Članek
Vojna za Ukrajino se je razplamtela, finančni trgi v razsulu, mi pa o Cerarju in Janši 24 ur na dan
Objavljeno Aug 28, 2014

Težko je sicer točno vedeti, kdo zmaguje in koliko so Rusi vpleteni v vojno (uradno pravijo da niso), saj propagandna mašinerja dela s polno paro. Vsekakor drži, da je prišel v Ukrajino velik konvoj oklepnikov in tankov (kao humanitarna pomoč), ki so jo separatisti itak napovedali že par tednov vnaprej (njihova vojska, ki se vrača iz usposabljanja iz Rusije) in da je bil sestanek v Minsku (Putin-Porošenko) neuspešen. Porošenko sedaj javno poziva NATO na praktično pomoč (kaj je to? - popust pri vojni opremi ali že kar intervencijo).

Ukrajina namreč kupuje za 2,5 miljarde USD zahodnega orožja (prodala bo zahodnim energetskim družbam vso svojo energetsko infrastrukturo, ker denarja nimajo nič), Evropa tone v globoko recesijo in polni vse svoje rezervoarje plina, mira pa verjetno ne bo niti, če se Ukrajina razdeli na pol (na ukrajinski in ruski del). Ukrajina je totalno na dnu (Slovenija je veliko stavila tudi na ta trg), zima bo hladna in obetajo se redukcije elektrike, Putinova vizija velike Rusije pa bo tudi Rusijo pahnila v čas par desetletji nazaj.

Verjetno sploh ne bo pretirano pomembno, kakšne gospodarske rešitve bo potegnil iz rokava Cerar in ekipa, saj se nam obeta velika kriza in nekateri v EU že razmišljajo na glas, ali je sploh pametno slediti EU poltiki (še vedno proameriški)i in do konca sesuti svoja gospodarstva. Menim, da je EU pred večjimi izzivi kot kadarkoli.