Članek
ODPRTO PISMO NAŠI ELITI
Objavljeno Feb 26, 2016

 ODPRTO PISMO NAŠI SEDANJI ELITI TER NAŠIM VZORNIKOM

Za:

- Urad predsednika Republike Slovenije

   Za g. Boruta Pahorja

 

- Vlada Republike Slovenije

   Kabinet predsednika vlade RS

   Za g. Miro Cerarja

 

- Vlada Republike Slovenije

   Ministrstvo za finance RS

   Za g. Dušana Mramorja 

 

- Vlada Republike Slovenije

  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

  Za ga. Anjo Kopač Mrak

 

 

   

Spoštovani! 

Z odprtim pismom sem se obrnil na Vas, ker domnevam, da bi v osebnem dopisu verjetno bil ignoriran. Rad bi vam postavil nekaj, za vas, zelo preprostih vprašanj na katera bi želel resne, preudarne ter zanesljive odgovore, predvsem pa nasvete kako rešiti nastalo situacijo in stisko ter normalno in dostojno živeti naprej, poleg tega pa ostati še vedno pošten državljan. Vprašanja se dotikajo, za vas, manj pereče teme, obdavčevanje dnevnih migrantov, delavcev, ki se dnevno vozimo v tujino služit kruh za svoje družine.  

Ne bom oz. ne bi razpravljal o tem ali je zadeva zakonita ali ne, ali je zakonito »dvojno« obdavčevanje, kakšni so dogovori med vladami sosednjih držav glede tega ter kakšna je odločitev kateregakoli sodišča v Sloveniji o tem, saj menim, da je to brezpredmetno, ker odgovore na to že vsi poznamo in je vaše diplomatsko izmotavanje pri tovrstnih odgovorih že slovenska politična folklora. Pri odgovorih pogosto uporabite začetek stavka »Situacija nam je poznana in delamo na tem, da se to nekako uredi, vendar……..«. Podobna zadeva se je dogajala »izbrisanim«, pa vseeno vsi poznamo kakšen je bil zaključek. Verjemite, ne poznate situacije! Mi se ne vozimo v službo z službenimi vozili, ne polnimo rezervoarja z denarjem, ki ga vi od nas pokasirate, sami plačujemo zavarovanja za svoja vozila, vinjete, pa tudi ne jemo in ne pijemo tako poceni hrane in pijače, kot ste je deležni vi, v službenih prostorih. Res je, da je elita, ki skrbi za blaginjo državljanov deležna določenih bonitet, ampak katera elita že je to? In katera blaginja? Da to je beseda, ki ste jo izrekli ob prisegi, ko ste postali ministri. Ima ta beseda v državnem zboru kakšen drugi pomen, je sleng ali prispodoba za kaj drugega? 

No v zgoraj napisanem nisem mislil na ta vprašanja. Vprašanja bi bila malo bolj konkretna; in sicer: - Delavci migranti nekako v tem času prejemajo različno visoka doplačila davka v Sloveniji. Nekatera so »znosna«, nekatera pa astronomska. Segajo (vsaj do sedaj javno videno tudi do 30.000 EUR.

 

Gospoda Mramorja, finančnega strokovnjaka ter ministra s tega področja, z vsem spoštovanjem sprašujem ter prosim za nasvet. Kako priti do denarja s katerim bi se navedeni davek poplačal v roku 30 dni od prejema odločbe? Lahko podate odgovor tudi z opcijo obročnega odplačila ali najema kredita s tem, da oseba kredit odplača v enem letu, ker naslednje leto spet pride nova odločba in novi davek. Pri opciji kredit, navedite prosim tudi ustanovo, ki takšen kredit odobri (legalno). Pri izračunu lahko uporabite mesečno plačo po vaši izbiri v netu znesku od 950 do 2200 EUR. Sigurno boste z lahkoto odgovorili, saj ste priznani strokovnjak s tega področja ter zakonsko podlago dobro poznate. Verjetno vam bo lažje, če se postavite v kožo teh oseb z takšnimi in podobnimi zneski in povejte, kako bi ravnali Vi v taki situaciji.

 

 Gospo Anjo Kopač Mrak, Ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa sprašujem kakšne možnosti imamo navedeni delavci pri uveljavljanju kakršnihkoli socialnih transferjev, prijemov, vzvodov, kakorkoli želite, da to poimenujem, v primeru oseb, ki bi na nekakšen nezemeljski način, skregan z sodobno matematiko, uspeli ta znesek plačati oz, vsaj poizkusili plačati, v obdobju, ki ga zakon dopušča? Verjetno smo ali bomo že ob veliko manjšem znesku vsaj nekaj časa z preostalim dohodkom krepko pod pragom revščine v naši socialni državi. Ste se mogoče vprašali, kako se bodo reševale morebitne deložacije družin v primeru nezmožnosti plačila zneskov ter rubežem nepremičnin? Ste se vprašali, kako bodo ljudje ob takih zneskih plačevali zneske vrtcev, prehrane v šolah, šolanje otrok,…. Da ne naštevam vsega, ob predpostavki, da imamo doživljenski kredit do države? Ne pozabite, da imate v nazivu resorja, ki ga vodite tudi besedno zvezo »enake možnosti«. Ob tem vsem se v pogovorih med prijatelji v šali sliši možnost naseljevanja deložiranih družin v šotorišča, ki so v tem času namenjena drugim osebam, katerim se posveča veliko večja skrb ter sočutje, kot lastnim državljanom.  

 

Gospod Miro Cerar. Vi ste šef ministrom v vladi. Vi držite roko nad njimi. Zanima me tudi vaše razmišljanje glede tega. V celotni zadevi delujete odtujeni, ne samo v zgoraj omenjeni. Premalo ste odločni in ko se vaši podrejeni ministri zavežejo k temu, da bodo spoštovali blaginjo države in državljanov, me zanima predvsem, kaj s tem mislijo in ali sploh zares to mislijo? Kaj pomeni v tej prisegi čarobna beseda »blaginja«? V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je beseda razložena: blagínja -e ž (í) obilje materialnih dobrin: skrbeti za blaginjo ljudstva; živeti v blaginji; ekonomska, obča blaginja. Razlaga te besede v slovarju ter dejansko stanje nimata nikakršnega skupnega imenovalca. Kje je skrb za blaginjo, kje je materialno izobilje? V izobilju imamo trenutno solze in obup, ki jih je mogoče spremljati tudi že preko TV ekranov. Prosim za obrazložitev vašega razumevanja te besede, predvsem pa za kateri del Slovenije oz. katere ljudi velja ta beseda v prisegi. Predlagam, da sprejmete zakon s katerim besedo »Slovenije« zamenjate z besedno zvezo »državne blagajne« ter v sestavek vrinete besedo »predvsem«. Tako bi se glasila nova prisega: Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) predvsem po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo državne blagajne.

 

Spoštovani Predsednik države, g Borut Pahor za vas imam nekoliko lažje vprašanje. Ste predsednik, katerega stil predsedovanja občudujem, saj ste človek, ki se lahko poistoveti s svojimi državljani. To ste do sedaj velikokrat dokazali. Sprašujem, ali se lahko poistovetite tudi z državljani (poslanci), ki na tako hladen način, brez vsake vesti, brez pravega smisla za realno razmišljanje, na tako enostaven način gradijo in sestavljajo zakone, ki so povsem v nasprotju z zdravo logiko? Tudi od vas pričakujem nasvet, da se postavite v kožo nas, delavcev migrantov z enormnimi doplačili ter tudi vi svetujte, kako se rešiti iz te zagate? Naj vam povem, da se ljudje v Avstriji, sodelavci, norčujejo iz Slovenije in njene vlade. 

Upam, da nisem bil predolg in suhoparen. 

Pa lep pozdrav iz tistega lepega dela Slovenije, ki državi pridela največ hrane.  

 

 

Mario FEKONJA

No, jaz sem bil tud 12 let podoben migrant, pa tu država ne najde tud enga dela več zame... Tko da nimam več niti nadomestila, socialne in ne zavarovanja, pa še parcelo mi bojo pobral... Lohk čakam samo še na avstrijsk penzjon čez pet let... Pa ne jamram in iščem rešitve, sej sm Slovenc, ane... Ampak, če preberete moje objave, ne tako kot gospodje pr koritu, oziroma naši migranti iz dežele v lublano, za katere uresničevanje ustavnih načel očitno pomeni, da morjo pod pojmom socialne države naredit državo socialnih revežev.... Bi dodal eno vprašanje za naslovljene, pa prosim tud za odgovor: kateri migranti so do sedaj Sloveniji naredil več škode: a Sirci, a "begunci" iz naših bratskih republik, a Slovenci s trebuhom za kruhom v Avstrijo in Nemčijo, al tisti, ki sem jih omenil zgoraj ??? Oziroma drugače: katerim od teh je do zdaj RS največ "pomagala" ???

lp

Lepo napisano, vsaka čast. Bravo!

Ali resno misliš, da je to elita? To je navaden odpad, ki je na tak ali drugačen način prišel do visokih nazivov. Elitizem pride na dan ob dejanjih in besedah, pri njih pa so le-te usmiljenja vredne.

vaše pismo namenjeni eliti bo prav gotovo končalo tam, kjer so ostale vse pobude naših civilnih združenj in gibanj; v košu za smeti. Oblastni klepto-mafijaši kar naprej dokazujejo, da jim je do nas državljanov toliko kot do lanskega snega, kar naprej kršijo drugi člen ustave, ki pravi, da je Slovenija socialna država. Za njihova zla dela pa jih ni nič sram, nasprotno še ponosni so na to. Zdaj dokazujejo, da jim je do muslimanskih migrantov mnogo več, kot do nas državljanov. Ti ekonomski migranti zavrnjeni iz Nemčije od katerih so mnogi kriminalci bodo lepo na toplem, marsikaterim našim državljanom pa po izvršbah njihovih nepremičnin ostane na razpolago od "socialne" države samo še cesta, zato ne čudi podatek, da je v Sloveniji že več kot 10 000 brezdomcev. Žal se oblastna mafija ne zavedajo pregovora, ki pravi; Vse se plača, vse se vrača. lp