Članek
Žalna seja v spomin na Boruta Praha
Objavljeno May 21, 2015

V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa je 20. maja potekala žalna seja v spomin na nedavno preminulega Boruta Praha, ameriškega Slovenca in mecena.

Borut Prah je bil inženir elektrotehnike, sin predvojnega industrialca iz Kranja, ki ga je pot preko Francije in Avstralije vodila v Oakland v Kaliforniji. Žalno sejo je vodil dr. Lovro Šturm, ki je Boruta Praha opisal kot velikega domoljuba, ki se je zelo razveselil osamosvojitve Slovenije in nato aktivno sodeloval pri njeni demokratizaciji s podporo več kot dvajsetim organizacijam in posameznikom. Že kmalu po osamosvojitvi je tedanji vladi podal predloge za prenos Silicijeve doline v Slovenijo. Od leta 1963 je namreč ustvarjal bleščečo kariero v računalniški korporaciji IMB, vendar za njegove predloge pri nas ni bilo posluha. S svojimi številnimi poznanstvi, tudi z ameriškimi senatorji, je prispeval k premiku v procesu denacionalizacije, ko je ta pred leti obstala na mrtvi točki. Prav tako se je angažiral pri vprašanju vojne škode in podpiral raziskovanje etnogeneze Slovencev na širšem nacionalnem področju. Ob podpori Boruta Praha so v zadnjih letih v slovenskem prevodu izšla številna dela klasičnega liberalizma. Njegovo poslanstvo bo nadaljeval Inštitut Karantanija.

Na žalni seji so se ga znanci, prijatelji in družinski člani spomnili kot velikega Slovenca, ki ga je skrbelo za usodo Slovenije in je za njeno dobro vse skozi deloval. Zbrani so se lahko vpisali tudi v žalno knjigo.