Članek
BORGEN-oblast II.
Objavljeno Apr 28, 2014

Konec nadaljevanke, ki mi je krajšala nedeljske večere. učbenik za nekatere, ki ne vedo, kako se gredo politične igre v zakulisju. Nebi tukaj o opredelitvi -politični- glavne vloge ga.Nyborgove, bi pa le o zadnjem stavku, ki je sledil po celi nadaljevanki. Nekako tako je šlo: " tu imam drugi dom (najverjetneje vladno poslopje) in vedno mi bo šlo najprej za Dansko in potem zame !" Zanimivo, klub ponudbi za prevzem premierskega stočka, se je Birgitt odločila za stolček zunanjega ministra, saj je vedela, da je 13 stočkov proti 77 ostalim le premalo, da bi prevzela vajeti v roke. Razumela je voljo ljudstva. A človek ob vsemu temu, čeprav film je film, realnost je realnost, se zamisli in si reče: "Blagor se jim Dancem, imajo DEMOKRACIJO, kjer so pravila igre jasna in za vse enako veljajo, naj bo to parlament, vlada, sodstvo...res blagor se jim !"

Danske nadaljevanke so zelo dobre. Pred kratkim sem pogledala serijo The Killing (Forbrydelsen), uf, je dobra. Pa še kakšen igralec iz Borgen nastopa v njej, tako da je bolj domače :) Tudi filmov imajo en kup dobrih, npr. Lov, Po poroki ... Meni jevšeč večplastnost zgodb, humor ... Glede žensk v slovenski politiki pa mislim tako, da so pogosto že v naprej, hočeš nočeš, obsojene na oznake možača, moškinja in v tem stilu naprej. Mislim, da je to zato, ker naša družba očitno ni zrela za ženske v politiki (očitno v mnogih pogledih tudi za svojo državo nismo zreli, žal). Močnih žensk se pač bojimo, tako Slovenci kot Slovenke, žal. Marko, strinjam se s tabo, marsikdo bi šel lahko že zdavnaj v penzjon ...

M

Ja, Irena in Ana, pa še kot moški lahko rečem, da je ta igralka simpatična ženska, lik ženske ki gradi kariero, je tudi mati, ima tudi napake a je ženska z dušo. Malo pogledam pa pri nas..saj ne morem verjeti, da je v politiki toliko žensk brez duše. Da npr. gospa, ki bi lahko bila v mirnemu penzionu želi iti za evropsko poslanko, da gospod, ki bi mirno vnuke peljal v Tivoli hoče iti prav tako za EU poslanca...mladi , perspektivni pa naj bodo na borzi dela. Bruh bi človek temu dejal, kako nizko je to vse padlo. Žal dolgo spet ne bo tako dobre nadaljevanke, mi je pa gospod, ki ga cenim, znan književnik pred dnevi dejal, da z ženo (prav tako uspešno) večkrat pogledata danske nadaljevanke na tujih programih in pravita, da so zelo dobre. Dvakrat sem bil na Danskem in videl red in čistočo. Ko me je poslovni partner počakal na dogovorjenemu mestu z vozilo Golf VW serija dva, sem čudno gledal, ker vem, da ima plačo 6000 EUR. Na moje vprašanje je odgovoril, da je z avtom zadovoljen, za dopuste (enkrat letno Grčija in ZDA) uporablja letalo in mu nič ne manjka. Vsa čast, ni kaj in pravilno razmišljanje. Pri nas pa kar grabijo, grabijo in so nenasitni...kdo že?

.... najprej za Slovenijo in potem zame ...

Odlična serija. Škoda, režiser pravi, da četrte sezone ne bo, torej se na tej točki zaključi. Lik Nyborgove je fantastičen ... seveda daleč od slovenske stvarnosti.