Prijatelji (35)
Ernest Skrjanec
Azra .
Marko Jezernik
Bernarda Biber
Domi Domi
Mitja Derenda
Aktualno .
Elena Pecaric
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

KRITIKA DEVETLETKE
ANONIMNA UČITELJICA: POUČEVANJE ME JE OROPALO ZDRAVJA – IN SKORAJ TUDI ŽIVLJENJA
VTISI ŠOLSKEGA DNEVA
ŠOLA JE ZAPOR – IN NAŠIM OTROKOM ŠKODUJE
INOVATIVNA ŠOLA LUMIAR
MEDNARODNA ŠOLA BILLUND SE PREDSTAVI
TUDI UČITELJI SO ŽRTVE NASILJA
STANDARDIZACIJA V ŠOLSTVU
Posvojitve otrok in egoizem staršev
KAKO NAS ŠOLA POŠKODUJE
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MEDNARODNA ŠOLA BILLUND SE PREDSTAVI

marjana skalic
02.07.2016 17:37 (Jul 02, 2016)

ISB (International School of Billund) je mednarodna šola v kraju Billund na Danskem. Takole se predstavlja na svojih spletnih straneh: 

Igra in ustvarjalnost sta v osrčju vseh naših dejavnosti. Tako  spodbujamo otroke, da postanejo ambiciozni vseživljenjski učenci. Kot dobro opremljena šola s podporo Fundacije LEGO imamo enkratno možnost oblikovati in deliti uspešno filozofijo izobraževanja za prihodnost

Vodimo in spodbujamo otroke, da bi postali ambiciozni vseživljenjski učenci, ki bodo dosegli osebno izpolnitev in pozitivno prispevali k našemu vedno spreminjajočemu se svetu.

Ko se otroci igrajo, sta njihov um in telo vključena v veselo, notranje motivirano iskanje znanja in pustolovščin. Igra omogoča otrokom preizkušanje meja svojih zmogljivosti brez zadrege ali strahu pred neuspehom. Gradi socialno samozavest in sposobnosti reševanja problemov. (To je povzetek številnih raziskav, ki potrjujejo igro kot pedagoško orodje, izvedla pa jih je Fundacija LEGO.) 

Več o LEGO šoli preberite

INOVATIVNA ŠOLA LUMIAR

marjana skalic
28.06.2016 18:52 (Jun 28, 2016)

Ralston in Semler, Brazilija, vodita veliko podjetje (in ustanavljata nova), kjer že več desetletij razvijata poseben način vodenja – (skoraj) brez pravil. Postopno sta uvajala vse več svobode in samoodločanja za njuno osebje, na primer: Če opraviš svojo prodajno normo pred koncem tedna, prosim vzemi si prosto in se vidimo v ponedeljek; v mestu imamo več pisarn – delajte kjer želite, pač kjer je bližje vašemu domu ali vaši stranki in ni nama treba poročati, kje ste; nočeva vedeti, kdaj pridete v službo in kdaj odidete – od vas 'kupujeva' pravzaprav samo vaše delo, ne vašega časa. Uvajala sta možnosti kot je 'dodatni prosti dan v tednu v zameno za deset odstotkov manjšo plačo'. Skratka, v ljudeh vidita najpomembnejši vir in hočeta za njih čim bolje poskrbeti. 

In zdaj si zamislite, ta takšna dva tipa ustanovita šolo. Kako dobro je lahko to?!
O tej šoli lahko preberete TUKAJ.

STANDARDIZACIJA V ŠOLSTVU

marjana skalic
16.05.2016 11:58 (May 16, 2016)

Naslov 'STANDARDIZACIJA V ŠOLSTVU' se morda sliši preveč učeno, vendar moj članek v osnovi govori o tem, zakaj ni dobro, da se morajo vsi otroci učiti istih stvari ob istem času, ne glede na njihova zanimanja in talente; govori tudi o tem, kaj delajo v nekaterih šolah po svetu, kjer pa otroci z veseljem sodelujejo in se veliko naučijo.

Članek lahko preberete TUKAJ.

ANONIMNA UČITELJICA: POUČEVANJE ME JE OROPALO ZDRAVJA – IN SKORAJ TUDI ŽIVLJENJA

marjana skalic
08.03.2016 17:27 (Mar 08, 2016)

Prevod članka, ki je bil konec februarja letos objavljen na http://www.theguardian.com

Bojim se, da je tema tudi pri nas enako aktualna kot v okolju, kjer je prispevek nastal.


V enem od prvih prispevkov na blogu sem že zapisala, da naš šolski sistem ni prijazen do nikogar. Otrok ne upošteva prav nič – niti splošnih zakonitosti njihovega razvoja, niti dejstva, da se razvijajo vsak v svojem tempu, niti njihovih individualnih posebnosti, močnih področij in osebnih zanimanj. Zaradi njim neprilagojenih šolskih zahtev so otroci pod pritiskom, s tem pa tudi starši, ki so situaciji bolj ali manj kos, marsikateri pa sploh ne.

V takšno šolo otroci ne hodijo radi, in ker strah pred učitelji praktično ni več prisoten, se učenci odkrito upirajo. Zame sicer povsem razumljiv upor, ki žal nima možnosti biti konstruktiven, se kaže kot motenje pouka, žaljenje učiteljev, nesodelovanje, in v številnih drugih različicah.

Učni načrt slovenskih šol je megalomansko preobsežen, učitelji pa so obvezani, da ga d

VTISI ŠOLSKEGA DNEVA

marjana skalic
18.02.2016 21:33 (Feb 18, 2016)

Ko je moj devetošolec Žiga danes prišel iz šole, mi je kot običajno najprej povedal nekaj glavnih vtisov dneva.

Po malici je bila ura matematike; učiteljica je prvih deset do petnajst minut posvetila temu, da jim je pokazala video o tem, kako je neka aktivistka, ki pomaga lačnim v Afriki, v zadnjem hipu rešila nekega dečka pred smrtjo od lakote. S tem se je navezala na obnašanje nekaterih fantov pri malici, ki je sicer redno, ampak danes se je ta učiteljica (ni njihova razredničarka) odločila nekaj narediti v tej smeri. Obnašanje pa je naslednje: Ogromno hrane uničijo, tako da jo zmešajo skupaj, npr. hot dog ali maslo ali kaj drugega zatlačijo v čaj, in pustijo na pladnju. To se dogaja redno in v velikem obsegu; dogajalo se je tudi na prejšnji šoli, v Žigovem in tudi v razredu starejšega sina – še zdaj se spomnim njegovega začudenja nad tem početjem sošolcev: »Tega ne bi verjel, če ne bi sam videl.«

Fantje so neprizadeto pogledali video, nihče ni imel komentarja. Pozneje je tudi razred

FINSKI ŠOLSKI SISTEM

marjana skalic
16.02.2016 19:57 (Feb 16, 2016)

Finski šolski sistem velja za enega najbolj učinkovitih šolskih sistemov na svetu. Predstavniki drugih držav množično potujejo v Helsinke, da bi se od Fincev naučili, kako narediti dobro šolo.

K ČEMU STREMIJO FINCI? 
 
 

»Ne prizadevamo si za najvišje uvrstitve v mednarodnih raziskavah znanja«, pravijo, »ampak izključno za to, da bi bili starši in otroci zadovoljni s tem, kar jim nudimo. Vse raziskave kažejo, da je stopnja zaupanja javnosti v naš šolski sistem vedno okrog 90%, in to je dosežek, s katerim se raje izpostavljamo kot z uvrstitvami na mednarodnih lestvicah znanja.«
 

Ne odobravajo standardiziranih testov pred šestnajstim letom starosti in ne spodbujajo domačih nalog, začetek šole pred sedmim letom pa dojemajo kot kršitev pravice otrok, da so otroci.

V prvih šestih letih šole ne gre za akademski uspeh, ampak za spodbujanje pripravljenosti na učenje in iskanje lastnih zanimanj, strasti. Otrok v tem obdobju sploh ne ocenjujejo.

Berite naprej TUKAJ.

Klic na pomoč - prosim preberite

marjana skalic
10.02.2016 19:43 (Feb 10, 2016)

Moja zgodba

Sarajevo

Težje je breme, bližje zemlji je naše življenje, bolj je stvarno in resnično. Na drugi strani pa popolna odsotnost bremena povzroči, da postane človek lažji od zraka, da kar vzprhuta in se oddalji od zemlje in zemeljskega bitja, da je le še napol stvaren in so njegovi gibi povsem svobodni pa hkrati tudi docela nepomembni. Kaj tedaj izbrati? Težo ali lahkost?”

(M. Kundera, Neznosna lahkost bivanja)

Moje ime je Tjaša. Običajno bi se temu pridružil še močan stisk roke, tako pa pišem v upanju, da se vas dotakne le moja beseda. Moja zgodba se je začela v začetku lanskega julija. Po izredno napornem obdobju in uspešno zaključenem projektu na katerem sem delala, sem z navdušenjem vdihnila poletje in z mislimi že bežala na plažo ter zaslužen dopust, kljub nekaj modricam, ki so takrat brez očitnega razloga našle prostor na mojem telesu.

Prosti dnevi so prehitro bežali, misli so se umirile. Moje telo pa kar ni našlo miru, zato sem se oglasila pri osebni zdravnici. Krvna slika je

KAKO NAS ŠOLA POŠKODUJE

marjana skalic
07.02.2016 20:19 (Feb 07, 2016)

Ko je bila kandidatka za doktorat iz izobraževanja na Harvardu, je Kirsten Olson načrtovala raziskavo o radostih učenja, ki jih ljudje občutijo med šolanjem. Ko pa je začela intervjuvati ljudi, da bi raziskala te pozitivne učinke, so namesto tega govorili o svojih bolečinah v zvezi s šolo.

Tako je nastala knjiga 'Ranjeni zaradi šole: Povrnimo si veselje do učenja in se uprimo stari šolski kulturi.'

Berite naprej TUKAJ.


POSLOVILNI GOVOR NAJBOLJŠE DIJAKINJE

marjana skalic
06.02.2016 20:49 (Feb 06, 2016)


Leta 2010 je Erica Goldson zaključila srednjo šolo na 

Coxsackie-Athens High School, ZDA. Kot najboljši dijakinji v letniku ji je pripadla čast, da je na zaključni prireditvi, pred podelitvijo diplom, imela poslovilni govor.

 
To priložnost se je odločila izkoristiti za to, da opozori na nesmiselnost šolskega sistema, ki ne posreduje resničnega znanja, ampak učenje na pamet; ki ne spodbuja kritičnega presojanja in ustvarjalnosti, ampak ukaluplja - v ozadju vsega pa vidi interes kapitala, da šole vzgajajo čim bolj vodljive in čim manj razmišljajoče delavce. Govori o ameriškem šolskem sistemu, a vse ugotovitve brez dvoma veljajo tudi za nas. 
 
Njen govor v angleščini lahko brez težav najdete na spletu, tako da vtipkate v iskalnik 'Erica Goldson', spodaj pa je prevod v slovenščino. Nekatere dele sem po lastni izbiri podčrtala.
Berite naprej TUKAJ.

KRITIKA DEVETLETKE

marjana skalic
20.01.2016 18:23 (Jan 20, 2016)

Napisala sem povzetek večih virov, kjer Kristijan Musek Lešnik predstavlja svoj kritičen pogled na šolsko reformo in devetletko.
Je eden redkih, če ne edini, ki sistematično in brez olepševanja prikaže dejstva (raziskave) in opažanja (tudi sam je oče dveh šolarjev).

Dr. Kristijan Musek Lešnik je psiholog, član Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje, pisec in urednik številnih strokovnih publikacij, predavatelj na različnih visokošolskih ustanovah v Sloveniji, zasebno pa oče dveh šolarjev.

Leta 2011 je napisal in izdal knjigo Bajke in povesti o devetletki, kjer s pomočjo podatkov, dobljenih z uglednimi mednarodnimi in domačimi raziskavami, utemeljuje, da je bila šolska prenova in uvedba devetletke neuspel projekt. 

 
"In vendar v javnosti (ob premetavanju, prikrivanju ali celo ponarejanju teh podatkov) še vztraja prepričanje o strokovni prenovi in kompetentnih strokovnjakih. Verjetno tudi zato, ker o šoli in šolstvu v Sloveniji še vedno največ govorijo nekateri izm

TUDI UČITELJI SO ŽRTVE NASILJA

marjana skalic
09.01.2016 21:07 (Jan 09, 2016)

Otroci so odraz naše družbe, jutrišnja družba bo odraz naših otrok.
-Lara Caparotto ArhOsnovnošolski učitelj matematike in fizike Bela Szomi Kralj je leta 2011 v Šolskih razgledih objavil uvodnik z naslovom Krivi smo, v katerem pretresljivo slika realnost slovenskega učitelja: Učenci so izredno nespoštljivi, upajo si praktično karkoli – preklinjati učitelje, metati v njih kamne, jim groziti z 'likvidacijo'… ustrahujejo, maltretirajo in izsiljujejo mlajše in šibkejše učence. Mnogi od njih ob tem uživajo zaščito svojih staršev: Ko jih je učitelj poskušal disciplinirati, jim preprečil izživljanje nad najmlajšimi, je bil deležen brutalnih groženj razburjenih očetov. Doživel in preživel je že več inšpekcijskih obiskov, ker so starši podali lažne prijave glede njegovega dela.

Kot mama treh že dobrih trinajst let poslušam pripovedovanje svojih otrok o dogajanju v šoli, zato me zapis ni posebej šokiral. Nisem pomislila, da je ta šola bistveno slabša od povprečja, ali da ta učitelj 'pretirava'.

Strah zaradi 'teorije spola' je znotraj votel, okrog ga pa nič ni

marjana skalic
16.12.2015 18:42 (Dec 16, 2015)

Tako imenovana 'teorija spola' je zasejala pravi preplah med ljudmi. Sama sem prepričana, da po nepotrebnem. Na facebooku sem našla razpravo, ki je od vseh še najbolj strokovno argumentirana. Komentarje kopiram:

Opomba: Facebook profil Ta Ja T je last Taje Topolovec, ki med drugim piše za neodvisni medij 'Pod črto'.

Ta Ja T: "Teorija spola", s katero se straši, v strokah, ki se s tem dejansko ukvarjajo (psihologija, antropologija, sociologija ...) v tej obliki in s tem imenom sploh ne obstaja.

Ta Ja T: Poglejmo to zaroto o "teoriji spola" z nekaj zgodovinske distance: Še ne tako dolgo nazaj je veljalo, da ženske zaradi svojega spola niso sposobne racionalnega mišljenja, ne morejo študirati, voziti avtomobilov, voliti ali odločati o svoji ekonomski situaciji. To se je seveda utemeljevalo z "naravnimi razlikami" med obema spoloma, ki naj bi bile prirojene in nepremostljive. Spol najprej ni enotna zadeva, ampak ga delimo na biološki spol, psihološki spol, družbeni spol oz. vlogo, spolna o

Sedem predsodkov o istospolnih starših

marjana skalic
13.12.2015 15:11 (Dec 13, 2015)

Našla sem blog zapis Borisa Vezjaka, objavljen na FokusPokus, v katerem avtor obravnava (in ovrže) najpogostejše pomisleke v zvezi s starševstvom istosplonih parov. Kopiram:

Smo to rešili že pri družinskem zakoniku? Ne: “naravni zakoni”, “krščanska antopologija”, “slovenska kultura” so še tu.

Prvi predsodek

  • “Otroci potrebujejo mater ali očeta, da bosta lahko oba odigrala svojo moško in žensko vlogo.”

Tudi če je to res, pa otroci brez doma — in o njih govorimo, ko imamo v mislih posvojitve — nimajo ne očeta ne matere. Hkrati so vloge v družinskih odnosih že doslej prevzemali babice in dedki, strici in tete, učitelji in prijatelji, sosedje. Zahteva je očitno premočna in terja več od realnih situacij, ki jih srečujemo. V postopkih posvajanja je vedno mogoče vplivati tudi na to, da bodo v novem okolju otroci deležni podobnih vlog. Razen tega je ta stereotip izrazito krivičen do mater samohranilk in vseh enostarševih družin, kjer pogoj, ki se zahteva, že zdaj ni izpolnjen oziroma je izpo

ŠOLA JE ZAPOR – IN NAŠIM OTROKOM ŠKODUJE

marjana skalic
09.12.2015 21:16 (Dec 09, 2015)

S hčerko sva prevedli članek Petra Graya: 
School is a prison  and damaging our kids, ki je bil objavljen 26. 8. 2013 na spletni strani http://www.salon.com/ .
 
Peter Gray je raziskovalni profesor psihologije na Boston College. Njegova knjiga nosi naslov "Free to Learn: Why Unleashing the Instinct to Play Will Make Our Children Happier, More Self Reliant, and Better Prepared for Life" (Basic Books, 2013).
Je tudi avtor učbenika temeljev psihologije  ("Psychology," Worth Publishers, trenutno v šesti izdaji), redno piše blog z naslovom  Freedom to Learn (Svobodno učenje),  za revijo Psychology Today (Psihologija danes), napisal je tudi več akademskih člankov na temo 'naravni načini otroškega učenja'.
Skupaj z nekaj sodelavci je pred kratkim postavil spletno stran (AlternativesToSchool.com), z namenom pomagati družinam, da najdejo ali ustvarijo pogoje za samo-vodeno učenje otrok.
 
 
 
Peter Gray:
ŠOLA JE ZAPOR – IN NAŠIM OTROKOM ŠKODUJE
Preberite prevod članka TUKAJ.

OBIČAJEN ŠOLSKI DAN MOJEGA SINA

marjana skalic
30.11.2015 17:35 (Nov 30, 2015)

V tem prispevku skozi nekoliko literarno obarvano pripoved prikazujem, kako približno poteka dan na osnovni šoli, kot jo poznam jaz in moji otroci.
Preden začnete brati, vam dolgujem nekaj pomembnih pojasnil:
 
Vsi dogodki in dogajanja so resnični, vendar je pripoved zgoščena – vsi dogodki se niso zgodili na isti dan in ne na isti šoli. Poškodovani fant ni sošolec mojega sina, ga pa osebno poznam in mi je sam opisal dogodek, njegova mama pa ostalo, kar je sledilo.
 
Privoščila sem si čisto malo karikiranja, npr. da 'vržejo vrata s tečajev'. Tokrat jih niso, seveda pa se tudi poškodbe inventarja redno dogajajo. Drugače pa v zgodbi ni pretiravanj, vse je resnično.

OBIČAJEN ŠOLSKI DAN MOJEGA SINA

Preberite TUKAJ.

Posvojitve otrok in egoizem staršev

marjana skalic
27.11.2015 04:46 (Nov 27, 2015)

Veliko se poudarja egoizem istospolnih parov, ker hočejo 'proti naravnim zakonom' biti starši.

Naj vas spomnim, da egoizem kot motiv prevladuje tudi pri 'klasičnih' posvojitvah. Posvojitev naj bi v osnovi bila dejanje altruizma: par, ki ima pogoje za to, ponudi dom, ljubezen in vzgojo otroku, ki so ga okoliščine njegovega rojstva za to prikrajšale.
Dejansko je malo takih posvojitev - iz altruističnega nagiba. Večina parov začne iskati otroka za posvojitev, potem ko jim nikakor ni uspelo dobiti otroka po biološki poti. Vodi jih izredno močna želja po otroku. (Zelo dobro jih razumem, vem iz lastne izkušnje, kaj pomeni želeti si otroka. Na srečo sva brez večjih težav spočela in rodila tri smile emoticon )

Od tu naprej smo vsi starši na isti preizkušnji, tako biološki kot ne-biološki:

Zrelo starševstvo pomeni, da nimaš vnaprejšnjih zelo določnih predstav, kakšen naj bo otrok, kaj bo imel rad, za kaj bo nadarjen, kakšna bo njegova uspešnost, telesni videz itn. itn. ... otroku zmoreš dopuš

To ni napad na nikogar

marjana skalic
25.11.2015 14:16 (Nov 25, 2015)

Šolski sistem je za našo družino grenko razočaranje. Zapisala bom še veliko kritičnih misli o njem.

Ob tem pa si želim, da se zaradi tega nihče ne bi počutil napadenega. Ne kritiziram, še manj pa krivim nobenega posameznika. 

Šola je slaba kot sistem, prav tako kot so v slabem stanju drugi sistemi v naši družbi - zdravstvo, politika, gospodarstvo... Vsepovsod okrog sebe lahko vidimo razpad vrednot, padec morale, odsotnost načel in zdrave pameti... Kako bi lahko bilo v šolah kaj drugače?

Trdno verjamem, da vsak posameznik v vsaki situaciji naredi najboljše, kar v tistem trenutku zna in zmore. 

Nihče tukaj namerno ne povzroča škode. Delajo pač najboljše, kar znajo. Tudi sami morajo nekako preživeti v sistemu, ki ni prijazen do nikogar. Nekateri gotovo želijo delati bolje, zavedajo se slabosti in pomanjkljivosti, vendar je težko plavati proti toku.

V skupno 25 letih OŠ, kolikor so je do sedaj opravili moji trije otroci (štejem šolska leta vsakega posebej: 8 + 9 + 8 = 25), smo doživeli nešteto

marjana skalic
24.11.2015 22:05 (Nov 24, 2015)

Zakaj pišem o šolstvu?

marjana skalic
24.11.2015 18:11 (Nov 24, 2015)

Osnovnošolska leta naših treh otrok so bila za vso našo družino pretežno neprijetna, vzrok za to pa nikoli niso bile učne težave. Vsi trije so bili vsa leta odlični in prejemali tudi priznanja na različnih tekmovanjih. Ta trenutek je najmlajši še v devetem razredu, in kljub močnemu odporu do šole ocene na srečo ne trpijo.


(O njihovih učnih uspehih ne govorim zato, da se hvalim, ampak zaradi tega da bo bralcem jasno, da moj kritičen odnos do šole ni posledica neuspeha mojega podmladka.
Pozneje bo še bolj jasno, da se ne mislim hvaliti z njihovimi dosežki, saj bom pisala tudi o tem, da v naših šolah naučeno znanje ni kaj prida uporabno za življenje, in da šolski uspeh nima veliko povezave s kasnejšo uspešnostjo v življenju.)

Z današnje perspektive mi je jasno, da svojih otrok ne bi smela pošiljati v javno osnovno šolo. Takrat pa enostavno nismo vedeli, da sploh obstaja tudi kakšna druga možnost.
To pišem predvsem za mlade starše in bodoče starše, da bi imeli potrebne informacije, ko se

Oglasi

diagonostični center ultralab vam nudi ultrazvok srca, dojk, trebuha, ožilja, ščitince. na voljo so vam izkušeni zdravniki in najnovejša tehnologija. več: https://ultralab.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

gerard so priznane strešne kritine, v kolikor vas zanimajo krovci si lahko ogledate seznam pod krovstvo in kleparstvo: https://www.gerardroofs.si/sl/krovstvo-kleparstvo

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

otroški vozički v najrazličnejših barvah, na voljo velika izbira bugaboo vozičkov. preverite ponudbo: https://www.hajdi.si/potepanje/otroski-vozicki.html

Kategorija: Otroški vozički

Cena: Pokličite za ceno

če želite sprostitev za vas in vašega partnerja je razvajanje v dvoje idealna priložnost. preverite ponudbo: https://1nadan.si/ponudbe/maribor/lepota-in-razvajanje

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

rabljeni prenosniki - široka ponudba! !. gre za izredno kvaliteten produkt proizvajalca hp, ki se ponaša z i5 procesorjem tretje generacije ter 4 gb delovnega spomina. hp elitebook 8570p vas

Kategorija: Prenosniki

Cena: 325 €

prenosni računalnik hp elitebook 850 g1 je opremljen z. skupaj z  omogoča nemoteno delovanje. za shranjevanje različnih podatkov vam je na voljo . 

Kategorija: Prenosniki

Cena: 419 €

1645.)  čemu  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3528.) godovina sloenskega naroda

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 7.99 €

5911.) filiper

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7703.)  zločini slovenskega kajna

Kategorija: Leposlovje

Cena: 44.99 €

2928.) človk na obehstraneh stene

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

7700.) obačun

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj