Članek
Konec smučarsko tekmovalne sezone /Kanin/kaj nas čaka
Objavljeno Mar 16, 2014

Konec sezone smučanja, kar se tiče tekmovanj, hvala Bogu, res OI so nas razveselili a ta tragikomedija na koncu je dala čuden pečat. Ne bom obsojal ne Tine Maze, ne Andreja Mazija (recimo temu tako...)zasebno bosta rešila , kar imata a vseeno, ta konec sezone je bil žalosten. Škoda, ker Tina ni rekla po OH, dost je blo, gremo počivat in se usmerit dalje...konec koncev ima tudi zagotovljeno službo. To, kar nam je podarila lansko leto in letos OH, hvala Tina a bo treba dalje. Sama smučarija mi da mislit, že od 1988, ko sem "štopal" na Bad Reichenhallu(meja D-A) proti SLO. Tak izletek sem si naredil in zagledam na parkirišču kombi...YUGOSLAV SKI TEAM, punčke so se ven vsule, imele so cca 10-12 let a malo domišljavo se mi je zdelo, šoferja vprašam, ker sem videl, da je prostor, če se lahko peljem vsaj do Jesenic a me je zviška zavrnil...kot "koji k.... mi tu težiš". Bil sem brez besed, saj koncem koncev sem tudi sam podpiral smučarijo, kartice Podarim -Dobim in ostale čira čare. Leta tečejo, smučarija gre dol, priznam, meni se je fučkalo po tistemo za vse to, še danes se mi a vseeno, če je kdo uspešen mu zaploskam in rečem, VSA Čast, SI cesar, CESARICA (po slovensko) in življenje gre dalje. Danes mi nekdo bluzi, ki se baje ponovno aktivira za ta šport, da je bilo nekoč bolj dostopno to smučanje...A res? Za koga že? Otrokom delavskih družin, ne, to ni res...sem bil talent za skoke, pa je oče rekel, nič ne bo dilc, sposojene sem vrnil in se bridko zjokal. V socializmu, ja tako je bilo. Sodnkova hči je hodila smučat na Zatrnik, Zelenico, ravnateljev sin na Krvavec a ostali..piš me u uh..sanke..tako je bilo, nee pa nabijat floskule. Drugo, kar me dvigne, razni penzionisti krojijo usodo v športu, v politiki...mejduš a nimajo vnukov, ali ne bi šel tak upokojenec  pri 75 ali 85 letih na deželo in se igral z vnukom, ga kaj poučil, ne, od korita pa že ne gremo. E tako imamo pri nas...smučarija gre po odhodu Tine M.počasi rakom žvižgat. Tisti, ki bolj malo zaslužijo se niti ne sekirajo, ni potrebno, imajo večje skrbi.

Kanin, sramota Slovenije, nesposobnost, pade ena kabina dol in evo, crkne vse v Bovcu in okolici..(za NLB in ostale je denar).pa ni nikogar sram?Res nikogar?  Bo res držalo, ko je Italijan vprašal malo po Tolminu domačina, kakšna je cesta kaj naprej proti Trenti, pa je rekel Ma vaaaaa, ma je taka kukr ste jo pustil 9.9.1943. Ja tko je, če pa gre kaj dobro pa prodat, najraje na Balkan, če se da..tam baje znajo, kaj že? (mučkalica system). Naj naštejem firme, kako gredo po takih prevzemih, ni potrebno...zakaj ne crkne Lek, pa Revoz...aja, niso lastniki iz tam dol. Pa ne, da bi kaj slabega mislil a tako je. Zgodbe o Mercatorju pa raje ne začenjam. Grem nazaj na Kanin, pa na Sočo, pa rafting zdrahe, da Poljaki, Slovaki, Čehi več služijo kot pa domačini na ljubi Soči...dobro jutro Slovenijaaaaaa.

Kaj nas čaka, nas skromne, kateri smo navajeni, ne bo hudo...namesto kam daleč, gremo v domači gozd, žled nas je poučil, da spet uporabljamo peč na drva...aktivacija zlatih sorodnikov na kmetih in seveda, Slovenec se bo spet umaknil na periferijo...nekoč so Nemci kraljevali po mestih, danes pa? kdo že? In koliko teh priseljencev (baje ekonomskih) je gasilcev, gorskih reševalcev, delajo na Karitasu? Koliko jih je?  Glavno, da se kofetka, da se malo jokca, da ni državne podpore in da je šport na TV...takole mamo...nikdar se nam nebodejo zjasnila vremena, žal ne, vsaj moja generacija ne bo tega doživela. 

Kar se tika smučarije, pa vso srečo,tudi Tini Maze in A.M. z ekipo, pa upam, da se ne bo preveč prisklednikov napajalo iz teh virov pri smučariji na SZS, Kaninu želim novo gondolsko žičnico, ostalim pa spodobno življenje brez vsakodnevnega stresa, ki ga doživljamo.