Anton Komat je objavil/a novo fotografijo
20:06
18:07
17:49
Oseba M G je začel/a spremljati Maribor, moje mesto
17:41
15:41
Kristijan  Hrastar

Zadnji komentarji

Milan Malej

2017-07-05 13:59:29


Hrastar, a se Vi sploh za eno kocino zavedate, kakšen kriminal počnete z reklamiranjem mesne pridelave in sploh z reklamiranjem industrijskega kmetijstva, posledično genetskih lumparij in vse podporne in (fosilno) energijske industrije zadaj, ki omogoča da te svinjarije s planetom delate. Saj ne leti samo čist osebno na Vas, ampak tud an vse Vam podobne, na primer še na vremenarje... Ne bom tu 1000 krat razlagal vzroke za segrevanje planeta, ampak tisti že zdavnaj čas, ki ga je omenil spodaj Vitomir, že prihaja vedno bolj... Ampak na žalost ta čas ne bo prinesel samo propada mesne industrije, ampak propad vsega mesenega in zelenega na Zemlji... Vreme, a sploh opazite spremembe še izpred 20 let ?? Tud genetika na odpornost proti suši ali poplavam vam ne bo pomagala... Zemlja nas je začela stresat s sebe... Ja saj bo trajalo še kakih 10 let, mogoče celo malo več... No če ne verjamete, poguglajte za arktičnim metanom, za gigatonami tega plina, ki je začel uhajati zaradi segrevanja ozračja in taljenja zamrznjene zemlje in morskega dna... V tem času se ga bo sprostilo 10 krat, zelo mogoče celo 100 krat več kot ga je danes v atmosferi... In topla greda in temperatura planeta bo šla za 5 stopinj gor... Pa se še vedno za eno kocino ne boste zavedali, zakaj se pečete in dušite v tem najmodernejšem ekonom loncu... Ni reštve pred tem problemom človeštva - bolje Zemlje - razen če res TAKOJ in zelo TAKOJ ne prenehamo popolnoma z vsem tem industrijskim, energetskim in kmetijskim (za vse bi lahko uporabil izraz - kmetavzarskim) obremenjevanjem narave... Vsaj poskus bo to za zmanjšanje kolektivne karme naših duš... Več preberite in si oglejte na: http://www.publishwall.si/darilo.za.planet in posebej na http://www.publishwall.si/darilo.za.planet/post/305326/arkticni-metan-2017-zresnite-se-ljudje-bozji- In prosim, naredite še Vi eno darilce za ta planet in bodite vsaj tiho tukaj, če že kritični ne znate biti...

Prijatelji

Špela ZupanLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič
Odkupne mleka so se znižale za četrtino
 

Kvote so države Evropske unije uvedle 2. aprila 1984 in sicer zaradi presežkov mleka oziroma presežkov mleka v prahu in masla. Sprva so kvote načrtovali le za obdobje petih let, vendar so se pokazale kot dobro uravnavanje prireje in so jih vedno podaljševali, vse dokler ni na pritisk držav članic EU evropska komisija sklenila, da se v kvotnem letu 2014/15 kvote odpravijo. Še pred ukinitvijo samih kvot (1. aprila 2015) se je začela odkupne cene mleka zniževati, tako da smo že dobro leto in pol priča zniževanju odkupne cene mleka.

Zmotno je bilo mišljenje posameznikov, da bo povpraševanje na svetovnem trgu naraščalo, kar naj bi pomenilo prodajno priložnost za evropske proizvajalce. Ti naj bi dejali, da je po embargu na izvoz mlečnih izdelkov v Rusijo azijski trg tisti, ki bi sprejel evropske viške mleka.

Posledice ukinitve mlečnih kvot

Negativnih posledic odprave kvot je več. Za kmeta je najbolj boleča povečanje konkurence na tleh Evropske unije, s tem večjo prirejo. Več mleka na trgu je za mlekarne dobrodošlo, saj lahko znižujejo odkupne cene.

  Od januarja 2014 naprej se je odkupna cena mleka znižala za 10 centov oziroma četrtino. Tako se, bolj kot smo predvidevali, uresničujejo najbolj črni scenariji, da odprava mlečnih kvot ne prinaša nič dobrega za slovenskega kmeta, saj je s svojo majhnostjo in nekonkurenčnostjo izredno ranljiv v primerjavi z velikim evropskimi kmeti, ki obdelujejo velike komplekse in imajo precej manjše stroške pri pridelavi in prireji na enoto.

(več v časopisu Kmečki glas)

Kristijan  Hrastar
Kristijan Hrastar
Objavil/a 2015-08-17 14:37:44 (Aug 17, 2015)

ZADNJE OBJAVE

close_btn