dr. Igor Šoltes. Tanja Fajon je izrazila zadovoljstvo, da je Evropski parlament prepoznal delo, moč in energijo, ki jih Tomo Križnar vlaga v svoja prizadevanja za rešitev staroselcev v Nubskih gorah: “Njegove aktivnosti nam nastavljajo ogledalo, v katerem lahko vidimo, kako zelo smo postali imuni za številne pokvarjene mehanizne sveta.”

Nagrajencema je v Vodnikovi domačiji osebno čestital tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

14. in 15 oktobra bo vseh 47 letošnjih dobitnikov nagrade povabljenih na osrednji Evropski dogodek v Bruselj, kjer jim bo čestital tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
yunc
1
Aug 12, 2015
Jančar absolutno da, Križnar pa je zame kvazi dobrodelen anarho egoist.
#1
Marko Jerina
Marko Jerina
Objavil/a 2015-07-06 15:00:20 (Jul 06, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Drago Jančar in Tomo Križnar – Državljana Evrope - Časnik

Sorodni prispevki: Utrinek: Teden v Evropski uniji Med mnogimi dogodki tedna, je bila posebej zanimiva svečana podelitev nagrad »Državljan Evrope 2013,« dobitnikom iz cele EU. Najstarejši nagrajenec letos je bil Slovenec, Boris... Prejeli smo: Govor Gašperja Blažiča, 31. 8. 2014 Spoštovane državljanke in državljani Slovenije! […]

ZADNJE OBJAVE
Peter Opeka: “Jaz sem sin beguncev”
Oče Brown: duhovnik in njegovo spoznanje o človekovi popravljivosti
Je civilna družba po tednu dni odstavila preplačane tujce?
Raid Al-Daghistani: Koliko ljudi ve za globalno islamsko fatvo proti ISIS-u?
Raid Al-Daghistani: Zahod ‘islamizira’ islam, in ne obratno
Kako širok temelj prihodnosti?
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj