Članek
28.7.1914-1.svetovna vojna
Objavljeno Jul 27, 2014

Jutri je stota (100) obletnica največjega masakra na svetu(16 mil. padlih), katerega 4 letno obdobje je naredilo spremembe, tako politično, zemljepisno, kot v ljudstvih tega planeta. Sam sem veliko bral o temu, snov, ki me je zanimala, predvsem Soška fronta, ki je bila v moji mladosti ZAMOLČANA, pa še danes ne vem zakaj? Zato, ker so se SLOVENCI borili na napačni strani, mogoče? So se SLOVENCI borili tudi na tapravi strani, tako BENEŠKI SLOVENCI pri Italijanih, prostovoljci v srbski vojski...in zanimivo, oboji so bili razočarani, prvi zaradi poloma v Kobaridu 1917-sramoten poraz Savoie in drugi, ker Srbi niso nadaljevali boj, ki so ga končali v Sremu in Banatu ob Madžarski meji in jim je bilo prav mar za neko Kranjsko, Koroško, Štajersko. Seveda potem pa razni spomeniki regentu Aleksandru-ujedinitelu(združevalec--hahahahah, za koga že?). A vračam se k tej vojni. Zanimivo, kako zapostavljena v učbenikih a prisotna v ljudeh, ki so še živeli v mojem otroštvu, številni spomeniki. Ko sem raziskoval vzroke padlih vojakov na Soški fronti na Dunaju v vojaškemu arhivu in preko g. J.Jerka sem spoznaval , kako veličastne zgodbe so se dogajale, kako so trpeli ti ljudje, kako so trpeli ujetniki. Za koga le? Za cesarja, domovino, za vero. Prepevali himno-BOG OBVARUJ NAM CESARJA, Avstro-Ogrska himna, ki jo danes poslušamo, ko se predstavlja Zvezna republika Nemčija, podobna tej himni je tudi angleška himna. Seveda nemška himna ima drugo besedilo a note so iste. Predniki so se borili za ohranitev SLOVENSKE dežele in danes se čudim, da ni enega spomenika generalu Boroeviću, ki je najbolj zaslužen, da Italijani niso pomendrali našega ozemlja, predlog Conrada von Hohstendorfa (upam, da sem prav napisal...), ki je bil voda A-O armade je bila obramba na reki Savi. Si kdo predstavlja ta masaker, ta izpraznitev mest vasi, vse bi šlo v begunstvo.Tako je bilo vsak malo sreče in dobro vodenje Boroevića in napake Cadorne na italijanski strani so nam pomagale. Kako je bilo po vojni, vemo, Primorska, TRST, Gorica so ostali v Italiji. Napake vlade države Slovencev, Hrvatov, Srbov (narodov, ki so bili v ex A-O monarhiji) so pripeljale pozneje skupnu z politiko kraljevine SHS (YU) do izgube Koroške, Primorske...Druga sv.vojna nam je prinesla nekaj ozemlja nazaj. Pred dnevi sem prebral knjigo -Ivan Sulič: rafali za svobodo-  lepo napisana knjiga borca na Primorskem, v Benečiji in Reziji. Objektivno napisano. V njej tudi opisuje in občuduje napore predhodnikov, ki so bili veliko težji boj, predvsem v gorah. 

Vojna se je konačala 1918, ne bom razmišljal, kako bi bilo, če bi bilo..je pač tako, kot je. Res je, pra dedje, stari očetje so se borili proti germanizmu, danes dopuščamo srbizem, neomejeno...dopuščamo, da  zgodovina še vedno najbolj upošteva drugo svetovno vojna in ne tudi prvo sv. vojna in pa vojno za Slovenijo. Tako pač je.

Še nekaj, vsa čast borcem vseh treh vojn, moti pa me, da se predvsem predstavniki druge vojne hvalijo na tuj račun na raznih proslavah, ob velikih penzijah so se skrivali v Rogu, pa v zemljankah v Dolomitih, preprosti fantje pa so se borili proti okupatorju in niso zganjali revolucije, krvaveli za domovino, tako v prvi, drugi in osamosvojitveni vojni. SLAVA tem možem, ženam, naj spomin na nih se ne porazgubi, naj vojna se ne ponovi NIKOLI VEČ !

M

glede Save, to je bil plan Conrada von H....Boroević je bil vztrajno za Sočo. Je pa dobro hazardiral in imel srečo, da je bil Cadorna boječen.

M

hvala g. Vinko !!! Ravno danes sva s prijateljem gledala mesto ob Savi in rekel sem mu, Borojeviću se lahko zahvalimo, da ni bilo porušeno. Lep dan želim

Spoštovati trpljenje vseh - kako redko sreča človek tak zapis! (Tovariši so se šparali za položaji in potem prišli na "položaje".) Borojević je res vreden počastitve.

M

ja Jani, dobro so nas disiplinirali...oziroma so jih !

Citat: Res je, pra dedje, stari očetje so se borili proti germanizmu, danes dopuščamo srbizem, neomejeno........... A SE TI HECAŠ?????? Slovenski jezik izginja, pa ne zaradi srbskega jezika, ampaka zaradi neverjetnega HLAPČEVSTVA Slovencev! Slovenci na Dunaju... kje so? NI JIH! Vsak drugi priimek je SLOVENSKI (pa tudi češki, slovaški). Srbi na Dunaju imajo uradni jezik napisan na U-bahnu in po vseh uradih. Poleg turškega. Kje pa je slovenski jezik? Ni ga, izginil je. Srbščino slišiš na vsakem koraku, slovenščino pa ne. Slovenec se potopi v drugega človeka, Srb ohranja svoj ponos in čast. Glede jezika pa je tako... ljudje na Facebooku pišejo v ANGLEŠČINI. Torej... ne mi tukaj širit bal... RESNO NOOOOOOOOOOO