Članek
ZVONOVI V DOBOVI ZVONIJO ALI NE ? KOMU MORA ODZVONITI?
Objavljeno Dec 18, 2015

Pismo iz Brežic 

Zakaj se klanjamo migrantom?!

Včeraj večer sem se s kolegom peljala iz smeri Brežic proti Livarni Dobova. Padla mi je v oči cerkev, katera privablja poglede nas sosednjih  Brežičanov že kar nekaj časa. Bila je drugačna kot ostale noči, zato sem vprašala kolega ,

če morda ve zakaj ni osvetljena cerkev? 

Prijatelj me je začudeno pogledal, kako ne vem kaj je bilo?
Pojasnil mi je, da je bil pogreb in je po običaju zvon donel. Donenje zvonca so slišali migranti v šotorišču, zatem so zvon izžvižgali in je nastala "panika". Policija jih je menda komaj umirila. Od takrat je utihnil cerkveni zvon kakor tudi osvetlitev Dobovske cerkve.
Po razlagi, zakaj je utihnil zvon in zakaj so se ugasnile lučke na dobovski cerkvi sem v sebi začutila globoko razočaranje.

Ne hodim veliko v cerkev, a spet nisem ateist. Verjamem v Boga, a ne verjamem v Vatikan. Cerkev, zvonovi in krščanstvo, če verjamemo ali ne so simbol nas, naše zemlje, našega ljudstva, našega zgodovine in identitete.

Kakor koli obrnemo, to smo mi. 
Naši predniki so skupaj z ostalimi evropskimi narodi pod križem združeni branili Evropo pred Turki.
Zakaj dopuščamo , da nam muslimanski migranti s svojimi žvižgi krojijo našo identiteto? Zakaj dovolimo, da ugašajo osvetljavo cerkve? Ali si pokojni ni zaslužil pogreba v skladu z običajem?

Kaj se bo zgodilo z prihajajočim adventom na Mostecu ali živimi jaslicami v Dobovi? Bomo sploh še smeli praznovati Božič?
Imam občutek, da je ta multikultura namenjena drugi strani – da smo mi tisti, kateri se umikamo in prilagajamo.
Ne bi smeli podleči provokacijam prihajajočim migrantom. Cerkev oz. občina ali kdor koli je že to bil, ne sme dovoliti ponižati svojo kulturo, identiteto in svojo ljudstvo.
Moje mnenje je, če jih bomo še dalje pričakovali na meji z oblačili, hrano, nasmeški,…bodo že na začetku deležni zastonj stvari in bodo dobili občutek, da se jim klanjamo in sem prihajajo kot osvajalci!
Oni niso prispevali v našo državno blagajno evra, dajemo pa za njih milijone, s katerimi bi lahko nahranili, omogočili brezplačno šolstvo ali oblekli številne slovenske družine, katere so imele smolo v življenju!
Če bomo dovolili, da se utišajo slovenski cerkveni zvonovi in ugašajo lučke je samo dokaz, da se bojimo islama in s tem se jim nezavedno priklanjamo.

Ne! Moralo bi biti ravno obratno!

Lučke morajo goreti, cerkev se mora videti in slovenski zvonovi morajo zvoniti!
Če tega ne bo, pomeni, da sprejemamo ravno tisto, kar si ne želimo. Pa premislite!

V.L.