Članek
Proslava ob dnevu državnosti 2014
Objavljeno Jun 24, 2014

Pridete na proslavo ob dnevu državnosti na Kongresni trg danes ob 21.uri?  Dogodek, ki ga ne smete zamuditi!!!

Proslavo si lahko ogledate tudi na SLO 1, verjamem, da bo tudi letos nekaj posebnega in vredna vročih debat! Proslava, ki nas je vedno ganila do solz in delila bolj kot karkoli v vsakem letu!

Vsekakor nekaterih na proslavo letos ne bo, vsi pa nestrpno pričakujemo, kaj se bo letos spomnil pametnega povedati naš Borut Pahor!  No, lansko leto je bilo njegovo sporočilo sledeče:

Preprosto nam mora uspeti. Vse drugo bi bila sramotna izdaja.

Še vedno smo gospodarji svoje usode. Tako mora ostati vekomaj. To je naša moralna in državljanska dolžnost do naših pogumnih in domoljubnih prednikov in zlasti do naših otrok! 

Umetniški del slovesnosti avtorjev Edwarda Cluga in Milka Lazarja bo potekal pod naslovom »Slovenska vila ne potrebuje kril, da bi združila ljudi, ki jih je skoraj izgubila«. Na proslavi, ki nastaja v koprodukciji s SNG Maribor, bo nastopilo več kot 90 nastopajočih. 

Nastopili bodo člani baletnega ansambla SNG Maribor: Evgenija Koškina, Tijuana Križman Hudernik, Olesja Hartmann, Asami Nakashima, Tetiana Svetlična, Matjaž Marin, Sergiu Moga, Sytze Jan Luske, Gaj Žmavc in Yuya Omaki ter dijak Konservatorija za glasbo in balet Maribor Aleksandar Trenevski, ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Robinsona. 

Štiridelna glasbena kompozicija Milka Lazarja za simfonični orkester in solo violončelo (Maruša Bogataj) ustvarja monumentalno atmosfero, ki niha bodisi od konfliktne in napete dinamike pa do trenutkov sladke in otožne melanholije. Skozi meglice se ob plesu počasi prebujajo »otoške vile«, s pomočjo katerih otrok sestavlja razpršene dele v celoto. 

Scenografija je delo Marka Japlja, za kostumografijo skrbi Leo Kulaš, za oblikovanje videa Den Baruca, za oblikovanje svetlobe pa Tomaž Premzl. 

Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše Slovenske vojske, slovenske Policije ter veteranskih in domoljubnih društev, policijski orkester ter garda Slovenske vojske. 
Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.