Članek

Limfna drenaža

Ročna limfna drenaža

Uravnovešanje tekočin v vašem telesu

Objavljeno Jun 12, 2019

Limfna cirkulacija je pomemben sistem, ki omogoča odtekanje tkivne tekočine, imenovane limfa, ter je tesno povezan s cirkulacijo krvi. Limfa je tekočina, ki se filtrira skozi stene kapilar in se ne vrača nazaj v krvni sistem. Nastane iz ostanka tekočine, ki se preceja v medcelične prostore iz kapilar v krvnem sistemu. Limfna kapilara je podobna krvni kapilari, vendar je bolj odprta in omogoča vstop tudi tistim snovem, ki zaradi velikosti ne morejo v krvni sistem. Limfni sistem sestavlja mreža tankih žilic, ki deluje kot čistilni in drenažni sistem telesa. Te žilice se združijo v večje limfne žile, ki tvorijo limfni žilni sistem, ki spremlja odtočni del krvnega sistema - vene.

Limfni zastoj se lahko pojavi ob okvari sistema ali motnjah v nastajanju limfe, kar lahko privede do limfedema - otekline. Otekline se najpogosteje pojavijo na spodnjih okončinah, vendar lahko prizadenejo tudi druge dele telesa. Zadrževanje limfe in odpadnih snovi, že ob delnem zastoju, predstavlja idealno gojišče za bakterije.

Zastoj limfe lahko povzroči različne težave, vključno s kožnimi spremembami, slabšim počutjem in zmanjšano zmogljivostjo.

Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika, ki pomaga uravnotežiti tekočine v telesu, ima analgetične učinke in lahko pomaga pri številnih stanjih, kot so otekline, hematomi, športne poškodbe, alergije, opekline, celulit in številne druge težave. Tehniko je sistematično razvil dr. Vodder okoli leta 1925, pri izvajanju se uporabljajo počasni, nežni gibi, ki sledijo limfnemu toku. Poleg ročne limfne drenaže obstaja tudi aparaturna limfna drenaža, imenovana presoterapija, ki ima podobne učinke kot ročna drenaža. Ta terapija pospešuje zmanjšanje edemov, čisti telo in izboljšuje prekrvavitev ter oskrbo tkiv s hranili.

Pomembno je, da se zavedamo pomena limfne drenaže za zdravje telesa in upoštevamo preventivne ukrepe, kot so zdrava prehrana, zadostna tekočina, primerno gibanje in higiena. Pred terapijo je pomemben temeljit pogovor s terapevtom, ki bolniku predstavi delovanje limfnega sistema in pričakovanja po terapiji. Limfno drenažo je treba ponavljati večkrat, saj enkratna terapija ni učinkovita.

Ta terapija ima številne ugodne učinke, vključno z odstranjevanjem toksinov, izboljšanjem odpornosti telesa, zmanjševanjem bolečin ter delovanjem proti stresu.

#LimfniSistem #LimfniZastoj #Otekline #LimfnaDrenaža